Za koja četiri krivična dela se tereti uhapšeni L.D. iz Zvečana

Za koja četiri krivična dela se tereti uhapšeni L.D. iz Zvečana
FOTO: KoSSev

Za koja četiri krivična dela se tereti uhapšeni L.D. iz Zvečana…

Četrdesetpetogodišnjem Srbinu L.D. iz Zvečana, koji je prekjuče uhapšen na Bistričkom punktu, Osnovni sud u Prištini odredio je danas meru pritvora od mesec dana.

On se sumnjiči za četiri krivična dela, koja su navodno izvršena ispred opštine Zvečan 29. maja prošle godine, kada se grupa Srba sukobila sa pripadnicima KFOR-a.

Informaciju je za KoSSev ranije danas potvrdio njegov advokat Ljubomir Pantović, uz napomenu da je stav njega kao branioca, da zapravo „ne postoji nijedno krivično delo“.

Na osnovu saopštenja Osnovnog suda u Prištini, koji je danas odlučivao o meri pritvora, a koje objavljuju mediji u Prištini, L.D. se tereti za krivična dela: „udruživanje radi protivustavnog delovanja“, „opasnost po lica pod međunarodnom zaštitom“, „učešće u masi koja čini krivično delo i huliganstvo“ i „napad na službeno lice“.

Pritvor mu je ocenjen na osnovu procene suda da bi, ukoliko bi bio pušten, postojala „opasnost od bekstva“, s obzirom na to da „radi u Srbiji i da može biti nedostupan pravosudnim organima na Kosovu“ – javlja Koha.

Inače, L.D. je zaposlen u Carini Srbije, i trenutno je smešten u Grdini, zatvoru u blizini Podujeva.

Obrazloženje Suda za određivanje mere pritvora

„Postoji osnovana sumnja da je dana 29.05.2023.godine, u vremenskom intervalu od 06:00 do večernjih časova, u prostoru u kojem se nalazi objekat opštine Zvečan, okrivljeni L.D., zajedno sa ostalim okrivljenima, uzeo aktivno učešće u grupi ili masi ljudi. Sve to u cilju izvršenja teških krivičnih dela. Upotrebom nasilja pokušali su da spreče uspostavljanje ustavnog poretka Republike Kosovo u severnim opštinama zemlje. I pored naređenja vojnika mirovne misije KFOR-a za mirno rasterivanje mase i odbijanje da se uđe u objekat opštine, podsticali i počeli da vrše nekontrolisano nasilje, koristeći jaka oruđa, improvizovane eksplozivne naprave i vatreno oružje.

Povređeno je najmanje 30 (trideset) pripadnika mirovnih snaga KFOR-a, od kojih 3 (tri) projektilima vatrenog oružja, kao i da je pričinjena značajna materijalna šteta. Šteta je na vozilima KFOR-a, Policije Kosova i automobilima novinara koji su pratili događaje tog dana. To je uključilo potpuno paljenje više vozila ili fizička oštećenja u većoj meri, pri čemu je nanet visok stepen opasnosti po živote i tela mnogih ljudi i imovine“, navodi se u obrazloženju Suda za određivanje mere pritvora.

Kosovske vlasti rešene da pritvore i kazne svaku osobu za koju postoji „bilo šta“

Advokat Ljubomir Pantović, koji večeras nije mogao da iznosi sve detalje slučaja, naglasio je da krivična dela ne postoje, i da sam L.D. nijednog momenta nije bio deo grupe, od koje je bio udaljen više desetina metara.

Iako je za svog branjenika zatražio meru kućnog pritvora, ili makar kombinovanu meru – kućnog pritvora sa javljanjima u policijskoj stanici, naznačivši da je detaljno izneo razloge zašto je takav zahtev razuman, nasuprot pritvoru – potonji je ipak određen.

Advokat uhapšenog L.D. za KoSSev kaže da su kosovske vlasti rešene da pritvore, odnosno kazne svaku osobu za koju postoji „bilo šta“ – „makar i fotografija“ sa događaja od 29. maja prošle godine ispred zvečanske opštine.

„Oni za svaki događaj za koji se krive Srbi, sve što je moguće i da se hipotetički izvuče iz zakona, sve izvlače i natovare mu“, svedoči Pantović svoje iskustvo u vezi sa aktuelnim hapšenjima.

„Vidim da je N.O. danas priznao krivicu. Pre toga su priznali i D.O. i R.P., a svi su u početku tvrdili da nisu krivi. I nisu krivi! Ali jednostavno se njima na teret stavlja gomila krivičnih dela sa jakim zaprećenim kaznama i oni moraju da priznaju iako nisu krivi, da bi izašli iz pritvora“.

Smatra da se radi o tendecioznom postupanju tužilaštva, odnosno nameri Prištine da se srpska populacija „totalno disciplinuje“.

Tužilac iznosio neistine

Kazao je da se tužilac služio neistinama, što mu je kako svedoči, danas na ročištu i predočio.

Kao jedan od takvih primera naveo je to što je tužilac danas obrazložio svoj zahtev da L.D. treba da bude u pritvoru zato što „živi i radi van Kosova“. Međutim, sa druge strane, u samom sudskom dokumentu navedena je adresa iz Zvečana. Štaviše, radi se upravo o susedu samog Pantovića, koji živi na svega stotinjak metara dalje od njega.

Takođe, kako dalje navodi Pantović, tužilac je neistinito svedočio da je L.D. navodno sve vreme bio u bekstvu, i da će zato i pobeći ponovo, zbog čega je insistirao na pritvoru.

„Kakvo bekstvo tužioče?! On radi na granici. On je carinik i svakog dana putuje od kuće do Jarinja. Svakog dana njegova lična karta uđe u kompjuter da se registruje njegov izlazak sa Kosova i kad se vrati, registruje se za ulazak na Kosovo. On svakog dana putuje sa kolegama carinicima, ili policajcima putuje u jednom i drugom pravcu. Koje crno bekstvo?! Non stop je tu. Ja ga viđam svakog dana. Otkud Vam to da je u bekstvu? Jeste uopšte proverili u pograničnoj policiji?! On ćuti.“

L.D. nikada nije bio u sukobu sa zakonom

Takođe, tužilac je kao razlog za određivanje pritvora naveo da će L.D. da ometa istragu, tako što će da uništi, sakrije, ili falsifikuje dokaze predmeta.

„A svi su dokazi u posedu tužilaštva! Šta će da uradi L.D.?! Da uđe u prostorije tužilaštva da cepa fajl, na primer?“

Zatim, navedeno je da će da utiče na svedoke, za šta Pantović postavlja pitanje o kojim se svedocima radi, te da moraju da postoje posebne okolnosti da bi se tako nešto dogodilo.

I na kraju je kazao, da će da ponovi krivično delo jer je sklon vršenju krivičnih dela.

„Čovek koji ni mrava nije zgazio! Nikada nije bio u sukobu sa zakonom, ni kosovskim, ni srpskim. Ni saobraćajni prekršaj nema. Kao da je on neki kriminalac koji stalno vrši krivična dela“, dodaje Pantović.

Na pitanje da li je iko od međunarodnih predstavnika, ili institucija koje nadziru pravosuđe pratio današnje ročište, Pantović je potvrdio da je bila predstavnica EULEX-a, koja je pokazala interesovanje za sam tok, i da je to registrovala.

O izjavi advokata Ljubomira Pantovića čitajte u posebnoj vesti KoSSev portala.

Povezane vesti:

Jednomesečni pritvor za L.D. koji je prekjuče uhapšen na Bistričkom punktu

Kancelarija za KiM: Uhapšeni Zvečanac kao radnik carine normalno se kretao godinu dana, priveden sada jer Priština želi nove tenzije

Zvečanac priveden na bistričkom punktu u vezi sa prošlogodišnjim incidentom sa KFOR-om

Zvečancu L.D. određeno 48-časovno zadržavanje, potom će pred sudiju koji odlučuje za daljePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.