Vučić započeo sa kritikama Eskobaru: Vratite se, pročitajte i obnovite gradivo

Kapa dole, mnogo ste jaki i hrabri, komentar je predsednika Srbije na seriju tekstova o negativnoj ulozi Aleksandra Vučića u srpskoj politici i onome što ga u ovim izveštajima i svedočenjima – od Njujork Tajmsa, preko Gardijana, svedočenja u Senatu, povezuje sa teško organizovanim kriminalom.

 

„Ma koliko bio mali, ja sam predstavnik ponositog i dostojanstvenog naroda i evo neću da pognem glavu pred takvim pretnjama“, kaže Vučić.

„Pognuću glavu samo pred našim narodom ukoliko budem pogrešio nešto, ili iz poštovanja, ili iz odavanja časti, a pred vama zbog odavanja straha, zbog toga što ćete jos 16 stranica negde da odštampate i tri puta ih vraćate zbog mene – besmislice i ludosti i laži, samo nastavite sa tim“, napravio je dosetku zbog toga što je nedavni tekst u Njujork Tajmsu ova novina nekoliko puta delila na mrežama.

Bilo je to baš u vreme velikih tragedija u Srbiji, a povodom jedne od njih, ubistva osmoro i teškog ranjavanja više mladih u selima Dubona i Malo Orašje kod Mladenovca, otišao je danas da porodicama izrazi saučešće, ali je to učinio tri nedelje kasnije.

Iako i on i vlada trpe teške kritike zbog izostanka sa lica mesta u ovim selima, kao i u školi „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu – neposredno nakon ubistava ukupno 18 žrtava, uz oko 20 ranjenih, predsednik tvrdi da je u školi bio, ali da „nije vodio kamere“.

„Srbiju cu štititi kao i prava srpskog naroda za slobodu na Kosovu i Metohiji“, poručio je večeras u Drugom dnevniku RTS, nakon posete selima u kojima se tragedija dogodila, ali i uoči mitinga koji priprema za petak u Beogradu.

Upravo je ovaj miting deo javnosti protumačio kao neprimeren, ali i kao kontramiting, zbog čega su opozicioni aktivisti i organizatori protesta „Srbija protiv nasilja“, odlučili da svoj skup pomere za dan kasnije.

Desetine hiljada građana okuplja se da protestvuje nakon dva masakra. Opozicija naglašava da se radi o građanskim skupovima na kojima i oni učestvuju.

Vlast preko medija koje kontroliše, iskazuje stav da se radi o neprijateljima Srbije, stranim službama i minimizira broj i značaj protesta.

Nekadašnji šef Misije Srbije u Vašingtonu, Nebojša Vujović juče je upravo upozorio da su SAD „izuzetno razočarane“ zbog ‘kontramitinga’ i zabrinute da može doći do prelivanja koje bi moglo da se otrgne kontroli i da je izaslanik Srbije u Vašingtonu o tome upozoren, te da Vučić više ne kontroliše situaciju.

Predsednik je večeras takođe izneo snažne kritike na račun svojih zapadnih partnera, a novina je da je večeras kritikovao direktno i specijalnog američkog izaslanika za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara.

Opredelio se u javnosti da kao razlog za to bude Eskobarova nedavna izjava da SAD očekuju i predlog Prištine za ZSO, kako bi se razgovori nastavili.

Ipak, ono što je pažnju javnosti privuklo u Eskobarovoj ovonedeljnoj izjavi jeste poruka da SAD očekuju potpunu primenu dogovora o putu za normalizaciju odnosa BG-PR do kraja leta.

Rekavši da je „siguran“, kako mu to „neće oprostiti“, srpski predsednik visokom američkom diplomati kaže:

„Moram da obavestim gospodina Eskobara – mora da se malo vrati da obnovi i pročita gradivo, pročita šta piše u Briselskom sporazumu, u njegovim aneksima i principima“.

„Nikakve ingerencije i kompetencije nisu na prištinskim vlastima. Nemaju pravo da bilo kakve predloge oni predlažu. Niti nas to zanima, niti ćemo da učestvujemo u tim glupostima kojima misle da mogu oči da nam zamažu i ovo odgovaram američkom posredniku. Samo vas molim gospodine, pročitajte to što piše“, držao je lekciju Eskobaru u studiju javnog servisa Srbije.

„Imate upravljački tim koji je nadležan da to radi, koji čine Srbi i taj upravljački tim postoji i nemojte da se pravite da ste zaboravili. A ako jeste, evo ja vas podsećam da obnovite gradivo. Ako ne obnavljate gradivo po pitanju Povelje UN i po pitanju rezolucije 1244, obnovite gradivo po ovom pitanju, te vas molim da to učinite“.

Kritika inače dolazi nakon odlaska Karen Donfrid, najviše zvaničnice Stejt Departmenta za Evropu i objavljene nominacije Džejmsa O’Brajana za to mesto.

Vujović koji je diplomata i nekadašnji učesnik pregovora u Dejtonu, kumanovskim razgovorima i drugim istorijskim događajima, kazao je za N1 Vučić zapravo „izgubio ozbiljan oslonac“ i da upravo imenovanje Džejmsa O’Brajana, za novog pomoćnika državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja, govori u prilog tome da će ga SAD “jednom rukom grliti a drugom tražiti alternativu“, odnosno, ko je taj drugi koji može da bude dobar za uspostavljanje dobrih odnosa sa SAD.

Predsednik je do sada više puta pohvaljivao i Eskobara kao korektnog zvaničnika, kao i SAD za unekoliko bolje razumevanje i pragmatičnost prema Srbiji.

Sam Eskobar u svojim nastupima redovno ističe prava i zaštitu Srba na Kosovu, uključujući i pravo da se radi o srpskim državljanima, posebno govori i o Zajednici opština sa srpskom većinom, a upravo je on najavio da će se doprinos SAD u dijalogu ogledati u američkom angažovanju da se Zajednica i formira.

Vučić je govorio i o svom skupu u petak:

Vučić: Procentualno broju stanovnika, najveći broj ljudi na veliki skup doći će sa Kosova

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.