Saracin: Srbija ne može da postane članica EU bez priznanja Kosova

Manuel Saracin
FOTO: Tanjug/Zoran Žestić

Specijalni izaslanik Nemačke za Zapadni Balkan Manuel Saracin izjavio je da je stav Berlina da Srbija ne može da postane članica Evropske unije bez priznanja Kosova.

Saracin je za današnje izdanje lista Nova rekao da ulazak Srbije u porodicu evropskih zemalja „nije moguć ni bez slobodnih medija i demokratije“.

„Mi iz Nemačke smo uvek imali veoma jasan stav po tom pitanju – pred kraj procesa normalizacije odnosa, kad Srbija odluči da se pridruži EU, priznanje Kosova će biti deo procesa“, rekao je Saracin.

Istakao je da je to nešto „što Nemačka svakako očekuje“ i da je to „jasno rečeno kada je kancelar Olaf Šolc posetio Srbiju u junu prošle godine“.

On je naglasio da je „EU šef pregovora koji se vode između Beograda i Prištine i da je neophodno što pre postići sporazum između dve strane, kao i da je važno da se predstavnici Srba što pre vrate u kosovske institucije“.

N1Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.