Vučić: Sutra stiže 500.000 doza Sinofarma, do kraja meseca – dva miliona vakcina

Aleksandar Vučić, Gazivode, FOTO: KoSSev
Aleksandar Vučić, Gazivode, FOTO: KoSSev

Sutra u Srbiju stiže još 500.000 doza kineske vakcine Sinofarm, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Dva miliona doza je Srbija obezbedila do kraja februara, naglasio je predsednik posle video-samita koji organizuju Kina i 17 zemalja. Rekao je i da je kineski predsednik potvrdio da će doći u Srbiju.

„Stiglo je jutros 50.000 Sputnjika V za prvu dozu, a u naredih 15 dana dobićemo još 50.000 za drugu dozu te vakcine. Obezbedili smo da 15. i 22. februara u našu zemlju stigne još 88.000 Fajzerovih vakcina, 42.000 plus 46.000. Potpisali smo ugovor i sasvim je izvesno da ćemo do 20. februara dobiti i Astrazeneka vakcine, i to između 125 i 150 hiljada“, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić i dodao da je ponosan na sve koji su radili na tom projektu, naveo je.

Dodao je da se Sinofarmove vakcine u ovom trenutku nalaze u našem magacinu u Kini.

Zahvalio je predsedniku Rusije Vladimiru Putinu, „posebno predsedniku Kine Siju“ koji je dao „ogromnu podršku“, ali i „prijateljima iz Britanije i Indije“ da bismo došli do bilateralnih ugovora i do AstraZeneka vakcine, i to „ne onog dela vakcina koje ćemo svakako dobiti preko Kovaks programa i preko drugih programa saradnje, preko EU“.

Vučić je naveo i da još nijednu vakcinu iz COVAX programa nismo dobili.

„Imaćemo milion vakcinisanih i revakcinisanih, dva miliona doza je Srbija obezbedila do kraja februara“, istakao je.

„Idemo na dalju masovnu vakcinaciju, da bismo spasavali živote ljudi“, dodao je.

Zahvalio je svima u vladi na trudu da se obezbede vakcine.

Vučić je, na poziv kineskog predsednika Si Đipinga, učestvovao na video-samitu koji organizuju Kina i 17 zemalja centralne i istočne Evrope. Rekao je da su govornici na tom samitu takođe istakli uspeh Srbije kad je u pitanju vakcinacija.

„Ja sam predsedniku Siju uputio sedam ili osam pisama, razgovarao sam sa njim telefonom, ja sam jedini predsednik Srbije koji ga je zvao“, rekao je, govoreći o vakcinama.

„Kada sam video da nam se zaglavilo sa ruskom vakcinom u isporuci, zvao sam predsednika Putina i ličnom inicijativom uspeo da on zamoli nadležne da nam je isporuče“, preneo je Vučić.

Rekao je da je Srbija na primeru vakcinacije pokazala koliko je napredovala. „Srbija se promenila i nema vraćanja u prošlost“. Naveo je da se „ceo svet divi informacionom sistemu“ koji je „grupa mladih ljudi napravila za male pare“.

Vučić je rekao da je zadovoljan što su se mnogi opozicionari vakcinisali, iako su, kako kaže, na početku tvrdili da nema dovoljno vakcina.

N1Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.