Vladimir Vukčević o Specijalnom sudu: Optimističan, svedoci koji nestaju i dalje bolna tačka

vukčevic vladimir
Foto: Printscreen TV Prva

Bivši srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je danas da je zadovoljan što je Specijalni sud počeo da radi i da je optimista. Rekao je i to da su Amerikanci bili „uzbuđeni“ kada im je pomenuo Hašima Tačija kao lice koje je „eventualno učestvovalo u nekim zločinima“ i dodao da smatra da je zaštita svedoka i dalje bolna tačka i da očekuje da će se pritisci na svedoke i tokom ovog suđenja nastaviti. 

Vukčević nije želeo da se izjašnjava o očekivanjima od Specijalnog suda. „Vrlo sam zadovoljan što je to počelo da radi i moram da istaknem da smo mi tu dosta zaslužni da se uopšte osnuje taj sud. Tako da sam optimista, dakle, počelo je nešto da se radi jer tu se radi o najmonstruoznijim zločinima koji su izvršeni na teritoriji bivše Jugoslavije,“ rekao je Vukčević.

Kosovski mediji su juče preneli vest da će bivši haški tužilac Džefri Najs biti advokat odbrane bivšeg komandanta OVK Samija Ljuštakua. Vukčevića to čudi. „Ja recimo, kao bivši tužilac nikada ne bih branio, mislim, ne bih se uopšte bavio ratnim zločinima, ali to je njegovo pravo. Inače on je sjajan pravnik imao sam prilike sa njim da razgovaram, bio je ovde gost u Beogradu itd, ali me to čudi, ali šta je tu je,“ izjavio je on.

Ovih dana govori se i o tome da bi kosovski presednik Hašim Tači i predsednik skupštine Kadri Veselji mogli da se pojave pred Specijalnim sudom. Vukčević kaže da je reč o spekulacijama te da ne želi o tome da se izjašnjava. „Ja znam, otprilike, kada se prvi put pojavio uopšte Tači kao lice koje je eventualno učestvovalo u nekim zločima, da je to Amerikancima, kojima sam ja to pokazao, jedno veliko uzbuđenje izazvalo, toga se sećam,“ rekao je. Ipak, kao profesionalac, kaže da ne želi i da ne bi smeo ni na kakav način da prejudicira stvari.

Ne zna koliko će tačno biti optuženih pred Specijalnim sudom ali kaže da „ima tu ljudi, to su celi timovi, tzv. Drenička grupa, koja je bila sve i svja na ratnim prostorima, bila je vrlo surova“.

Kad je reč o saradnji srpskih državnih organa sa Specijalnim sudom u Hagu kaže da ne zna kako sad sarađuju ali da su oni dosta pomogli „da nije bilo nas ne bi bilo ni Dika Martija. Ja sam lično Diku Martiju uručio sve što smo mi našli, nakon toga je došao Vilijamson i nakon toga je došlo do formiranja suda.

Srbija nije podigla optužnice jer tužilaštvo nije imalo dokaze, navodi Vukčević. Ipak, dodaje da su došli do dosta podataka da su izvršeni zločini i da su pokušali sa Albancima da ostvare neki vid saradnje po tom pitanju ali da nije uspelo pa se nakon toga obratio Savetu Evrope i Diku Martiju.

Zaštita svedoka je ključno pitanje, smatra Vukčević. Skrenuo je pažnju Diku Martiju na problem zaštite svedoka, „da je to delikatno pitanje, da svedoci nestaju“, navodio je i primere Martiju ali nije želeo javno da priča o predmetima „To je bolna tačka bila i mislim da će i dalje biti,“ zaključio je.

Očekuje da će se pritisci na svedoke nastaviti i tokom ovog suđenja.

Govoreći o izveštaju Dika Martija, rekao je da je Marti „to uradio izvanredno“.

Nakon Martijevog izveštaja došlo je do imenovanja specijalnog tužioca Vilijamsona, čiji rad je takođe pohvalio, „on je tu par meseci bio kod nas, upravo je tužilaštvo za ratne zločine sprovodilo ta saslušanja, i na kraju je rekao da ima dokaza, ne dovoljno za optužnicu ali da postoje dokazi“.

Vukčević je želeo da napomene da je uloga specijalne tužiteljke Karle Del Ponte i uopšte Haškog tribunala u osnivanju Specijalnog suda bila slučajna.

Podsetio je da se Haški tribunal za bivšu Jugoslaviju bavio ratnim zločinima počinjenim na teritoriji iste. Prilikom istraživanja „oni su idući tragom zločina Haradinaja prešli granicu, na šta nisu imali pravo, ali u pratnji KFOR-a i UNMIK-a “ i završili u Albaniji. „Ušli su tamo i našli su to što su našli, napravili uviđaj, to slikali i mi smo došli do tih fotografija koje su nam pomogle,“ objasnio je Vukčćević, dodajući da im je glavni istražitelj Karle del Ponte, Patrik Lopez „dosta“ pomogao.

 

 

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.