Vučićev govor o pozdravljanju uniformisanih lica 31. jula završio u Svećljinom novom spotu

Dan nakon što je srpski predsednik tokom svog govora u skupštini izneo nove detalje o uniformisanim licima na Severu, a u vezi sa događajima od 31. jula, kosovski ministar unutrašnjih poslova, Dželjalj Svećlja sinoć je objavio snimak – navodne „raspodele oružja“ u Mitrovici tog istog 31. jula.

U istom videu i uz opis „Izjave i postupci Srbije koji nas podsećaju na kraj 80-ih i 90-ih godina prošlog veka“, koji je Dželjalj objavio na Fejsbuku, obuhvaćen je i govor Aleksandra Vučića.

„Po prvi put se pojavljuju lica u starim i novim, različitim uniformama koja traže da brane sever Kosova i Metohije od agresora. Kada su se ti mladići srpske nacionalnosti bez oružja pojavili, svi ljudi, sve žene u urbanim sredinama, sišli su da ih pozdrave i kažu – ‘dobrodošla sloboda’. Ovo vam govorim da znate koliko je dojadilo našem narodu na KiM da trpi prištinski teror, a mora da trpi jer smo mi morali da čuvamo mir. Ali hoću da vam kažem dokle je došlo – nema dame i žene koje nisu izašle iz svojih kuća da zagrle te ljude i kažu ‘hvala vam vi ćete da se izborite za našu slobodu’. To vam govorim jer smo mi u užasnoj situaciji“, kazao je Vučić.

Iako je srpski predsednik u govoru jasno naglasio da su u pitanju uniformisana ali nenaoružana lica, sa druge strane Svećlja je u drugom delu istog snimka, a pod podnaslovom A šta je stvarno bilo između 31. jula i 1. avgusta?, objavio, kako on tvrdi, „raspodelu oružja u severnom delu Mitrovice“, ali i pucnjavu u Zubinom Potoku.

Samoopredeljenje i zvaničnici kosovske vlade iz te stranke, učestalo se poslednjih nekoliko meseci javnosti na društvenim mrežama obraćaju putem video spotova, kada je u pitanju Sever Kosova.

Svećlja je video postavio istog dana kad je sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem održao konferenciju za medije, a na kojoj je saopštio da je zapravo Aleksandar Vučić po prvi put javno potvrdio postojanje uniformisanih lica na barikadama.

Svećlja je juče ponovio da se radi o „naoružanim i maskiranim grupama“, da njima navodno rukovode i finansiraju ih predsednik Srbije i Vlada Srbije i da su te grupe prisutne na Kosovu za šta kosovske vlasti imaju dokaze.

„Međutim, mi smo u kontinuitetu govorili da sve grupe koje se organizuju u pravcu borbe protiv očuvanja državnog teritorijalnog integriteta institucija Republike Kosovo, ne samo da ih stvaraju, već i da ih finansiraju i vode Aleksandar Vučić i Vlada Srbije. Imamo dokaze o prisustvu naoružanih, uniformisanih i maskiranih grupa u noći 31. jula na 1. avgust. Naše institucije rade na identifikaciji svih tih osoba. Verujem da smo na dobrom putu da to i uradimo. To je prvi put da čak i sam predsednik Srbije potvrđuje nešto što smo rekli pre izvesnog vremena, a što je potvrdila /naša vojna alijansa, sektori bezbednosti- o njihovom prisustvu da su se u velikom broju infiltrirali sa teritorije Srbije – vojnici žandarmerije koji su došli na Kosovo ili kriminalne grupe koje žive u toj zoni“, deo je Svećljinog govora na istoj konferenciji, koji je uključen u ovaj spot. 

O navodnim naoružanim grupama na barikadama 31. jula, nedavno su govorili i lokalni eksperti za bezbednost Veroljub Bata Petronić i Srđan Simonović iz Humanog centra, na javnoj raspravi koju je 28. avgusta organizovala GI „Srpski opstanak“.

Na novinarsko pitanje o navodnoj Severnoj Brigadi, Petronić je na ovoj debati kazao da „svi znaju“ da su na barikadama naoružavani mladi ljudi, a da se za to svi „prave ludi“.

„Odgovorno je da ustanemo i da kažemo i pozovemo sve one koji to rade, da prvo svoju decu naoružaju, pa da ih gurnu tamo, da ih dovedu na barikade, pa tek onda tuđu decu ako će da ih naoružavaju. A ne poslati decu za Beograd, a ovamo glumiti patriote i heroje. To nije u redu“, kazao je tada Petronić.

Na to se nadovezao njegov kolega Srđan Simonović, konsultant u Humanom centru, kazavši da je dovoljno da se tri metka ispale i da zapravo započne konflikt.

Simonović je izneo tada podatke kosovskog MUP-a da je na Kosovu oko 260,000 komada ilegalnog oružja, dok KFOR barata sa dvostruko višim podacima prema njegovim rečima.

Međutim, narednog dana Simonović je u intervjuu za Radio Kosovska Mitrovica, praktično demantovao deo navoda sopstvene organizacije o naoružanim osobama, optužujući istovremeno medije za plasiranje, kako je kazao, netačnih poluistinitih ili lažnih informacija.

“Pravljenje bombastičnih naslova, vađenje iz konteksta pojedinih rečenica mogu da ostave katastrofalne posledice. Nedavno smo imali slučaj kada je jedan naš medij napisao kako se ljudi ovde naoružavaju što je apsolutna ludost. Iz izjave jednog čoveka je istrgnuto par rečenica, napravljena jedna i ispao je bombastičan naslov…”, kazao je Simonović za Radio Kosovska Mitrovica dan nakon izveštaja našeg portala sa ove debate.

„Ono što jeste bilo problematično u prethodnih nekoliko nedelja, jeste plasiranje netačnih, poluistinitih ili pak potpuno lažnih informacija. Takvo ponašanje medija koji rukovođeni isključivo sopstvenim interesom, zanemaruju eventualne posledice koje netačna vest može da proizvede, u najmanju ruku je neozbiljno i neodgovorno“, navela je Radio Kosovska Mitrovica prenoseći razgovor sa Simonovićem.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.