Radaković potvrdio: Štrajkuju srpski radnici Osnovnog suda u S.Mitrovici

Dušan Radaković
FOTO: Radio kontakt plus

Srpski radnici Osnovnog suda na Severu Kosova iz Mitrovice, Zvečana, Zubinog Potoka i Leposavića stupili su danas u štrajk, potvrdio je za KoSSev direktor NVO ACDC, Dušan Radaković. Štrajk je usledio nakon jučerašnje odluke Apelacionog suda u Prištini kojom je poslaniku Srpske liste, Ivanu Todosijeviću, potvrđena dvogodišnja kazna zatvora.

Radaković je potvrdio za KoSSev da radnici ovog suda danas nisu otišli na posao. Međutim, nije imao saznanja o tome kako je i ko je odlučio da se stupi u štrajk.

„Ono što su mi dvoje sudija rekli, jedan iz administracije, sinoć u devet su ih zvale kolege da im kažu da sutra ne idu na posao“, kazao je Radaković.

On nije imao saznanja o tome da li će se i u narednim danima nastaviti sa štrajkom, rekavši da nije uspeo da stupi u kontakt sa predsednikom Osnovnog suda u Severnoj Mitrovici, Nikolom Kabašićem.

„Niko od njih ne zna da li će i sutra da se ide na posao ili ne“, dodao je Radaković.

Prema navodima prištinskih medija srpske sudije koje rade u sudovima južno od reke Ibar, takođe su proglasile bojkot zbog presude Apelacionog suda poslaniku Srpske liste Ivanu Todosijeviću, preneo je IndeksOnline.

Specijalno odeljenje Osnovnog suda u Prištini osudilo je poslanika Srpske liste Ivana Todosijevića 5. decembra 2019. na dve godine zatvora zbog izjave povodom 20. godišnjice NATO bombardovanja na ceremoniji u Zvečanu, kada je, između ostalog kazao da je „Račak izmišljen“.

Odbrana Todosijevića se u međuvremenu žalila Apelacionom sudu, koji je, međutim, juče odlučio da odbije žalbu kao neosnovanu, čime je potvrdio da je prvostepeni sud ispravno postupio.

Advokat Ivana Todosijevića, Nebojša Vlajić, kazao je juče za KoSSev da još uvek nije dobio presudu Apelacionog suda, te je zbog toga kazao da ne može da je komentariše.

Da je potvrđena presuda Osnovnog suda Todosijeviću, saopšteno je juče na sajtu Apelacionog suda na albanskom jeziku.

Odluka je izazvala nezadovoljstvo Beograda. Kancelarija za KiM saopštila je da je njom prekršen Briselski sporazum o pravosuđu, ali i da je prištinsko pravosuđe nanelo nesagledivu štetu procesu pomirenja na Kosovu i Metohiji.

Kritike na račun Prištine povodom odbijanja žalbe Todosijevića od strane Apelacionog suda, uputila je i Srpska lista. Najavili su da će, usled novonastalih okolnosti, razmotriti da li će da učestvuju na predstojećim lokalnim izborima.

Nakon presude Todosijeviću SL sa Vučićem razmatra o učešću na izborima; Petković: Odgovor će biti odlučan i snažan

Apelacioni sud potvrdio presudu Ivanu Todosijeviću

Vlajić: Todosijević osuđen na dve godine zatvora, sledi žalba

Počelo suđenje Todosijeviću zbog izjave o Račku

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.