PDK se žali Ustavnom sudu povodom odluke o izdvajanju 11 miliona za struju za Sever Kosova

Bljerta Deljiu-Kodra
FOTO: Koha

Demokratska stranka Kosova predala je kosovskom Ustavnom sudu na razmatranje odluku o izdvajanju 11 miliona evra za podmirivanje računa za struju na Severu Kosova.

Poslanica ove stranke, Bljerta Deljiu-Kodra (Blerta Deliu-Kodra), rekla je da je ovom odlukom koju su podržali poslanici Samoopredeljenja i Srpske liste oštećen budžet Kosova.

„Ovo je povreda ustava zbog nejednakog tretmana građana pred zakonom. Ustav Kosova i zakoni moraju biti jednaki i primenjivi i za građane na jugu i za građane na severu. Očekujemo da će Ustavni sud meritorno tretirati ovaj slučaj i u zakonskom roku dati pravo na ovaj zahtev i ukinuti odluku Skupštine“, rekla je.

Deljiu-Kodra je podsetila ujedno da je prva vlada Aljbina Kurtija takođe izdvojila 10 miliona evra za plaćanje struje na Severu Kosova.

„Dakle, u periodu od godinu dana, vlada Aljbina Kurtija je izdvojila 21 milion evra za struju koju su tamošnji građani i preduzeća potrošili na severu zemlje. Sa ovih 21 milion evra, vlada je mogla da kupi antikovid vakcine za sve građane Kosova i da ne zatvara oči pred pandemijskom katastrofom u kojoj se nalazi zemlja“, naglasila je.

Podsetimo, podrškom 61 poslanika u kosovskom parlamentu prošle nedelje je usvojena preporuka skupštinskog odbora povodom zahteva da KOSTT obezbedi sredstva za pokrivanje troškova za električnu energiju na Severu Kosova. Reč je o iznosu od oko 11 miliona evra za namirivanje troškova za struju u narednih šest meseci.

Prištinski mediji javili su tada da su preporuku podržali i poslanici Srpske liste koji su se, međutim, prethodno protivili i tražili da se licenciraju dve kompanije na Severu Kosova koje bi vršile distribuciju električne energije.

Ministarka ekonomije, Artane Rizvanoli, na ovoj sednici je, takođe prema pisanju prištinskih medija, potvrdila da je firma Elektrosever podnela zahtev za licenciranje i izrazila nadu da će on uskoro i biti odobren.

Da će se žaliti na odluku skupštine o podmirivanju troškova za struju na severu, tada je najavila i stranka AAK, Ramuša Haradinaja.

Predlog Odbora koji je usvojen:

1. KOSTT mora da na mesečnom nivou podnosi podatke funkcionalnoj komisiji o odstupanjima električne energije u opštinama – Severna Mitrovica, Zubin Potok, Zvečan i Leposavić u narednih šest meseci, počevši od aprila 2021.

2. Da KOSTT funkcionalnoj komisiji na mesečnom nivou prezentuje troškove električne energije od 1. januara 2018. do 1. aprila 2021;

3. Da KOSTT predstavi funkcionalnoj komisiji na mesečnom nivou rešenje za preusmeravanje električne energije u četiri opštine na Kosovu -Severna Mitrovica, Leposavić, Zubin Potok i Zvečan.

4. KOSTT je ovlašćen za pokrivanje odstupanja električne energije u četiri opštine (Severna Mitrovica, Zvečan, Leposavić, Zubin Potok) prema rešenju koje je predstavio i odobrio funkcionalni odbor koristeći prihode iz sopstvenog budžeta, sredstva koja će biti nadoknađena dividendom ili bilo kojim drugim mogućim mehanizmom.

5. Vlada Kosova je dužna da u roku od 6 meseci obezbedi celokupan iznos procesa ulaska u sistem naplate u skladu sa važećim pravilima i zakonima u saradnji sa strankama odgovornim za obračun potrošačima za električnu energiju u četiri opštine (Severna Mitrovica, Leposavić, Zubin Potok i Zvečan).

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.