Vučić i Petković sutra sa Lajčakom u Beogradu

Vučić i Lajčak
Foto: Aleksandar Vučić, Tviter

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, sastaće se sutra sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine, Miroslavom Lajčakom u Beogradu.

Sastanak je zakazan za 12.00 u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike.

Iz predsedništva poručuju da će medijima nakon sastanka biti prosleđeno saopštenje. Sa druge strane, nije saopšteno o čemu će dvojica zvaničnika razgovarati.

Direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković, takođe će se sutra sastati sa Lajčakom u 11.00. Iz Kancelarije kojom upravlja Petković saopštili su da će po završetku sastanka medijima biti dostavljeno saoptšenje.

Do sastanka dolazi svega nedelju dana nakon nove runde dijaloga u Briselu na nivou glavnih pregovarača koja, međutim, nije rezultirala trilateralnim susretom predstavnika Beograda i Prištine uz posredovanje EU.

Razlog za to je prema srpskoj strani – odbijanje Prištine da razgovara o temi koja je prethodno najavljena – Zajednici srpskih opština, a prema Prištini, uslovljanje od strane Beograda da se razgovara o temi o kojoj se ne slažu dve strane.

I dok je sam Lajčak nakon ovog sastanka poručio da je krajnje vreme za pravi napredak u dijalogu, Priština je nastavila da ponavlja ono što već mesecima govori – da neće da formiraju ZSO jer, kako navode, na Kosovu ne može biti monoetničkih udruženja.

Direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković, sa druge strane, izjavio je i danas da nema smisla to što Priština „beži“ od teme formiranja Zajednice srpskih opština, jer će o njoj morati da razgovaraju, s obzirom na to da Beograd neće odustati od tog zahteva.

Petković je međutim ujedno povodom najave Srpske liste da će njeni članovi na Severu Kosova izaći iz prištinskih institucija ukoliko se u novembru ne započnu razgovori o formiranju ZSO, i do kraja godine ne formira ovo telo, kazao da to nije ultimatum, već poruka srpskog naroda koji je „u tri nedelje bio na nišanu dugih cevi ROSU“. Ujedno je kazao da Beograd i Srpska lista ne razgovaraju jezikom ultimatuma.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.