BLOG 439. dan epidemije: Malta dostigla kolektivini imunitet, BiH druga na svetu po broju umrlih od koronavirusa na milion stanovnika

Vakcina, Fajzer, korona
Foto: KoSSev

Malta je imunizovala 70 odsto punuletnih građana jednom dozom vakcine protiv koronavirusa i prva je država Evropske unije koja je postigla takozvani imunitet krda, saopštio je malteški ministar zdravstva Kris Fern. Sa druge strane, prema podacima Worldometers-a, Bosna i Hercegovina je druga u svetu po broju umrlih od koronavirusa na milion stanovnika. U BiH je od proglašenja pandemije do danas registrovano 9.150 umrlih koji su bili pozitivni na koronavirus. Ispred BiH je samo Mađarska. Juče su u Prištini sporazum o doniranju 10.000 vakcina potpisali predstavnici kosovskog ministarstva zdravlja i ambasadorka Hrvatske u Prištini, Danijela Barišić.

Kosovsko ministrastvo zdravlja dobilo medicinsku opreme od Vlade Japana  

Kosovsko ministarstvo zdravlja danas je dobilo 20 pumpi za špriceve ​​i 10 elektrokardiograma kao prvi deo japanske medicinske opreme koju je donirala Vlada Japana, za podršku medicinskim kapacitetima u borbi protiv kovid-19.

„Ukupna vrednost od 810.000 evra ima za cilj da podrži napore Ministarstva zdravlja da poboljša svoj zdravstveni sistem i medicinske kapacitete u borbi protiv kovid-19“, saopštilo je kosovsko ministarstvo zdravlja.

Srbija: 414 novih slučajeva zaraze, 13 lica preminulo

Za poslednja 24 časa u Srbiji je od posledica kovida-19 preminulo 13 osoba. Zvanično je potvrđeno 414 novih slučajeva infekcije virusom korona, saopšteno je na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije – covid19.rs.

Na respiratoru je 58 osoba, dok je broj pacijenata na bolničkom lečenju sada 1.079.

Opširnije u posebnoj vesti.

U ustanovama i domovima za stare 48 korona pozitivnih

U ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih zaraženo je 12 korisnika i 36 zaposlenih, saopštilo je danas Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, prenosi Tanjug.

Do danas je tokom pandemije ukupno izlečeno 5.940 korisnika ustanova socijalne zaštite i 3.058 zaposlenih.

Kosovski institut za javno zdravlje: Jedno lice preminulo, 11 novih slučajeva zaraze

Za poslednja 24 sata na Kosovu zabeleženo je 11 novih slučajeva koronavirusa, jedna osoba je preminula, a 258 lica je izlečeno, saopštio je kosovski institut za javno zdravlje.

Od poslednjeg preseka stanja na koronavirus testirana je 3.291 osoba.

Opširnije u posebnoj vesti.

UNICEF: Preko 100 hiljada vakcina stiže na Kosovo

Predstavnici Unicefa najavili su da će narednih dana na Kosovo preko Kovaks programa stići 100.620 vakcina, prenosi Reporteri.

U saopštenju se navodi da je do sada na Kosovo kroz ovaj program stiglo 62.400 vakcina.

Prvi kontigent koji je stigao na Kosovo iz ovog Kovaks programa obuhvatao je 24.000 doza antikovid vakcina.

Autobus za vakcinaciju u Studentskom gradu – za vakcinisane besplatna teretana

Autobus adaptiran u mobilni punkt, opremljen za vakcinaciju protiv koronavirusa, biće u utorak postavljen u kompleksu Studentskog grada u Beogradu. Na mobilnom punktu moći će da se vakcinišu studenti, kao i svi zainteresovani građani, u periodu od 10 do 17 časova.

Biće dostupne vakcine Fajzer i Sinofarm.

„Svi studenti koji se vakcinišu, kao i oni koji su već primili vakcinu, dobiće mesec dana besplatnog korišćenja teretane i saune, kao i parkinga u okviru Studentskog centra, koje mogu iskoristiti do kraja tekuće godine“, navodi se u saopštenju ustanove Studentski centar „Beograd“.

KP: Preko 500 kazni zbog kršenja mera

Kosovska policija tokom proteklog dana izrekla je 541 kaznu zbog nepoštovanja epidemioloških mera u borbi protiv koronavirusa.

Preminulo lice iz Z.Potoka, još dvoje novoobolelih u srpskim sredinama na KiM

Od ukupno 36 testiranih uzoraka u srpskim sredinama na KiM prema poslednjim podacima, dva lica su pozitivna na koronavirus, a jedna osoba je preminula, saopštio je Krizni štab opštine Kosovska Mitrovica.

Broj aktivnih slučajeva trenutno je 60, a 35 lica je izašlo iz četrnaestodnevne izolacije.

Opširnije u posebnoj vesti.

Mladi se ne vakcinišu zbog lažnih priča o sterilitetu

Prema podacima Vlade Srbije samo oko 12 odsto mladih u Srbiji starosti od 18 do 30 godina primilo je prvu dozu vakcine protiv kovida 19. Poražavajući rezultat velikim delom zasluga je „fejk njuz“ kampanje prema kojoj vakcine protiv koronavirusa izazivaju sterilitet. Istina je, zapravo, upravo suprotna.

U Srbiji je do sada oko 44 odsto punoletih stanovnika primilo bar jednu dozu vakcine, od čega je u populaciji do 30 godina, u koju se ubrajuju i studenti vakcinu primilo svega 12 odsto. Zbog toga su na niovu drže i gradova pokrenute kampanje kojima se vakcinisanim studentima nude doatne pogodnosti. Oni koji rade sa studentima poručuju da je studentima najvažnije dati prave informacije o vakcinama, jer zbog disonatnih tonova koje čuju, čak i od lekara, imaju nepoverenje i strah od štetnih efekata koje bi vakcina mogla da ima.

Opširnije u posebnoj vesti.

Zelić: Među vakcinisanima samo 940 slučajeva neželjenih reakcija

U ukupnom broju vakcinisanih do sada bilo samo 940 slučajeva neželjenih reakcija na vakcinu protiv korona virusa, kazao je Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije.

„Od ukupno 4.270.016 vakcinisanih, neželjenu reakciju je imalo samo 940 ljudi, a među njima samo šest ozbiljnih“, rekao je Zelić za TV Pink.
Ocenio je da je to „neverovatno“ mali broj.

Autobus za vakcinaciju u Studentskom gradu – besplatna teretana za vakcinisane

Autobus opremljen za vakcinaciju protiv koronavirusa, postavljen je u kompleksu Studentskog grada u Beogradu. Na mobilnom punktu moći će da se vakcinišu studenti, kao i svi zainteresovani građani u periodu od 10 do 17 časova, prenosi N1.

„Svi studenti koji se vakcinišu, kao i oni koji su već primili vakcinu, dobiće mesec dana besplatnog korišćenja teretane i saune, kao i parkinga u okviru Studentskog centra, koje mogu iskoristiti do kraja tekuće godine“, navodi se u saopštenju ustanove Studentski centar „Beograd“.

Kako se navodi, biće dostupne vakcine Fajzer i Sinofarm.

Profesor Janković: Imunitet se ne postiže sa 50 odsto vakcinisanih, virus će se sigurno vratiti (RTS)

Pomoćnik direktora Kliničkog centra u Nišu, prof. dr Radmilo Janković, kaže za RTS da potpuno popuštanje mera nije dopustivo, posebno za neka masovna okupljanja, jer se imunitet ne postiže sa 50 odsto imunizovanih ljudi. Cilj jakog imunološkog bedema je 90 do 95 odsto vakcinisanih i samo tada možemo biti sigurni da će biti pojedinačnih slučajeva, ističe Janković.

Kaže da je potpuno popuštanje mera nedopustivo, posebno za masovna okupljanja. To smo videli kada nas je iznenadio drugi pik u junu prošle godine, istakao je doktor.

„Mislim da moramo biti potpuno otvoreni prema građanima – jedno su naše želje. Moramo nekako da motivišemo ljude da se vakcinišu. Epidemiolozi sasvim dobro znaju – to je dogma medicine – imunitet se ne postiže sa 50 odsto vakcinisanih, odnosno imunizovanih ljudi“, rekao je Janković.

Cilj jakog imunološkog bedema je, kako kaže, 90 do 95 odsto vakcinisanih i samo tada možemo biti sigurni da će biti pojedinačnih slučajeva.

„Vrlo je jasna situacija, mi sada iz onog velikog broja potencijalno zaraženih koje smo imali prošle godine, a to je sedam miliona, verovatno imamo duplo manje. U narednom periodu virus će se vratiti, potpuno sam siguran. Mislim da će to biti jedna fluktuacija virusa“, rekao je Janković.

Posebno je kampanju vakcinacije potrebno usmeriti prema mlađima koji su potencijalno opasni prenosioci. „To se videlo sada kada su stariji članovi njihovih porodica završavali u jedinicama intenzivne nege“, dodao je Janković.

Kaže da nije tačno da novi sojevi virusa moraju biti opasniji, kao i da je virus veoma virulentan.“Ne mora značiti da će novi sojevi biti opasniji ili izazivati teže kliničke slike, ali svakako će virus tražiti način da nastavi da živi sa nama“, rekao je doktor.

Ukazao je i na to da još ne znamo koliko traje imunitet nakon vakcinacije, kao i da će možda biti potrebna još jedna doza. „Možda će nekim ljudima koji nisu razvili imunitet nakon nekih vakcina, recimo ‘Sinofarmove‘, biti savet da uzmu neku drugu vakcinu“, zaključio je Janković.

 


Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.