Hodžaj tvrdi: Dijalog o normalizaciji počinje u junu, sporazum moguć do kraja 2018.

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa engleskog)

Očekuje se da će Kosovo i Srbija započeti poslednje poglavlje dijaloga o normalizaciji odnosa u junu, rekao je potpredsednik vlade (Kosova), Enver Hodžaj. On takođe očekuje da će se dijalog u Briselu koji olakšava EU ​​zaključiti pravno-obavezujućim sporazumom u 2018. godini.

Evropska unija traži da „sveobuhvatni pravno-obavezujući sporazum o normalizaciji“ bude postignut između Kosova i Srbije, i bez njegovog sprovođenja neće biti članstva u EU. To je jedan od zaključaka u Strategiji EU o Zapadnom Balkanu koja je objavljena u februaru 2018. Ovaj dokument uslovljava proširenje EU sa rešavanjem sporova između zemalja u regionu.

Potpredsednik Vlade Kosova, Enver Hodžaj, koji je takođe bio šef diplomatije u prethodnoj vladi, izjavio je za list Koha Ditore da je glavni prioritet EU trenutno rešavanje spora o nazivu između Makedonije i Grčke i da će, nakon što rešenje bude pronađeno, dijalog Kosovo-Srbija biti primarni fokus Evropske unije.

Kosovski lideri, uključujući predsednika Hašima Tačija, za kojeg se očekuje da će da vodi politički dijalog u Briselu, izjavio je da će završna faza dijaloga biti zaključena do kraja ove godine ili početkom naredne.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.