Beograd: Petrušić i Petrović oslobođeni optužbi za ubistva Albanaca

Viši sud apelaciono javno tužilaštvo
FOTO: N1

Viši sud u Beogradu prvostepeno je Jugoslava Petrušića i Radeta Petrovića oslobodio optužbi da su 1999. godine tokom rata na Kosovu ubili dvojicu Albanaca – Hamdija Nezirija i Rahmana Idrizija, potvrdila je za Radio Slobodna Evropa (RSE) portparolka tog suda Tatjana Tešić.

Petrušić i Petrović su javnosti poznati kao deo grupe, koju su mediji prozvali „Pauk“, a protiv koje je postupak pokrenut još 1999. godine.

Istom presudom, protiv Petrušića i Petrovića je odbijena optužba za iznudu zbog nastupanja apsolutne zastarelosti, kao i protiv Branka Vlača koji je bio optužen samo za to krivično delo.

Optuženi Milorad Pelemiš je preminuo, a sud čeka izvod iz matične knjige umrlih, kako bi formalno obustavio postupak protiv njega.

Ovo je prvostepena presuda na koju tužilaštvo ima pravo žalbe.

Njih četvorica, kao i Slobodan Orašanin, 2018. godine su pravosnažno oslobođeni optužbi za špijunažu u korist francuske obaveštajne službe tokom 1999. godine, za vreme ratnog stanja, jer tužilaštvo nije dokazima potkrepilo svoje tvrdnje iz optužnice.

Jedan od poslednjih intervjua Jugoslava Petrušića možete pogledati:

U vreme hapšenja ove grupe 1999. godine tadašnji sekretar za informisanje Goran Matić je saopštio da su uhapšeni „članovi špijunsko-terorističke grupe Pauk“, koji su, kako je rekao, posle niza počinjenih zločina, planirali i atentat na tadašnjeg predsednika SR Jugoslavije Slobodana Miloševića.

Matić je svoje tvrdnje ponovio i na suđenju, ali oni za to nikada nisu ni bili optuženi, a slučaj je godinama menjao sudske i tužilačke instance.

RSE

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.