Za srpske državljane otvoren i granični prelaz “Evzoni” ka Grčkoj

Foto: KoSSev

Ambasador Srbije u Grčkoj, Dušan Spasojević, saopštio je da je zvaničnom odlukom grčke vlade, koja je objavljena u Službenom listu Grčke, od danas za srpske državljane otvoren i granični prelaz “Evzoni”, javlja N1.

“Evzoni” će biti otvoren svakodnevno, od 07:00 do 23:00, dok će granični prelaz “Promahonas” biti otvoren 24 časa dnevno.

Granični prelaz bio je zatvoren zbog pandemije koronavirusa. Grčka je jedna od zemalja u koje najviše građana Srbije odlazi na letovanje.

Spasojević je ranije danas podsetio da građani Srbije preko Bugarske nesmetano mogu ući u Grčku, pod istim uslovima.

Dodaje da je Grčka ukinula veći deo mera.

„Nisu sve. I dalje je obavezno nošenje maski, i dalje postoji zabrana kretanja, ali samo između pola 1 noću i pet ujutru. Sve te tehničke detalje ćemo veoma precizno znati tek kad bude izašao ovaj službeni list. Priznaju se sertifikati, i digitalni i odštampani naše eUprave. U tom smislu, najjednostavnije i najsigurnije je imati sa sobom potvrdu o vakcinaciji, najsigurnije je da bude odštampana“, kaže on.

Dodao je i da druga doza vakcine treba da bude primljena najmanje 14 dana pre ulaska u Grčku.

„I dalje je na snazi popunjavanje formulara o putovanju. Ta procedura je veoma jednostavna, ne treba naši građani da zaziru od toga. Formular se popunjava onlajn“, kaže on.

Podsetio je i na to da je juče dogovoreno da se ukine roming preko turističke sezone.

Ivana Stanojević, sa Fejsbuk i Viber grupe Live from Greece kaže da je granični prelaz Promahonas otvoren od aprila za sve naše građane.

Dodala je da Grci i dalje nasumice testiraju, te da se uglavnom ne testiraju vakcinisani, ali da ne postoji pravilo.

Govoreći o formularu, kaže da to nije neka komplikovana procedura.

„Ko god da je pismen elektronski može lako da isprati čitav proces. Ja sam juče na toj grupi snimila ceo proces kako izgleda. Unose se ime i prezime, broj tablica, adresa, telefon, kontakt osobe u slučaju opasnosti… Svako mora da se registruje na tom portalu. Morate navesti gde idete, gde odsedate, dovoljno je navesti samo mesto i poštanski broj, to je možda malo teže. Daje vam da prijavite jednog člana, ali ako ponovo krenete u prijavu, možete dodati još“, kaže ona.

Govoreći o cenama, kaže da se kod nekih hotelijera primećuje i povećanje.

„Međutim, to generalno nije pravilo, jer su ljudi imali jako lošu sezonu, tako da ne žele ponovo lošu ili da izgube ovu“, kaže ona.

N1

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.