O.Ilarion novi vladika SPC

FOTO: Otac Ilarion/Manastir Draganac

Iguman manastira Draganac, otac Ilarion novi je (vikarni) vladika Srpske Pravoslavne Crkve. To je na poslednjem danu majskog zasedanja u subotu odlučio sabor SPC. Imenovanje o. Ilariona (Lupulovića) potvrdila je danas Patrijaršija i on je sada vikarni vladika Novobrdski pri Eparhiji Raško-prizrenskoj i kosovskometohijskoj.

U međuvremenu, imenovanje je potvrdila i Raško-prizrenska eparhija koja je objavila detaljnu biografiju o. Ilariona.

Ilarion (Rastko Lupulović) rođen je 15. aprila 1974. godine u Beogradu. Pre nego se zamonašio 1996. godine, bio je jedan od najpopularnijih umetnika beogradske scene, pre svega kao glumac i muzičar.

Diplomirao glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Nosilac je prestižne Sterijine nagrade „Zoran Radmilović“, i ostvario je uloge koje su ostale kultne i danas.

Bio je i član kultne pank rok grupe „Kanda, Kodža i Nebojša“, a ima i klasično muzičko obrazovanje.

U međuvremenu završio je i Teološki fakultet u Beogradu.

Za igumana Draganca došao je 2013. godine prema poslušanju vladike Teodosija – iz Visokih Dečana, gde je boravio od svog monašenja. U Dragancu je za kratko vreme obnovio manastir, i sam crkveni, ali i kulturni život pomoravskih Srba.

U manastiru se održavaju i neguju umetničke likovne i muzičke radionice u kojima se posebno radi sa mladim naraštajem.

Vladika Ilarion nastavlja tradiciju mladih obrazovanih sveštenih lica u SPC. Osim svog visokog umetničkog obrazovanja, on tečno govori engleski, italijanski, francuski i albanski jezik.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.