Eskobar očekuje potpunu primenu dogovora o normalizaciji odnosa BG-PR do kraja leta


Specijalni izaslanik SAD-a za Zapadni Balkan, Gabrijel Eskobar, ocenio je da je „ogromno postignuće dogovor o normalizaciji odnosa“ Beograda i Prištine i da taj sporazum predstavlja „istorijski iskorak“ u razvoju odnosa Srbije i Kosova. Eskobar je u intervjuu agenciji Mina kazao da „ne vidi razloga“ zašto se dogovor oko preostalih pitanja ne bi mogao završiti do kraja leta.

„Kod Srbije, postoje određeni elementi koji moraju biti ispunjeni u pogledu priznavanja registarskih oznaka za automobile, ličnih karata i još neke stvari. I od Kosova se očekuje da formira Zajednicu Srpskih Opština. Izvinjavam se, to nije očekivanje. To je obaveza“, kazao je Eskobar.

On je rekao da SAD žele da se ti procesi odvijaju što je brže moguće.

„Ne vidim razlog zašto se to ne bi moglo završiti do kraja leta“, naveo je Eskobar.

Odgovarajući na komentare onih koji kažu da sporazum nije potpisan te da samim tim nije pravno obavezujući, Eskobar tvrdi drugačije, te kaže da se sada postavlja pitanje kako da se u potpunosti implementira.

“Žozep Borelj je kazao da je legalan i pravno obavezujuć. I oba lidera su to potvrdila da je legalno i obavezujuće. Sada se postavlja pitanje kako da ga u potpunosti implementiramo. Jer će puna implementacija dovesti do ozdravljenja regiona”, kazao je Eskobar.

On je naveo da je optimističan da će se stići do cilja, kao i da veruje da lideri – Aleksandar Vučić i Albin Kurti „mogu da pokažu političku hrabrost neophodnu da se učine pravi koraci“.

Govoreći o Otvorenom Balkanu, Eskobar je kazao da na tu inicijativu gleda kao na priliku za region u pogledu ekonomskih integracije.

Podcrtava da će SAD podržati sve inicijative koje približavaju Zapadni Balkan Evropi, odnosno inicijative koje približavaju države regiona uzajamno i koje su otvorene za sve.

“Dokle god je Otvoreni Balkan u potpunosti usklađen sa Berlinskim procesom, ne vidim razlog da mu se suprotstavimo i podržavamo ga”, kazao je Eskobar.

Pročitajte još:

Osmani: Ako ZSO bude formirana po predlogu Srbije, Kosovo neće biti funkcionalno

Vučić i Osmani u Podgorici, Vučić kaže: Nemam ništa protiv nje, ali znate šta…

Eskobar: Nijedna strana ne sprovodi dogovore, čekamo da krenemo napred ka ZajedniciPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.