Vučić sa Taninom: Iskoristite svoj uticaj na Prištinu da ne čini jednostrane poteze

Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, sastao se danas sa specijalnim izaslanikom Generalnog sekretara i šefom Misije UN na Kosovu, Zahirom Taninom, sa kojim je razmotrio aktuelnu političku i bezbednosnu situaciju na Kosovu, stabilnost srpskog naroda i poslednju jednostranu meru Prištine sa tablicama.

Kako se navodi u saopštenju, predsednik Vučić na sastanku je naglasio da poslednji potez Prištine i razmeštanje pripadnika kosovske specijalne policije na prelazima Jarinje i Brnjak, predstavlja „novu provokativnu i jednostranu meru“, posle pokušaja formiranja vojske i uvođenja taksi na srpsku robu, što, kako je ocenio, izaziva veliku zabrinutost Srbije za budućnost Srba na Kosovu.

Vučić je takođe istakao da će Srbija, kao i uvek do sada, nastaviti sa naporima da očuva mir i stabilnost, ali da, sa druge strane, situacija zavisi i od prištinske strane koja bi trebalo da se, navodi, suzdržava od stalnih jednostranih poteza koji u znatnoj meri pogoršavaju stanje na Kosovu.

U tom kontekstu, srpski predsednik je zamolio Tanina da iskoristi svoj uticaj i upozori Prištinu da „svojim jednostranim i provokativnim merama povećava napetost i ugrožava mir i stabilnost u regionu“.

Izrazio je i zabrinutost zbog sve većeg broja incidenata i ponovio da je Srbija posvećena unapređenju regionalne saradnje, kao i da nije prekršila nijednu odredbu Briselskog sporazuma, Rezolucije 1244 ili Vojno-tehničkog sporazuma, kao ni CEFTA.

Tanin mu se zahvalio što je i u, kako navode iz predsedništva, otežanim uslovima tokom pandemije nalazio vremena za telefonske kontakte u vezi sa aktuelnim dešavanjima na Kosovu.

Vučić je potom i istakao da su redovni kontakti sa predstavnicima UNMIK-a važni za Srbiju zbog održavanja kontinuiteta razmatranja pitanja KiM, kao i zbog redovnog informisanja o političkoj i bezbednosnoj situaciji, koja je, zbog poteza Prištine, kako se navodi, „podložna bespotrebnom podizanju tenzija“.

“Prisustvo UN, odnosno UNMIK, kao i drugih međunarodnih misija na Kosovu i Metohiji, više je nego potrebno kao garancija bezbednosti srpskog naroda”, naglasio je predsednik Vučić i dodao da Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN jeste i treba da bude pravni okvir međunarodnog bezbednosnog prisustva na KiM.

Šef UN na Kosovu je naglasio da je mandat UNMIK i KFOR jasan, te da su obim i uloga ovih misija precizno određeni i da su i bivši i sadašnji Generalni sekretari UN – Ban Ki Mun i Antonio Gutereš, od početka bili čvrsto privrženi sprovođenju zadatih misija u skladu sa svim odlukama UN-a.

Takođe, Tanin je ukazao na neophodnost nastavka dijaloga Beograda i Prištine, kao i na značaj svih nastojanja u pravcu konstruktivne regionalne saradnje, dodaje se u saopštenju.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.