Beograd i Priština posle Makrona: Nova tema – naoružavanje

makron i vucic
FOTO: Tanjug

Predsednik Francuske, Emanuel Makron, ostao je pri stavu da je Kosovo nezavisna država. Takav njegov stav državni vrh Srbije ne vidi kao prepreku za bolju saradnju dve države. Beograd je sa Francuskom sklopio sporazum o vojnoj saradnji – a upravo taj potez izazvao je reakcije iz Prištine.

Osim emocija, govora na srpskom i mnogobrojnih sporazuma, francuski predsednik u Beogradu bio je jasan – Srbija i Kosovo su evropske države i Francuska treba da pomogne da to postane realnost. Takvu poruku u predsedništvu Srbije ne vide kao nešto sto je konačno.

Video prilog pogledajte na N1

„Predsednik Makron predstavlja zemlju koja je svega dan dva nakon jednostranog proglašenja secesije nezavisnosti vlasti u Prištini priznala tu nezavisnost taj čovek nam je poslao poruku da tome nije sve gotovo i da je potrebno voditi dijalog i da je potrebno tražiti kompromise“, rekao je generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković.

Dijalog na tu temu u parlamentu vodili su naprednjaci i radikali.

„Nismo nikada rekli da Makron treba ili ne treba da dođe, jesmo rekli da smo zgroženi da bar nije zamoljen da ne kaže, pred onoliko naroda koji ga je dočekao, da ne kaže da je Kosovo samostalna država“, kaže članica SRS, Vjerica Radeta.

„Bolno je kada Makron kaže da su Kosovo i Srbija dve države, to je za nas bolno, ali sa druge strane, nemojte da zaboravite činjenicu da preko 12 hiljada građana Srbije radi u kompanijama čiji su investitori došli iz Francuske“, naveo je Aleksandar Martinović iz SNS.

Osim radnih mesta zbog kojih bi trebalo, kako u SNS-u ocenjuju, razumeti čvrst francuski stav o Kosovu, tu je i nova vojna saradnja sa tom zemljom koja je pogodila vlasti u Prištini.

„Srbija kupuje oružje u Rusiji. Francuska je takođe postigla ugovor sa Srbijom za raketni sistem. U međuvremenu, oni nam govore da sporazum ne možemo nazvati ‘sporazumom o uzajamnom priznavanju u postojećim granicama’. Šta onda da radimo?“, upitao je premijer Kosova Ramuš Haradinaj.

Odmah je stigla reakcija srpskog ministra odbrane. Pravdati namere prištinskog rukovodstva da naprave paravojsku, opremanjem i naoružavanjem Vojske Srbije je kao da poredite EU i Islamsku državu, tvrdi Aleksandar Vulin.

„Srbija se oprema i naoružava, ne da bi pretila, već da Srbima niko ne preti, pristup dela međunarodne zajednice u odnosu na dijalog sa Beogradom povećava potrebu Prištine da nabavi naoružanje“, kaže Vulin.

Upoređujući posete predsednika Rusije i Francuske Vladimira Putina i Emanuela Makrona Srbiji, pisac Ivan Ivanji rekao je da mu se čini da je Putinu bilo sve jako dosadno, dok je Makron zaista uživao u počastima koje su mu ukazane, ali i ostao pri tvrdim stavovima.

„Ja ne vidim da je on zagovarao podelu Kosova, on je rekao mi priznajemo, to je Vučić priznao, on je rekao nema ništa od proširenja EU, u suštinskim stvarima ostao je tvrd i to je njegov stil“, kazao je Ivanji.

Podsećamo da je o Kosovu trebalo da se razgovara početkom jula u Parizu, ali je taj samit odložen.

N1

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.