Vučić Vokeru za kosovsku vladu: „Mani se ćorava posla“; Kvinta o Račku: „Čuvajmo sećanje na masakr u Račku“

FOTO: Kosovanet

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, komentarisao je danas u Obrenovcu kratko vest da Voker boravi na Kosovu i da sa pobedničkim strankama razgovara o formiranju nove vlade. Voker istovremeno boravi na obeležavanju 21 godina od Račka, a na slučaj podseća i Kvinta. Sam Račak danas nije komentarisao.

Kako je rekao, „taj stručnjak je došao da formira vladu“, jer sada kada misli da je „stvorio nezavisno Kosovo, želi da stvori Veliku Albaniju“, na šta mu Vučić poručuje: „Mani se ćorava posla, Vilijame. Nije Srbija više šaka zobi koju možete da pozobate“.

Bivši šef Verifikacione misije OEBS-a Vilijam oker (William Walker), boravi na Kosovu povodom 21. godišnjice slučaja „Račak“, koji je ovaj američki diplomata javnosti obznanio u zimu 1999, nakon čega su usledile istrage, a potom i bombardovanje tadašnje SRJ.

Iako je njegov dolazak najavljen u vezi sa godišnjicom Račka, Voker se u odvojenim susretima sastao sa liderima pobedničkih stranaka u Prištini – LDK i Samoopredeljenjem, koje ni tri meseca od završetka izbora ne uspevaju da formiraju vladu. Kako su izvestili kosovski mediji, on je dobio uveravanja da će vlada biti ubrzo formirana. Već danas je objavljeno i pismo koje je Aljbin Kurti uputio juče Isi Mustafi da pristaje da se broj ministarstva poveća na 14 i da LDK dodeljuje 6 ministarstava.

Kvinta: „Čuvajmo sećanje na stradale u Račku i svih drugih pokolja na Kosovu“

Srpski predsednik Aleksandar Vučić danas nije komentarisao događaj u Prištini, odnosno Račak, ali jesu zemlje Kvinte, potvrđujući još jednom da se radi o „masakru“, koji je „na kraju podstakao saveznike NATO-a da intervenišu i okončaju humanitarnu katastrofu“.

„Čuvajmo sećanje na one koji su stradali u Račku i svih drugih pokolja na Kosovu pre dve decenije, radeći zajedno na izgradnji budućnosti mira, pravde i blagostanja za buduće generacije. Vlade Kosova i Srbije moraju da osiguraju da žrtve i njihove porodice imaju potpuni pristup pravdi i informacijama o sudbini njihovih najmilijih“, poručili su u saopštenju za javnost.

A potom su i dodali: „Građani svih nacionalnosti bi trebalo da se osećaju kao kod svoje kuće i da slobodno žive i rade u miru sa svojim komšijama. Kao što se u Deklaraciji o nezavisnosti ove zemlje kaže, Kosovo je ‘zemlja posvećena tome da se suoči sa bolnom zaostavštinom nedavne prošlosti u duhu pomirenja i oproštenja. Posvećena zaštiti, promovisanju i poštovanju različitosti naših naroda’. Naš zajednički cilj je da neprekidno podržavamo Kosovo na tom putu“.

21 godina od Račka

Događaj koji se zbio 15. januara 1999, jedna je od najosetljivijih tema za srpsku i albansku javnost. Za kosovske Albance, veći deo regiona i zapadne vlade, radi se o „masakru civila“, za zvaničnu srpsku stranu, u pitanju je bio „oružani sukob između srpske policije i pobunjenih naoružanih i uniformisanih Albanaca“ tokom akcije policije u opštini Štimlje. Posebno osetljivo i bolno za srpsku javnost je sećanje na Račak kao povod za bombardovanje.

Povezani tekst: 20 godina od slučaja Račak

U Prištini je danas kao podsećanje na ovu 21-godišnjicu organizovana konferencija „Račak nije laž“. koju su, kako su javili mediji u Prištini, organizovali „Republikanci na Kosovu“. Pored Vokera, na njoj je učestvovao i, kako su najavili mediji, predsednik „Republikanske stranke Srbije“, Nikola Sandulović, koji je „takođe zatražio pravdu zbog srpskih zločina počinjenih na Kosovu“, javila je Koha.

Što se Vokera tiče, ponovio je i danas: „Genocid koji se dogodio u tom selu niko ne može negirati“.

Mediji širom regiona prenose njegov odgovor srpskom predsedniku na to što je ranije izjavio da se u vezi sa Račkom radi o „falsifikovanom“ slučaju – „učinilo mu se da sluša balkanskog kasapina, Slobodana Miloševića“.

„Račak“ je tokom 2019. aktuelizovan na srpskoj i kosovskoj političkoj sceni nakon što je poslanik u sedmom sazivu kosovske skupštine i član Srpske liste, Ivan Todosijević, događaj iz 1999, okarakterisao „izmišljenim“, da bi potom bio smenjen i pokrenuto suđenje. Osuđen je na dve godine zatvora, u čiju zaštitu su stali Srpska lista i srpski državni vrh. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je da je Voker „falsifikovao“ Račak, a Vokera nedavno opisao kao „belosvetskog prevaranta, lopužu, hohštaplera i prevaranta“ .


Zbog ove izjave usledila je osuda prištinskih zvaničnika i krivična prijava protiv Vučića od strane nekadašnjeg advokata porodica žrtava u slučaju Račak, Toma Gašija.

U reakciji koja je potom usledila, sam Voker je poručio da ovo nije prvi put u poslednjih dvadeset godina „da me zvaničnici u Beogradu nazivaju različitim imenima i izmišljaju šta se dogodilo u Račku.“

Vilijam Voker (84), bivši šef verifikacione misije OEBS-a za Kosovo, počasni je građanin Kosova i dobitnik više priznanja i nagrada na Kosovu. Za kosovske Albance jedan je od najpopularnijih međunarodnih zvaničnika uz bivšeg američkog predsednika, Bila Klintona, takođe bivšu državnu sekretarku, Medlin Olbrajt i pokojnog Ričarda Holbruka. Nasuprot tome za Srbe je jedan od najnepopularnijih zapadnih zvaničnika.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.