Atić u Severnoj Mitrovici formira kabinet

Napuštanje institucija, pa potom i bojkot izbora od strane Srba, doveli su do toga da na Severu Kosova skoro i da nema predstavnika srpske zajednice u lokalnim institucijama. I dok se već danima najavljuje preuzimanje vlasti od strane predstavnika manjinskih zajednica u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku, novi gradonačelnik Severne Mitrovice iz Samoopredeljenja, Erden Atić, to je već učinio. Položio je zakletvu 19. maja u zgradi opštine u kojoj su istog dana osvanule kosovske zastave. Istog dana su na vanrednim konferencijama Kurtiju iz Srpske liste dali rok do 1. juna da prestane sa „represijom,“ a direktor Kancelarije za KiM poručio da je počela okupacija Severa Kosova.

U međuvremenu, novi gradonačelnik Severne Mitrovice Erden Atić započeo je sa formiranjem kabineta.

Atić je najavio imenovanje Anese Čolaković – kao direktorice za kulturu, Šenaje Ljapaštice (Shenaj Llapashtica) – direktorice katastra, Jetona Rahmanija kao direktora odeljenja za lokalne zajednice i povratak i Vida Janjićijevića – direktora za arheologiju.

Janićijević je inače sin kandidatkinje za gradonačelnicu Zvečana na poslednjim lokalnim izborima na severu Kosova, Slađane Pantović. Ona mu je na društvenim mrežama i poželela sreću na ovoj funkciji, uz reči „Srećno sine“.

„Anesa je završila master studije za Međunarodni razvoj na Ohajo univerzitetu u SAD i ima iskustva sa međunarodnim organizacijama i nevladinim organizacijama koje se bave kulturom, omladinom, i sportom“ – Atić je u kratkom izneo biografiju Anese Čolaković.

„Šenaj je završila arhitekturu na Univerzitetu Mimar Sinan Fine Arts University u Turskoj. Šenaj Lapaštica ima dugogodišnji profesionalni staž u katastru i urbanizmu“, naveo je Atić.

„Jeton studira prava i ima dugogodišnje iskustvo u zajednici što mu je pomoglo da se upozna sa socio-ekonomskim pitanjima marginalizovanih zajednica“, naveo je za ovog člana svog kabineta.

Očekuje se da će Atić kompletirati sastav kabineta narednih dana, a u međuvremenu obilazi i svoje zaposlene, o čemu javnost dvojezično uredno izveštava na svojoj Fejsbuk stranici.

Atić je 19. maja svečano i po kratkom postupku položio zakletvu kao gradonačelnik Severne Mitrovice, nakon čega su vanredna obraćanja održali Srpska lista u svojim prostorijama u Kosovskoj Mitrovici i Petar Petković u Beogradu.

Ovo je prvi put da ovu opštinu vodi Albanac, a ove nedelje se očekuje polaganje zakletve i za ostala tri Albanca u Zubinom Potoku, Zvečanu i Leposaviću.

Šest meseci kasnije od kada je većina Srba sa Severa napustila gotovo sve kosovske institucije, sa izuzetkom vatrogasne i Pritvornog centra, svega nekolicina smatra da su Srbi imali koristi od ovog poteza, dok je većina mišljenja da je zapravo najviše koristio vlastima u Beogradu i Prištini – pokazuju rezultati naše elektronske ankete.

Sa druge strane, velika većina je u komentarima upravo Srpsku listu i zvanični Beograd ocenila kao krivce koji su prouzrokovali današnju situaciju, uz poruke o „izdaji“ i „prodaji Srba Albancima“.

Gazeta: U četvrtak gradonačelnici Z. Potoka i Zvečana polažu zakletvu ali mesta promenjena

 

 

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.