Vučić: Spremni smo za nastavak dijaloga i kompromisno rešenje, ali ne za poniženje

FOTO: Instagram/buducnostsrbijeav

„Naravno da je zahtev za članstvo Prištine u Savet Evrope loš signal za nas, i to nas tera da preduzimamo mere i preduzimaćemo mere da bismo zaštitili poredak UN, Rezoluciju 1244 i teritorijalni integritet Srbije“, poručio je danas predsednik Srbije, Aleksandar Vučić.

Srpski predsednik obišao je danas radove na projektu izgradnje beogradskog metroa na Makiškom polju, nakon čega je na konferenciji za medije upitan o zahtevu Kosova za prijem u Savetu Evrope.

„Nije jednostavno zapadnim zemljama danas da objasnite, niti je to lako formalno-pravno objasniti, ilegalnost akcija protiv Srbije kao i ilegalnost akcija u Ukrajini. I jedno i drugo je urađeno bez Saveta bezbednosti UN. Ako štitite integritet Ukrajine što ne štitite integritet Srbije“, upitao je Vučić.

Dodao je da će upravo zato pritisak na Srbiju biti sve veći, a da bi se, kako je kazao, „pokazalo da to nije isti slučaj ali i istovremeno da to ruska strana ne bi mogla da koristi kao presedan, kao precedent u svojoj političko pravnoj borbi“.

Sa druge strane, prema njegovim rečima, ono što Srbija može da čini uvek, je da bude spremna za nastavak dijaloga, za pokušaj pronalaženja kompromisnog rešenja.

„Ali to kompromisno rešenje ne može da bude poniženje i sve ono što su zamislile sve zapadne zemlje, a da za Srbiju bude to da li ćete da nas lupite motkom po glavi debljom ili tvrđom ili malo tanjom motkom“, rekao je on.

Na to mogu da zaborave, dodao je.

„Otvoreno govorim, ljudi moraju, neki u svetu da se dozovu pameti i da dobro razumeju šta je moguće a šta nije i da dobro razumeju da je vreme brutalnih i horskih pritisaka, ne mogu da kažem prošlo, ali da rezultati takvih pritisaka nikada nisu bili dobri“, poručio je.

Istovremeno, Vučić je danas istakao da prema istoj Rezoluciji ni „tzv. vojska Kosova ne sme da postoji“, za šta „njih baš briga“.

„Baš njih briga za međunarodno pravo ako je to u njihovom interesu, u interesu onih koji su priznali nezavisnost Kosova, i oni će sa tim da nastave. A da li oni predstavljaju ozbiljnu pretnju – predstavljaju ozbiljnu pretnju za srpsko stanovništvo na KiM. Ali da li po celinu za našu zemlju predstavljaju pretnju, u ovom trenutku i godinama koje dolaze, zaista ne“, kazao je.

Naglasio je da se to svakako prati „sa zebnjom“, jer, kako je istakao, „naša briga je prvenstveno naša briga o srpskom stanovništvu na KiM“.

Autoput Niš-Priština

Tokom ovog obraćanja, Vučić je govorio i o infrastrukturnim projektima, kao i o autoputu Niš-Priština koji se trenutno radi.

„Radi se autoput preko Toplice, Niš-Priština, odnosno naš deo je 77 km do Merdara, a dalje do Prištine 41 km, to je važno i zbog Gračanice i Srba koji žive u centralnom Kosovu, ali važno je i zbog uspostavljanja dobre ekonomije između nas i Albanije i Prištine u budućnosti. Verujem da je to takođe važan projekat“, kazao je srpski predsednik.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.