Vučić: Srbija će implementirati ono što je rekla, ali nema govora o priznanju ili članstvu Kosova u UN

Ono što srpska strana neće da uradi – nema govora o članstvu Kosova u Ujedinjene nacije i nema priznanja. Sve ostalo što znači stvarna normalizacija odnosa i bolji odnosi Srba i Albanaca – Srbija je spremna da primeni, ponovio je danas srpski predsednik, Aleksandar Vučić.

U Beograd je danas došao Antonio Tajani, italijanski šef diplomatije. Potpisivala su se bilateralna dokumenta.

Nakon te ceremonije, Vučić i italijanski ministar obratili su se medijima.

Tajani je najpre označio Srbiju kao zemlju koja ima „odlučujuću ulogu“ u očuvanju stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

„Srbija je velika zemlja, koja ima veliku tradiciju, drevno partnerstvo sa Italijom i može da ima odlučujuću ulogu zajedno sa nama kako bi se garantovala stabilnost na jednom području od koje takođe zavisi rešavanje pitanja migracija jer što više ima stabilnosti to će biti manje ilegalnih migracija. Više će biti stabilnosti i ekonomskog razvoja, biće prisutan mir i više ćemo uspeti da stvorimo dobrobit. Više imamo mogućnosti da rešavamo ratne sukobe, koji su bili prisutni na ovoj teritoriji“.

Shodno tome, poručio je da Italija dobro poznaje ovo područje, podsetivši na to što su italijanski vojnici prisutni na „granici između Srbije i Kosova“.

„Oni su deo mirovne misije i štitili su srpske manastire dugi niz godina od mogućih napada“, naglasio je Tajani.

Zahvalio je Vučiću na „velikim naporima“ koje je uložio kako bi se došlo do miroljubivog rešenja pitanja Kosova.

„Mi konstantno sarađujemo, uvek sam ga molio da ne preduzima jednostrane odluke i njegov odgovor na to je uvek bio izuzetno pozitivan, pokazao se kao čovek od mira koji uvek želi da pronađe pozitivno rešenje u interesu svoje zemlje, ali i stabilnosti regiona koji ima potrebu za mirom, rastom i razvojem“, dodao je Tajani.

Nadovezao se na Tajanijeve reči srpski predsednik, rekavši da je Srbija uvek želela značajnije prisustvo Italije u razgovorima o budućnosti celog regiona.

Osvrnuo se na 20. januar ove godine, kada je u Beograd došla „petorka“, podsetivši na to da je među njima bio i izaslanik upravo Italije.

„To je bio važan signal da će Italija imati ulogu u rešavanju konfliktne situacije na Zapadnom Balkanu“, smatra Vučić.

Naznačio je ipak, da Srbija i Italija ni dan danas ne dele isti stav po pitanju Kosova: „Za Italiju je to nezavisna država, a za nas to nije“.

Upravo o priznanju, ali i članstvu Kosova u UN – Vučić i dalje ne želi da govori.

Slično je izjavio i po povratku iz Ohrida, na šta je danas reagovao kosovski premijer, Aljbin Kurti, zatraživši od međunarodnih posrednika da Srbiju osudi. 

A to je, kako je kazao, ponavljao i u Skupštini Srbije, u Briselu, u Ohridu, kao i petorki u Beogradu:

„Ponavljam svakoga dana i ni za jotu se moj stav nije pomerio ni pred kim“.

Pravno-obavezujuće za Srbiju je kada stavim potpis ili pečat na nešto ili kada se sa tim usmeno saglasim

Poručuje da Srbija ne želi da se služi trikovima.

„To je moja poruka onima koji su na Forumu za spoljne poslove govorili o tome. Za razliku od svih njih mi se trikovima ne služimo“, rekao je Vučić.

I dok će Beograd, kako kaže, ispuniti sve ono što je rekao da hoće, ne misli da će to uraditi i Priština.

„Srbija će da ispuni i radi na implementaciji svega što je rekla da će raditi, uprkos tome što ne mislim da će Priština da ispuni ono što je jedina obaveza, a to je da formira Zajednicu srpskih opština“.

Ponovio je i danas da Srbija ne želi da primeni deo o članstvu Kosova u UN i priznanju, ali da jeste za sve ono što obuhvata stvarnu normalizaciju odnosa, bolje odnose Srba i Albanaca, manje sukoba i manje tenzija.

„A da li će neki drugi, to ćemo da vidimo. Srbija ima svoju reč, a reč Srbije nešto znači“, naglasio je.

Kaže da se „plaši“ da „nečiji potpisi do danas nisu značili ništa“

„Jer da to nije tako ne bismo danas, posle 10 godina, i dalje pričali o ZSO“.

Govoreći o Italiji, Vučić je rekao:

„Uvek su podržavali Srbiju i na evropskom putu i u međunarodnim forumima, nikada nisu vodili politiku pritisaka na našu zemlju“.

Izrazivši zahvalnost što Tajani nije zaboravio Srbiju i Zapadni Balkan, Vučić je rekao da veruje da će se obim trgovinske razmene ove dve zemlje povećati.

O francusko-nemačkom predlogu koji je u međuvremenu preimenovan u Evropski, a potom postao Sporazum Evropske unije, čitajte na našoj tematskoj stranici: Evropski predlogPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.