Budući učitelji i njihovi profesori pevaju Zastavi

FOTO: Printscreen

Srbi danas proslavljaju Dan zastave, ili kako se zvanično predstavlja u Srbiji i Republici Srpskoj, jednom od dva entiteta u BiH – kao Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. U čast današnjeg praznika, studenti više učiteljskih i pedagoških fakulteta od Leposavića i Zvečana preko Vranja, Sombora, Jagodine, Beograda do Banja Luke i Bijeljine, po prvi put zajedno su pripremili pesmu Laze Kostića posvećenu Trobojci. Na ideju dva profesora učiteljskog fakulteta u Leposaviću, Boška Milovanovića i prof. dr Biljane Belojice Pavlović koja je komponovala melodiju, čuvena pesma Laze Kostića sada je po prvi put otpevana i ekranizovana. 

Ekranizacija pesme izvedena je na lokacijama poznatih srpskih manastira i srednjovekovnih gradova, uključujući Pećku Patrijaršiju i Mali Zvečan.

U ekranizaciji spota, pored studenata i profesora Muzičke akademije iz Zvečana i Učiteljskog fakulteta u Leposaviću, učestvovalo je i više istaknutih lokalnih umetnika, poput kompozitora i aranžera Dušana Popovića i profesorice muzike Jelene Spirić koja je otpevala solo deonice.

U susret danu zastave ovaj muzički projekat podržali su i Privremeni organi opština Leposavić i Kosovska Mitrovica, eparhija raško-prizrenska, Kancelarija za KiM, kulturno-prosvetno udruženje Rašanka iz Novog Pazara, kao i deo Vojske Srbije čije se uniforme pojavljuju u delovima spota.

„Ovaj projekat imaće dalekosežan značaj u nacionalnom vaspitanju mladih generacija, kao i u promovisanju, negovanju i očuvanju srpskog kulturnog nasleđa i identiteta, te poštovanja nacionalnih simbola“, poručuju autori.

Laza Kostić, Razgovor

Zastavo moja, zastavo trojna,
Svijeno srce naroda bojna,
Zar već u tvojim bojama spava
Crvena krvca i krvca plava?
O čemu snivaš kad se ne njijaš?
Je l te rođeno koplje probolo,
Te od beline rođene svijaš
Samrtni pokrov na telo golo?
Zastavo moja, zastavo trojna,
Svijeno srce naroda bojna,
O čemu snivaš?Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.