Komentar dana: Nenad Radosavljević

Komentariše: Nenad Radosavljević

Pokret Samoopredeljenje neće podržati inicijativu Demokratske partije Kosova (PDK), da se građanima omogući još jedno povlačenje sredstava iz kosovskog penzionog fonda (Trust). Stranka PDK predložila je da se, zbog aktuelne krize i rasta cena proizvoda, omogući građanima povlačenje 30% sredstava iz Trust-a, kako bi krizu lakše prebrodili. Negativan stav Samoopredeljenja po tom pitanju, iznela je danas šefica poslaničke grupe te stranke, Mimoza Kusari Ljilja (Lila), koja je i pojasnila zbog čega neće podržati tu ideju, prenosi Zeri. „Nema našu podršku niti će je imati, jer se koncept Trust-a i dizajniranje penzionog fonda štednje odnosi na čuvanje dobrobiti građana nakon 65 godina, kada oni završe doprinos za Penzioni Fond“, kazala je. Istovremeno, ona je kritikovala PDK, jer smatra da, kako je kazala, ovim idejama „jedu budućnost zbog sadašnjosti“.

Niti ovi koji inicijativu pokreću misle na građane, već na populizam i glasove a pare im lično ne trebaju, jer su ih dovoljno odneli kada su mogli, niti ovi što inicijativu odbijaju to čine zbog sekiracije za penzionere u budućnosti, a pare im takođe ne trebaju jer ih upravo “zaimavaju”.

Kosovska kompanija za snabdevanje električnom energijom KESCO pojasnila je kako će obračunati troškove građana u martu, kada počinje obračun po novim tarifama, a na osnovu odluke Regulatorne kancelarije za energetiku (RUE). Odlukom je predviđeno da se svaki kilovat na tarifnom bloku od 800 kilovata na sat, plaća po novoj ceni, višoj nego do sada. Kako se navodi u obrazloženju, na računu kupaca prvi obračun biće označen sa A1/B1, što predstavlja visoku tarifu, u bloku do 800 kWh. Dakle, računaće se koliko je potrošio uglavnom tokom dana, što je u zimskoj sezoni od 7 do 22 časa. Dok se troškovi koje kupci naprave nakon 22:00 do 7:00 iskazuju šifrom A2/B1. „Ovo predstavlja nisku tarifu, koja je ubedljivo najjeftinija u Evropi i među najjeftinijim u svetu“, navodi se u saopštenju.

Uopšte mi nije jasno kako nam se to posrećilo, pa za šta god se uhvatimo, bilo da je iz Prištine, bilo da je iz Beograda, nama je najbolje od svih u Evropi. Pa ponekad čak i u svetu. Kada vlasti u svojstvenoj im euforiji zaborave šta pričaju onda je to tako, a često im se dešava. Inače su ovom odlukom kilovati preko 800 potrošenih poskupeli. I to je to.

Nema sankcija Evropske unije protiv Srbije i nema planova za uvođenje bilo kakvih sankcija Srbiji, poručuju iz Delegacije EU u Beogradu, reagujući na različite informacije i izjave u domaćoj javnosti. Kako je FoNet-u rečeno u Delegaciji, “sankcije EU, povodom ruske invazije na Ukrajinu, usmerene su na dve zemlje koje su jasno odgovorne za to – Rusiju i Belorusiju, kao i na određeni broj pojedinaca i kompanija u ovim zemljama“. “Trenutno smo u kontaktu sa srpskim vlastima kako bismo razjasnili sve zabrinutosti koje bi mogle da se odnose na primenu restriktivnih mera”, naglašavaju u Delegaciji EU. Podsećaju da je EU jačala podršku u oblasti energetske bezbednosti, obezbeđivanjem sredstava za investicije u energetsku efikasnost, obnovljive izvore energije, izgradnju i rehabilitaciju Transbalkanskog elektroenergetskog koridora, da bi se smanjila zavisnost od fosilnih goriva, pomogla bolja integracija energetske mreže i pristup energiji iz više izvora.

Pre svega, od jačanja podrške u oblasti energetske bezbednosti i investicija u obnovljive izvore energije nije bilo ničeg čemu smo bili svedoci tokom kolapsa Elektroenergetskog sistema Srbije. Da li je podrška bila mala ili nije upotrebljena na pravi način – nije jasno, a razjašnjavanje neće stanje da promeni. Međutim, sankcija, pa čak ni restrikcija, neće biti. Bar do 03. 04. 2022. dok „pulena“ ne učvrste za još jedan mandat, a posle šta nam Bog da.Svi navodi iznešeni u ovom tekstu su lični stav autora i ne odražavaju nužno stavove redakcije. KoSSev nije autor teksta. Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.