Vučić ugostio učenike škola sa KiM: Pogrom traje i danas istom žustrinom i žestinom

Na dvadesetogodišnjicu martovskog pogroma, najvećeg etničkog nasilja na Kosovu nakon ulaska međunarodnih vojnih i civilnih snaga, srpski predsednik Aleksandar Vučić, ugostio je u Predsedništvu oko stotinjak dece sa Kosova. 

U pitanju su učenici i nastavnici osnovnih škola iz Goraždevca, Štrpca, Banjske, Banja, Osojana, Vitine, Novog Brda, Gnjilana i Kosovske Kamenice, koja su u Beograd doputovala juče.

Poželevši im dobrodošlicu, zahvalio im se što su danas došli u Beograd „danas na 20. godišnjicu strašnog pogroma srpskog stanovništva u južnoj srpskoj pokrajini koji istom žustrinom i žestinom traje i danas“.

„Ni metode ne menjaju mnogo. Uz istu sladostrasnu podršku onih koji su ih podržavali bombama 1999. godine, samo malo uvijenije u malo drugačiju formu“.

Deci, njihovim roditeljima i prisutnim nastavnicima, poručio je da vole Srbiju.

„Znate da je to vaša zemlja i da imate samo jedan glavni grad, a to je Beograd“, istakao je.

Posebno se zahvalio gostima iz Metohije i, kako je poručio, junačke Banjske.

„Hvala vama iz Metohije što ste danas ovde posle terora koji se nad vašim starijima provodio samo nekoliko dana unazad. Hvala i vama iz junačke Banjske koju pokušavaju da proglase nekakvim mestom zla, ne znajući koliko su patnje i zla naneli našem narodu i na Severu“, kazao je Vučić.

Govor je potom započeo stihom narodne pesme „Banović Strahinja“:

„Netko beše Strahiniću bane – ima li kraćeg a potpunijeg opisa jedne ličnosti u istoriji svetske književnosti. Sve najlepše i najuzvišenije ljudske osobine koje jedan vitez i vođa može da ima, stalo u te četiri reči Netko beše Strahiniću bane. Neko za suprotnost ima niko, sve što jeste neko – nije niko. Dobrodošli danas draga deco vi koji ste itekako neko na našem slavnom Kosovu i plodnoj Metohiji. Vi ste neko uprkos željama onih koji su niko. Vi ste neko zbog toga kakvi ste, a oni su niko zbog svega onoga što nisu. Baš zato što ste vi neko, opstajete svoji na svome, a vi i jeste svoji na svome, na našem Kosovu i Metohiji. Samo kad je naše naše, ono nije takozvano, nego ono što treba i mora da bude. Mi smo duhovno i molitveno sa svima vama na svakom mestu. Uvek će tako biti jer je Kosovo naša duhovna i državna kolevka. Želim vam da dugo živite u zdravlju i veselju sa svojim porodicama na našem Kosovu i Metohiji, da često dolazite u svoj Beograd, da volite svoju Srbiju. Baš onoliko koliko su se naši preci za našu zemlju žrtvovali. Ja ovaj težak dan počinjem na najlepši način susretom sa vama. Srbija nije nešto što je van vas, mi smo deo vas i uvek ćemo biti uz vas, bićemo sa vama i nikada nećete biti sami“.

U ime svih učenika, obratila se učenica sedmog razreda Osnovne škole „Banović Strahinja“ iz Banjske, Anđela Milošević.

Predsedniku Srbije uručila je crteže svojih vršnjaka, kako je kazala, u ime zahvalnosti zbog njegove brige za budućnost dece na Kosovu.

FOTO: Instagram/buducnostsrbijeav


Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.