Advokat o iskustvu kad brane Srbe: Odluka unapred poznata – Pritvor

Advokat o iskustvu kad brane Srbe: Odluka unapred poznata - Pritvor
FOTO: KoSSev

Advokat o iskustvu kad brane Srbe: Odluka unapred poznata – Pritvor…

„Doveli su nas u takvu situaciju da je pritvor kosovskog osnovnog tužilaštva u Prištini – specijalnog odeljenja, pravilo. A retko se dešava da je neka druga mera blaža. Tako da je pritvor pravilo a neke blaže mere su izuzetak“, kazao je za KoSSev večeras advokat Ljubomir Pantović.

On brani 45-godišnjeg Zvečanca, Srbina L.D. koji je uhapšen pre dva dana na Bistričkom punktu, zbog događaja od 29. maja prošle godine ispred opštine Zvečan, kada se grupa Srba sukobila sa KFOR-om. U pitanju je radnik Carine Srbije koji na posao u Rašku odlazi iz svog rodnog Zvečana.

Tereti se za četiri krivična dela od kojih je jedno upravo napad na vojnike KFOR-a.

„Učestvovanje u grupi koja vrši antiustavno delovanje u vezi sa napadom na ustavni poredak Kosova; ugrožavanje lica pod međunarodnom zaštitom, napad na službena lica u vršenju svojih dužnosti i učešće u grupi koja vrši krivično delo i huliganizam“, potvrdio je Pantović za KoSSev.

Advokat Ljubomir Pantović, koji večeras nije mogao da iznosi sve detalje slučaja, naglasio je da krivična dela ne postoje, i da sam L.D. nijednog momenta nije bio deo grupe, od koje je bio udaljen više desetina metara.

Iako je za svog branjenika zatražio meru kućnog pritvora, ili makar kombinovanu meru – kućnog pritvora sa javljanjima u policijskoj stanici, naznačivši da je detaljno izneo razloge zašto je takav zahtev razuman, nasuprot pritvoru – potonji je ipak određen.

Kosovske vlasti rešene da pritvore i kazne svaku osobu za koju postoji „bilo šta“

Advokat uhapšenog L.D. za KoSSev kaže da su kosovske vlasti navodno rešene da pritvore, odnosno kazne svaku osobu za koju postoji „bilo šta“ – „makar i fotografija“ sa događaje od 29. maja prošle godine ispred zvečanske opštine.

„Oni za svaki događaj za koji se krive Srbi, sve što je moguće i da se hipotetički izvuče iz zakona, sve izvlače i natovare mu“, svedoči Pantović svoje iskustvo u vezi sa aktuelnim hapšenjima.

„Vidim da je N.O. danas priznao krivicu. Pre toga su priznali i D.O. i R.P., a svi su u početku tvrdili da nisu krivi. I nisu krivi! Ali jednostavno se njima na teret stavlja gomila krivičnih dela sa jakim zaprećenim kaznama i oni moraju da priznaju iako nisu krivi, da bi izašli iz pritvora“.

Smatra da se radi o tendecioznom postupanju tužilaštva, odnosno nameri Prištine da se srpska populacija „totalno disciplinuje“.

Tužilac iznosio neistine

Smatra je da se tužilac služio neistinama, što mu je kako svedoči, danas na ročištu i predočio.

Kao jedan od takvih primera naveo je to što je tužilac danas obrazložio svoj zahtev da L.D. treba da bude u pritvoru zato što „živi i radi van Kosova“. Međutim, sa druge strane, u samom sudskom dokumentu navedena je adresa iz Zvečana. Štaviše, radi se upravo o susedu samog Pantovića, koji živi na svega stotinjak metara dalje od njega.

Takođe, kako dalje navodi Pantović, tužilac je neistinito svedočio da je L.D. navodno sve vreme bio u bekstvu, i da će zato i pobeći ponovo, zbog čega je insistirao na pritvoru.

„Kakvo bekstvo tužioče?! On radi na granici. On je carinik i svakog dana putuje od kuće do Jarinja. Svakog dana njegova lična karta uđe u kompjuter da se registruje njegov izlazak sa Kosova i kad se vrati, registruje se za ulazak na Kosovo. On svakog dana putuje sa kolegama carinicima, ili policajcima putuje u jednom i drugom pravcu. Koje crno bekstvo?! Non stop je tu. Ja ga viđam svakog dana. Otkud Vam to da je u bekstvu? Jeste uopšte proverili u pograničnoj policiji?! On ćuti.“

Takođe, tužilac je kao razlog za određivanje pritvora naveo da će L.D. da ometa istragu, tako što će da uništi, sakrije, ili falsifikuje dokaze predmeta.

„A svi su dokazi u posedu tužilaštva! Šta će da uradi L.D.?! Da uđe u prostorije tužilaštva da cepa fajl, na primer?“

Zatim, navedeno je da će da utiče na svedoke, za šta Pantović postavlja pitanje o kojim se svedocima radi, te da moraju da postoje posebne okolnosti da bi se tako nešto dogodilo.

I na kraju je kazao, da će da ponovi krivično delo jer je sklon vršenju krivičnih dela.

„Čovek koji ni mrava nije zgazio! Nikada nije bio u sukobu sa zakonom, ni kosovskim, ni srpskim. Ni saobraćajni prekršaj nema. Kao da je on neki kriminalac koji stalno vrši krivična dela“, dodaje Pantović.

„Vratili smo se u ’99“: Svaki Srbin uhapšen za ratni zločin je unapred osuđen

Odluka unapred poznata: Pritvor

Inače, današnja sednica je trajala „neuobičajeno dugo“, dok je sam Pantović imao takođe duže izlaganje.

„Ja sam pričao pola sata i više, računajući da će jedan novi sudija, to je mlad čovek, moći da razume neke stvari. A tužiočev zahtev je bio na jednoj i po strani, što je smešno, jer zahtev za pritvor mora da se detaljno obrazloži – u čemu se sastoji osnovana sumnja, za sva četiri dela, zbog čega postoji opasnost od bekstva“.

Na pitanje da li je iko od međunarodnih predstavnika, ili institucija koje nadziru pravosuđe pratio današnje ročište, Pantović je potvrdio da je bila predstavnica EULEX-a, koja je pokazala veće interesovanje za sam tok, i da je to registrovala.

Ljubomir Pantović potvrđuje da se niti njemu, kao ni onima koje brani na suđenjima ne ograničava sloboda govora, da se njegova advokatska prava poštuju, ali da kada je u pitanju suđenje Srbima, kako kaže, odluka je unapred poznata: „pritvor“.

„Sve je to formalno gledano, sa spoljne strane idealno. Ispoštovano je moje pravo da kažem šta hoću, okrivljeni može da kaže šta hoće, i sve tako, spolja gledano deluje sjajno. Ali se odluka unapred zna: Uvek se određuje pritvor!“

Nasuprot ovakvoj praksi u kosovskom tužilaštvu sa kojom se Pantović i njegove ostale kolege susreću, kako su u više navrata svedočili, Pantović napominje da je prema zakonu, sud zapravo dužan da uvek i u svakom slučaju odredi blažu meru pre pritvora.

„U pravu je pritvor izuzetak, a blaža mera pravilo. Ovde je sada napravljeno kontra. Pritvor je pravilo, a blaža mera skoro nikad. Kućni pritvor se određuje u retkim, retkim, retkim situacijama“.

Pritisak da bi priznali krivicu

Uz nagomilavanje krivičnih dela za koja su zaprećene visoke kazne zatvora, da bi pod takvim pritiskom uhapšeni Srbi bili prinuđeni da priznaju krivicu, određivanja zatvorskog pritvora radije nego kućnog, advokat Pantović je upozorio na još jedan dodatni namet sa kojim se i on kao advokat, njegove kolege, kao i oni Srbi koje brane, kako tvrdi, susreću u kosovskom sudstvu: određivanje visokih kaucija za puštanje čak i iz kućnog pritvora.

„Da bi izašao iz kućnog pritvora, čovek da 25, 30 hiljada evra, koji bi, prema pravilu trebalo da traje mesec ili dva. Kućni pritvor traje, pa se ukine. A sada je stvorena takva situacija da oni kojima je i određen kućni pritvor, pošto priznaju krivicu, moraju da daju grdne pare da bi im se ukinuo kućni pritvor. Strašno!“

Povezane vesti:

Za koja četiri krivična dela se tereti uhapšeni L.D. iz Zvečana

Jednomesečni pritvor za L.D. koji je prekjuče uhapšen na Bistričkom punktu

Kancelarija za KiM: Uhapšeni Zvečanac kao radnik carine normalno se kretao godinu dana, priveden sada jer Priština želi nove tenzije

Zvečanac priveden na bistričkom punktu u vezi sa prošlogodišnjim incidentom sa KFOR-om

Zvečancu L.D. određeno 48-časovno zadržavanje, potom će pred sudiju koji odlučuje za daljePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.