Kosovska hotelska komora: Svadbe će biti dozvoljene od 15. juna, sačiniće se priručnik sa merama

Svadbe
FOTO: Gazeta Express

Nakon što su zatvorene sa uvođenjem prvih mera početkom prošle godine, sale za venčanja biće konačno otvorene 15. juna. Ovu informaciju potvrdili su danas predstavnici Kosovske hotelske komore, nakon sastanka sa kosovskim ministrom zdravlja, Arbenom Vitiom, prenosi Ekonomia Online.

Već danima se spekuliše da bi na Kosovu uskoro mogle biti ublažene mere. Ovakve zahteve iznose gradonačelnici opština na Kosovu, ali pogotovu ugostitelji, usled toga što je mera vremenskog ograničenja rada lokala i dalje na snazi.

Međutim, kako su danas potvrdili predstavnici Kosovske hotelske komore, na sastanku sa kosovskim ministrom zdravlja odlučeno je da se otvore sale od 15. juna, a da se do ovog datuma sačini priručnik za očuvanje javnog zdravlja tokom proslava.

Predstavnik ogranka hotelske komore, Afrim Mućići (Muqiqi), kazao je da će bilo koji zahtev kosovskog ministarstva zdravlja biti prihvaćen, navodeći ujedno i da su spremni na to da se zabrani održavanje svadbi sa većim brojem ljudi.

„Nakon izvanrednog rada Komore, konačno su realizovani naši zahtevi, 15. juna se kreće sa venčanjima. Do 15. radiće se na priručniku za svadbene sale, noćne klubove, bazene. To su dobre vesti za celu dijasporu. Broj ljudi odrediće stručnjak i radna grupa. Prihvatljivo je da ne radimo do 2 ujutru ili da imamo 500 ljudi“, kazao je, prenosi EkonomiaOnline.

Hisen Sogojeva, predsednik Kosovske hotelske komore kazao je ujedno da je sastanak bio konstruktivan i plodonosan, te dodao da će kosovska vlada doneti odluku ovog petka.

Gazeta Express u međuvremenu je prenela da je Sogojeva kazao da od 15. juna neće biti dozvoljena velika venčanja. tj. najviše od 150 do 200 ljudi.

On je ujedno kazao da je dogovoreno da za svakim stolom trebalo da bude do 4 osobe, tako da udaljenost bude 2 i po metra, tj., da u 250 kvadratnih metara bude 100 ljudi.

Ukida se policijski čas?

Kosovski ministar zdravlja, Arben Vitia, danas je održao sastanak i sa gradonačelnicima na Kosovu. Nakon ovog sastanka, kako su preneli mediji, iz Asocijacije opština je saopšteno da će uskoro biti ukinut policijski čas i da će biti dozvoljena okupljanja, počev od letnje sezone kada se očekuje dolazak dijaspore na Kosovo.

„U toku ove nedelje nakon procene situacije, očekuje se ukidanje policijskog časa, a od sredine juna ublažavanje i ostalih mera. Očekuje se da će objekti moći da rade do ponoći, dok se organizacija venčanja očekuje od 15. juna “, preneo je RTK2 saopštenje ove Asocijacije.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.