Vulin: „Srbija se naoružava, ne da bi pretila, već da Srbima niko ne preti“

vulin
Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

Nedavno potpisivanje pet sporazuma između Srbije i Francuske o naoružanju Vojske Srbije sa 18 raketnih sistema, u Prištini je izazvalo burnu rekciju praćenu izjavama da to predstavlja pretnju za region i pitanje „da li bi i Kosovo trebalo da se naoruža“. Sa druge strane, ministar odbrane Srbije, Aleksandar Vulin, poručuje da se „Srbija ne naoružava da bi nekom pretila“.

Kosovski premijer, Ramuš Haradinaj, poručio je danas da je jedino što Kosovo traži kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, uzajamno priznanje.

„Međutim, ono što predstavlja prepreku je to što nam Srbija ili jedan deo međunarodne zajednice kažu da sporazum ne možemo nazvati ‘sporazumom o uzajamnom priznavanju u postojećim granicama’. Upravo ovakav pristup podiže potrebu da se i Kosovo naoružava“, prenosi prištinska Koha.

Osim kosovskog premijera, povodom ovoga reagovao je i potpredsednik Vlade Kosova, Enver Hodžaj, ocenjujući da Srbija uvećanjem naoružanja „predstavlja pretnju za region, i da ovim pokazuje da nije vojno neutralna“.

Međutim, ministar odbrane Srbije, Aleksandar Vulin, poručuje da se „Srbija oprema i naoružava, ne da bi pretila, već da Srbima niko ne preti“, prenosi Tanjug.

S druge strane, Vulin upozorava da svako ko bude pomogao Prištini da se naoružava – „svesno preuzima odgovornost za zlo koje mora da nastane kada se teroristima da teško oružje“.

Dodaje da je „pravdanje namere prištinskog rukovodstva da naprave paravojsku, opremanjem i naoružavanjem Vojske Srbije, kao da poredite EU i Islamsku državu“.

Pročitajte još:

Prištinski zvaničnici: „Kupovinom oružja Srbija preti regionu“; „Da li bi Kosovo trebalo da se naoruža?“

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.