Vujović: Saracin upozorio vlasti da ne govore gluposti o Nemačkoj

Nebojša Vujović
FOTO: N1

Bivši ambasador, Nebojša Vujović, ocenio je da izjava specijalnog izaslanika Nemačke za Zapadni Balkan Manuaela Saracina – da Srbija ne može da postane član Evropske unije (EU) bez priznanja nezavisnosti Kosova, predstavlja upozorenje srpskim vlastima da „prestanu da govore gluposti o Nemačkoj“.

Vujović je agenciji Beta kazao da se vladajuća politička elita u Srbiji već duže vreme odnosi prema Nemačkoj kao prema zemlji kojoj ne bi trebalo da se veruje, koja nema principe i koja zastupa samo sopstvene interese na Balkanu.

„Vlasti u Srbiji moraju da progutaju jezik, da ne govore gluposti. Nemačka i Evropa znaju ko stoji iza svih gluposti koje se promovišu iz Beograda preko raznih provladinih tabloida. Nemačka insistira i na tome da se prekine s odugovlačenjem rešavanja kosovskog pitanja, kako bi se, između ostalog, sprečilo da predsednik Rusije, Vladimir Putin, izazove sukobe širih razmera“, rekao je Vujović.

Dodao je da je i u Srbiji u poslednjih desetak godina stvorena „lažna slika“ da je Nemačka, uz Tursku i Mađarsku, najveći prijatelj Srbije, a da se sada ta percepcija naglo menja.

„Pokazalo se da Nemačka nije naš najveći prijatelj, kako je to vlast predstavljala. Nju samo interesuju jeftina radna snaga i profit“, kazao je bivši ambasador.

Na pitanje agencije Beta – kako ocenjuje politiku predsednika Srbije i Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandra Vučića prema Kosovu, Vujović je citirao bivšeg predsednika SAD, Džona Kenedija.

„Protiv te politike počeli su da se bune i Srbi na Kosovu. Kenedi je rekao da ‘možete nekog da lažete sve vreme, ali ceo narod sve vreme ne možete da lažete’. Vučićeva politika prema Kosovu je neprincipijelna, iz maha na mah“, rekao je bivši diplomata.

Naglasio je da je Vučićeva politika prema Kosovu bez kontinuiteta i bez plana.

„Jedini cilj Vučićeve politike prema Kosovu je da se njegova lična pozicija ne ugrozi. U toj partiji šaha, Vučić je naredbom da se Srbi povuku iz kosovskih institucija izgubio topa. On je prethodno napravio mnogo grešaka, kada je formirao jednoumnu Srpsku listu i kada je Prištini predao sve elemente državnosti sa Severa Kosova“, istakao je Vujović.

Bivši diplomata, koji je autor političkog dela Kumanovskog sporazuma i Rezolucije 1244 SB, kaže da je tim dokumentima naglašeno da je Kosovo i Metohija sastavni deo Savezne Republike Jugoslavije, odnosno Srbije kao njenog sukcesora.

„Pogledajte sada razliku između Rezolucije 1244 i Briselskog sporazuma koji je 2013. godine potpisala aktuelna vlast“, objasnio je on.

Upitan da li je za rešavanje kosovskog pitanja moguć „novi Dejton“, Vujović je rekao da se „novi Dejton“ upravo odvija.

„Akteri više nisu ograđeni žicom u vojnoj bazi, već se sve odvija u Srbiji. U tome učestvuje američka delegacija i predstavnici zemalja Kvinte, a kao posmatrač i Rusija“, smatra bivši ambasador, koji je kao šef diplomatske misije SRJ u SAD, bio član pregovaračkog tima u Dejtonu 1995. godine.

Upitan da li je za kosovsko pitanje rešenje tzv. francusko – nemački sporazum, Vujović je rekao da taj predlog predstavlja „lepo zaokruženu mašnicu s lepom zaokruženom kutijom“ čiji je cilj da i preostalih pet zemalja EU prizna nezavisnost Kosova.

„Pravi sporazum o rešavanju kosovskog pitanja izradiće SAD. Vreme konačnog dogovora je neizvesno, ali je moguće da se to desi u ovoj godini. To ne mora da znači da će Srbija morati da prizna nezavisnost Kosova, ali da neće imati ništa protiv da Kosovo postane član UN“, ocenio je Vujović.

Upitan da li prijem Kosova u UN više zavisi od Srbije ili od Rusije, diplomata je rekao da će ključni stav biti odluka Srbije.

„Ako Srbija kaže da nema ništa protiv da Kosovo postane član UN, Rusija i Kina će u SB glasati u skladu s tom odlukom“, kazao je.

Upitan da prokomentariše Vučićevo obećanje da dok je on predsednik Srbija neće priznati nezavisnost Kosova, Vujović je kazao da Vučić skoro nijedno obećanje nije ispunio.

„Vučić je 23 puta rekao da će se povući s mesta predsednika SNS-a. Ali, ako bi prekršio obećanje da neće priznati nezavisnost Kosova, političke konsekvence na unutrašnjem planu bi po njega bile drastične. Vučić bi za svoj potpis verovatno dobio podršku Zapada, ali bi bio obavezan i da učestvuje u implementaciji nezavisnog Kosova, što bi za njega takođe predstavljalo veliki problem“, kazao je Vujović.

Na pitanje kako ocenjuje česte uvrede predsednika Vučića na račun evropskih političara i diplomata, nazivajući ih barabama, botovima i bezobraznicima, Vujović je rekao da predsednik to radi s ciljem podizanja rejtinga među potencijalnim glasačima.

„Takav rečnik je nedopustiv za bilo kojeg civilizovanog i kulturnog čoveka, a kamoli za šefa države. On se verovatno pravda da to radi da bi sačuvao rejting, a da bi istovremeno mogao da pregovara sa stranim političarima i diplomatama. Posledice takvog ponašanja su užasne po građane Srbije“, zaključio je Nebojša Vujović.

BetaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.