Vučić se nada da će do kraja godine da poseti Kosovo

Srbija će se u predstojećem periodu suočavati sa mnogim pritiscima, posebno oko Kosova. Žele Beograd da okrive što ne pristaje na nešto što nikada nije potpisao, čak i kada je Priština ta koja odbija da u delo sprovede ono što joj je međunarodno pravna obaveza. A u tome imaju podršku međunarodne zajednice, jer oni, umesto da ih „pritisnu“, daju im viznu liberalizaciju. Glavni cilj Prištine jeste da uvuče Srbiju u sukob sa NATO-om, a u tome neće uspeti, poručio je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Na samom početku sednice Glavnog odbora Srpske napredne stranke u MTS dvorani u Beogradu, Vučić je zatražio podršku za stvaranje Narodnog pokreta za državu, o čemu već mesecima govori. Svrha je da se tako okupe svi koji su za „normalnost“, i to u teškim trenucima za Srbiju.

„Potrebno je da se dobro pripremimo za predstojeći period, jer ćemo se suočavati sa dodatnim pritiscima oko KiM“, poručio je Vučić.

Već na početku sednice dotakao se poruka koje je i danas, kako je kazao Vučić, poslao kosovski premijer – „da neće formirati Zajednicu srpskih opština, jer nije u skladu sa zakonima tzv. Kosova“.

Vučićev problem, ponovio je i večeras, jeste što svi na te njegove reči ćute.

„Problem je licemerje svih koji u celom ovom procesu učestvuju, a koji ćute na njegove reči, a znaju da to nije obaveza iz novog plana već obaveza koja je odavno potpisana. A to nije pitanje modaliteta, kako će da izleda ta Zajednica. Pa će sad jedna NVO da piše i druga, a sve imamo već prihvaćeno i potpisano, samo je pitanje implementacije“.

Smatra da će, „oni“ naravno pokušati da okrive Srbiju, jer neće da potpiše nikakvo „priznanje“, bez obzira na to što druga strana ne sprovodi obaveze.

„Srbija je kriva pošto neće da potpiše de jure ili de fakto nezavisnost Kosova, bez obzira na činjenicu da neko neće čak ni da razmišlja o sprovođenju u delo Zajednice srpskih opština, što mu je međunarodno pravna obaveza. A ovo nije Srbiji međunarodno pravna obaveza, jer Srbija to nije potpisala“, poručuje.

I večeras je ponovio da „oni umesto da pritisnu Kurtija“ – naprotiv, daju im liberalizaciju viza.

„Nemaju snage i želje da Kurtija pritisnu. Naprotiv, u jeku njegovog odbijanja da provede u delo nešto što im je međunarodna obaveza, oni su im dali još viznu liberalizaciju. Sa tim nemamo problem, a ne bih da objašnjavam zbog čega sve nemamo problem. Čak mislim da je to jedna dobra vest. Srećan sam što su oni srećni zbog toga. Blago njima“.

A upravo vizna liberalizacija, kako je istakao, mogla je međunarodnim zvaničnicima da posluži kao „prilika da ih nateraju i pritisnu da ispune svoju obavezu“.

„Ali kao što vidite, to im ne pada na pamet“, dodaje.

Sa druge strane, Beograd posebno „nije srećan što prištinsko rukovodstvo svakoga dana, kako je kazao, hapsi i maltretira Srbe na Kosovu.

Cilj im je, smatra Vučić, da Srbiju uvuku u sukobe sa NATO-om.

„To je zato što oni žele da Srbiju uvuku u sukob i žele da uđemo u sukob sa NATO-om. Znaju oni da to ne bi bio sukob sa njima, već žele da mi uđemo u sukob sa NATO-om, a da on (Kurti prim.red.) glumi nekog Zelenskog, a gde bih ja bio neki ovakav ili onakav Putin. To oni rade sve ovo vreme“, istakao je Vučić.

Poručuje da „nažalost“ u tome imaju i podršku dela međunarodne zajednice: „I to se neće promeniti, jer to je njihovo čedo“.

Kaže da je on odavno znao da Priština ne želi da se odnosi urede i normalizuju u regionu, a da takođe zna da „svi oni žele samo poniženje Srbije“.

„Ono što ja mogu da vam kažem, ma koliko se oni, zajedno sa domaćim faktorima, trudili da se to dogodi i ma koliko navijali da se to dogodi – to se dogoditi neće. Ni poniženja Srbije, ni kapitulacije, ni predaje neće biti“, ponovio je još jednom na ovom skupu.

Sprema se za razgovore u ponedeljak ili utorak, kada mu u posetu dolazi specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak i to uoči susreta 18. marta u Ohridu.

Poručuje da njemu nije jasno o čemu da razgovara tamo uopšte.

„Oni kažu da su razgovori bili konstruktivni, a toliko su bili konstruktivni da jedino o čemu je trebalo da razgovaraju oni su rekli da to neće da ispune“, dodao je ponovo.

Upitao je Zbog čega onda dolazite u Beograd? Da priznamo Kosovo?, poručivši – Džaba ste krečili!

„Nađite nešto pametnije sa čime čete da dođete da nas obavestite da su krenuli da ispunjavaju svoje međunarodne obaveze na koje ste i vi stavili svoj potpis. U pitanju je i kredibilitet EU, jer i ona je stavila svoj potpis na Briselski sporazum“.

A to je, kaže, njegov odgovor i svima onima koji su ga kritikovali za Briselski sporazum, jer je znao da će Beograd „kao pijan plota toga da se drži“, a da zapravo drugi neće hteti da ga ispunjavaju.

„Proteklo je mnogo vremena i oni misle da su punopravna država i da je ovo najbolji trenutak za njih. Posebno imajući u vidu sukob u Ukrajini, da dobiju sve mogu da požele i što im padne na pamet, a da Srbiju osude za sve“.

Dodao je da će, u skladu sa tim, na Srbiju samo biti nastavljeni geopolitički pritisci oko njenog pozicioniranja po različitim političkim pitanjima.

Kaže da su se tu već suočavali sa „brojnim licemernim“ zamerkama u domaćoj javnosti.

„Tako nam neki organizuju protest na Dan pogroma i to baš oni koji su nekada bili na vlasti i ćutali na taj pogrom. Kada su otvorenih očiju žmurili na taj čin, pa nama danas drže patriotske pridike“, ponovio je i večeras Vučić.

Najavio da će od sutra, kao predsednik države, krenuti u obilazak Srbije, a da se nada da će moći da dođe i na Kosovo.

„Pokušaću da ovog puta obiđem do kraja godine svih 25 okruga. Nadam se da ću moći da odem i na Kosovo i Metohiju, rekao je Vučić na samom kraju sednice, što je propraćeno aplauzom.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.