Prištinski zvaničnici: „Kupovinom oružja Srbija preti regionu“; „Da li bi Kosovo trebalo da se naoruža?“

Haradinaj Hodžaj
FOTO: KoSSev/Profimedia.rs

Nedavno potpisivanje 22 sporazuma o saradnji između Srbije i Francuske tokom posete francuskog predsednika, Emanuela Makrona, Srbiji, među kojima su i pet o naoružanju Vojske Srbije sa 18 raketnih sistema „Mistral“, u Prištini je izazvalo burnu reakciju. I dok kosovski premijer, Ramuš Haradinaj, postavlja pitanje da li bi i „Kosovo trebalo da se naoruža“, potpredsednik Vlade Kosova, Enver Hodžaj, ocenjuje da Srbija uvećanjem naoružanja predstavlja pretnju za region, i da ovim pokazuje da nije vojno neutralna.

Govoreći o dijalogu između Beograda i Prištine, kosovski premijer, Ramuš Haradina, nedavno je poručio da je ono što traži „veoma osnovano – okvirni sporazum za uzajamno priznanje u postojećim granicama“.

„Međutim, prepreka je to što nam Srbija ili jedan deo međunarodne zajednice kažu da sporazum ne možemo nazvati ‘sporazumom o uzajamnom priznavanju u postojećim granicama'“, dodaje. 

Haradinaj je rekao da upravo ovakav „pristup jednog dela međunarodne zajednice u odnosu na dijalog Prištine i Beograda, podiže potrebu i da se Kosovo naoružava“, prenosi prištinska Koha.

„Na primer, Srbija mnogo kupuje oružje u Rusiji. Francuska je takođe sa Srbijom sklopila ugovor o raketnim sistemima i rečeno nam je da sporazum ne možemo nazvati sporazumom u postojećim granicama. Šta ćemo onda? Mi smo nezavisna država, u dijalogu ne tražimo ništa osim uzajamnog priznavanja. Ako niste spremni za to da li je to poruka za nas da se naoružamo“.

„Srbija i dalje tvrdi da je vojno neutralna, ali pokazuje suprotno“

Potpredsednik Vlade Kosova, Enver Hodžaj, takođe je reagovao povodom potpisivanja ovih sporazuma, ocenivši da Srbija naoružavanjem predstavlja pretnju za region.

On je, komentarišući sporazum koji je Srbija sklopila sa Francuskom o kupovini oružja i raketnih sistema, istakao da Srbija time pokazuje da nije vojno neutralna.

„Srbija i dalje tvrdi da je vojno neutralna, ali pokazuje suprotno. Ko preti Srbiji toliko da mora da kupi novo oružje od Francuske i drugih i da poveća sistem vazdušne odbrane? Naoružanje Srbije predstavlja novu pretnju regionu“, napisao je Hodžaj na Tviteru.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.