Voker na konferenciji o Račku: Niko ne može poreći masakr u Račku; Prisutan i Sandulović

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran)

Bivši ambasador OSCE-a Villiam Voker (William Walker), koji boravi na Kosovu povodom 21. godišnjice masakra u Račku, rekao je da „genocid koji se dogodio u tom selu niko ne može negirati“.

Govoreći o negiranju ovog masakra od strane predsednika Srbije Aleksandra Vučića, rekao je da mu se, kad je to čuo, učinilo da sluša „balkanskog kasapina“, Slobodana Miloševića.

Voker je ovo izjavio na konferenciji koju su danas održali Republikanci na Kosovu (REK) na temu „Račak nije laž“.

Govoreći o masakru u Račku i genocidu na Kosovu, predsednik REK-a, Faton Kurti, rekao je da poricanje ovog genocida pogoršava odnose između država nakon rata.

Između ostalog, on je naveo da postoje oko četiri slučaja u kojima su, oni kao stranka, svedočili o srpskim zločinima na Kosovu.

Konferenciji je prisustvovao i predsednik Republikanske stranke Srbije, Nikola Sandulović, koji je takođe tražio pravdu zbog srpskih zločina počinjenih na Kosovu.

Vučić: Mani se ćorava posla, Vilijame

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, komentarisao je danas u Obrenovcu kratko vest da Voker boravi na Kosovu i da sa pobedničkim strankama razgovara o formiranju nove vlade.

Kako je rekao, „taj stručnjak je došao da formira vladu“, jer sada kada misli da je „stvorio nezavisno Kosovo, želi da stvori Veliku Albaniju“, na šta mu Vučić poručuje: „Mani se ćorava posla, Vilijame. Nije Srbija više šaka zobi koju možete da pozobate“.

Vilijam Voker (84), bivši šef verifikacione misije OEBS-a za Kosovo, počasni je građanin Kosova i dobitnik više priznanja i nagrada na Kosovu. Za kosovske Albance jedan je od najpopularnijih međunarodnih zvaničnika uz bivšeg američkog predsednika, Bila Klintona, takođe bivšu državnu sekretarku, Medlin Olbrajt i pokojnog Ričarda Holbruka. Nasuprot tome za Srbe je jedan od najnepopularnijih zapadnih zvaničnika.

Njegovo ime se na Balkanu pre svega povezuje sa slučajem „Račak“ -„oružanim sukobom između srpske policije i pobunjenih naoružanih i uniformisanih Albanaca“ tokom akcije policije u opštini Štimlje na Kosovu i Metohiji, 15. januara 1999 – kako i danas tvrde srpski izvori, odnosno „masakrom nedužnih civila“, kako je tada naveo Voker, što međunarodni zvaničnici ponavljaju do danas. Upravo je ovaj Vokerov navod nagovestio i poslužio kao neposredan i zvanični povod za 78-dnevno bombardovanje tadašnje SR Jugoslavije od strane NATO-a.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.