Vučić: SAD i EU ne mogu da se dogovore ko će da kontroliše Balkan

Aleksandar Vučić Gazivode, FOTO: KoSSev
Aleksandar Vučić Gazivode, FOTO: KoSSev

„SAD i EU ne mogu da se dogovore oko toga ko će da bude glavni u odnosu prema nama i kontroliše Balkan. Problem Francuske i Nemačke je u tome što Srbija ne priznaje Kosovo, a naš problem je što niko drugi neće da ima bilo koju drugu poziciju sem nezavisnog Kosova“, poručio je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, u intervjuu za TV Pink, govoreći o predostojećem samitu u Parizu koji se tumači kao prekretnica za nastavak dijaloga Beograda i Prištine predvođenim EU.

Vučić je za televiziju Pink izjavio da uskoro očekuje važne posete u Beogradu u vezi sa Kosovom. Ne preciziravši o kojim posetama je reč, poručio je da će informacija biti javna za 2-3 dana.

Kaže i da je odnos Srbije sa Nemačkom dobar, da Srbija poštuje Nemačku ali i da „nije srećan zbog odnosa Nemačke prema Kosovu“, isto tako kao što i Nemačka „nije srećna povodom odnosa Srbije prema Kosovu“.

Što se daljih koraka u dijalogu Beograda i Prištine tiče, kaže da se Nemci i Francuzi još uvek nisu dogovorili oko toga „šta će da rade“ sa njim i Srbijom.

„Mi smo problem, mi ne priznajemo nezavisnost Kosova, oni drugi im nisu problem, oni imaju politiku koju imaju Nemačka i Francuska“, navodi Vučić, uz naznaku da je priznanje jedini politički problem, dok su sva ostala tehnička pitanja.

Tvrdi da je Srbija spremna za nastavak dijaloga, da se Beograd ne pita kada će do toga doći, ali i da ne pristaje na „naređenja“. „To da mi neko naređuje kakva će rešenja da budu, to ne može“.

Ujedno je potvrdio da će prisustvovati predstojećem samitu u Parizu u organizaciji francuskog predsednika i nemačke kancelarke.

Kaže i da je do sada čuo 500 rešenja za kosovsko pitanje ali i da „ništa konkretno nije dobio nikada na papiru“.

Sa druge strane, ističe i da SAD i EU ne mogu da se dogovore povodom toga „ko će da bude glavni u odnosu prema nama i kontroliše Balkan“.

„To je već njihov problem, to nema veze sa nama, to je nama svejedno“.

Imajući sve to u vidu, kakve poteze Srbija može da povuče, upitala ga je novinarka Pinka šahovskim rečnikom.

„Uvek u iznudici, ali moramo da vodimo računa“, odgovorio je predsednik objašnjavajući da „iznudica znači da nam je ostalo malo vremena, da smo pritisnuti na tabli, ali da moramo da budemo bez obzira na to strpljivi, odgovorni, ozbiljni i posvećeni partiji“.

Rekao je i da Beograd od samog početka nikada „suštinski nije pregovarao sa Prištinom“, već sa Zapadom.

„Nije nama Tači bio garancija Zajednice srpskih opština, nego EU“.

Kako je sam ocenio, stvari u vezi sa KiM je ovim izlaganjem „uprostio na najbolji mogući način“, na šta mu je novinarka TV Pink poručila da se nada „da narod razume ono što govorite i poručujete“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.