Za 7.500 ugroženih porodica mesečni vaučeri – pomoć od EU i UNDP-a

Podrška porodicama
Foto: UNDP

Za 7.500 porodica koje žive u ekstremnom siromaštvu u narednih šest meseci biće obezbeđeni mesečni vaučeri za hranu, higijenu i druge neophodne predmete, saopštili su iz UNDP.

Ciljne grupe su porodice bez prihoda i korisnici socijalne pomoći, domaćinstva sa ženama na čelu, porodice sa članovima sa posebnim potrebama i siromašne porodice koje žive u ruralnim oblastima.

Ove porodice identifikovalo je Ministarstva finansija, rada i transfera u saradnji sa centrima za socijalni rad u svih 38 kosovskih opština.

Zajednička akcija pokrenuta je u prisustvu Tomaša Sunjonga, šefa kancelarije EU na Kosovu i specijalnog predstavnika EU, Hekurana Muratija, kosovskog ministra finansija, rada i transfera, i Marije Suoko, glavne predstavnice UNDP-a za Kosovo i drugih predstavnika EU, UNDP, UNV i kosovskih institucija.

Takođe, u narednih 12 meseci kosovski centri za socijalni rad biće ojačani sa 40 volontera /socijalnih radnika UN, od kojih su 36 žene i 7 iz nevećinskih zajednica.

Šema plaćene prakse za novodiplomirane socijalne radnike, psihologe i sociologe – kao volonteri UN zajednice – pružiće trenutno olakšanje jačanjem kapaciteta centara za socijalni rad (CSR), poručuju dalje iz UNDP.

Oni su izabrani i započeli su svoje zadatke od 12 meseci krajem aprila u CSR širom Kosova.

Tomaš Sunjong, šef kancelarije EU na Kosovu i specijalni predstavnik EU naveo je da pored siromaštva, uslovi ugrožene dece, osoba sa invaliditetom i posebno žena pogoršali su se kao direktan efekat pandemije.

Hekuran Murati, kosovski ministar finansija, rada i transfera istakao je da ministarstvo kojem rukovodi, a kako je predstavljeno u programu vlade, posvećeno je dizajniranju i sprovođenju socijalnih politika čiji je cilj podrška ranjivim grupama i zapošljavanje mladih.

„Ove politike imaju krajnji cilj podizanje građanske dobrobiti i povećanje zaposlenosti, posebno mladih“, poručio je Murati.

Stalna predstavnica UNDP, Maria Suoko, kazala je da je pandemija opteretila sistem socijalne zaštite na Kosovu.

„Kriza je posebno pogodila one koji se već muče da sastave kraj s krajem. Sada imamo jedinstvenu priliku, uz podršku EU, da pružimo izvesno olakšanje onima koji su u najugroženijim situacijama – kako u pogledu pružanja privremene pomoći, tako i u jačanju kapaciteta centara za socijalni rad“, dodala je.

Projekat humanitarne pomoći (HAP) finansira EU, a sprovodi UNDP.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.