Kosovski mediji: Ubijen svedok Specijalnog suda?

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Prošlo je gotovo mesec dana od kada je u blizini jezera Badovac šumski inspektor Nazmi Rustemi pronađen mrtav. Rečeno je da je njegovo ubistvo povezano sa poslom koji je obavljao dugi niz godina. A zapravo je 63-godišnjak, kako ekskluzivno saznaje televizija T7, bio zaštićen svedok Specijalnog tužilaštva, saslušan tri meseca pre nego da bude pronađen mrtav, prenosi Gazeta Express.

Ko stoji iza ubistva Nazmija Rustemija, 63-godišnjaka iz Prištine koji je pre mesec dana pronađen mrtav blizu jezera Badovac, policijske službe još uvek nisu otkrile.

Objavljeno je da se prvo posumnjalo u to da je Rustemi mogao biti ubijen iz razloga koji se odnose na posao koji je pokojnik obavljao dugi niz godina.

Međutim, izgleda da je razlog sasvim drugačiji. Tako barem tvrdi njegova porodica. Televizija T7 utvrdila je da je pokojnik bio svedok Specijalnog tužilaštva. Čak tri meseca pre nego da bude pronađen mrtav, ispitivali su ga specijalni istražitelji kao svedoka.

To je Televiziji T7 potvrdila njegova supruga Eljmaze Rustemi.

„Rekao je da su ga pozvali iz EULEX-a i otišao je, a kad je došao, rekla sam – šta je bilo, rekao je, ništa, dobro je i ništa. Zadnji put ovde u EULEX-u je bio“, kaže njegova supruga.

Čak je rekla da je pokojnik koji je radio kao šumski inspektor u opštini Priština imao problema i ranije. Pre mnogo godina nepoznate osobe su mu zapalile automobil.

„Kola su mu zapalili pre tri godine u dvorištu, sada su ga skroz uzeli“, kaže Eljmaze Rustemi.

Članovi porodice kažu da ga je OVK čak i za vreme rata već uzimala kao taoca.

U međuvremenu, T7 je takođe putem imejla upitao Specijalno tužilaštvo da li je pokojnik bio svedok.

Ali u pisanom odgovoru u ovom telu za pravdu rekli su da ne mogu da komentarišu istragu tužilaštva iz profesionalnih, etičkih i pravnih razloga.

Međutim, supruga pokojnika traži od agencija za sprovođenje zakona da slučaj razjasne u najkraćem mogućem roku.

„Istraga ide vrlo polako, informacije uopšte nismo dobili do sada, bio bi nam ćef da se završi ova stvar da znamo kako i šta kažu već jednom. Nama ništa nisu rekli, ja ne znam da je moj suprug imao problem uopšte, a država treba da zna jer se oni bave tim stvarima. Tražimo da se rasvetli, kako mi ništa ne znamo, niti nam je rekao ja sam se sukobio sa nekim, niti je išta pričao“, izjavila je supruga pokojnog.

Televizija T7 je u utorak takođe poslala pitanja prištinskom tužilaštvu, ali nije dobila odgovor.

Niti je direktor inspekcije Adonis Tahiri želeo da razgovara o ubistvu šumskog službenika.

Rustemi je pronađen mrtav pored jezera Badovac 18. decembra 2019. godine.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.