Vučić sa Hercogom: Priznanje Kosova od Izraela, za Srbiju je bilo razočaranje

Foto: Republika.rs

„Priznanje nezavisnosti Kosova od strane Izraela bilo je razočaranje za Srbiju i njene građane“, naglasio je danas predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, u telefonskom razgovoru sa predsednikom Izraela, Isakom Hercogom.

Vučić je tokom razgovora izrazio očekivanje da će predsednik Hercog i Izrael nastaviti da pružaju podršku dijalogu Beograda i Prištine, kao jedinom načinu za rešavanje, za Srbiju, osetljivog pitanja Kosova i Metohije.

Istovremeno, izrazio je želju da Srbija sa novim rukovodstvom Izraela unapredi bilateralne odnose.

Predsednik Vučić i predsednik Hercog su se saglasili da bi u razvoju srpsko-izraelskih odnosa trebalo imati u vidu istorijsku bliskost srpskog i jevrejskog naroda, obeleženu zajedničkim stradanjem tokom Drugog svetskog rata.

„Smatramo veoma važnim da Srbija i Izrael, kroz saradnju, daju doprinos političkom i mirnom rešavanju svih sporova, sukoba i otvorenih pitanja“, rekao je predsednik Vučić. razumevanju među dvema zemljama.

Oni su takođe, izrazili interes za unapređenje vojno-ekonomske saradnje, kao i saradnje u oblasti energetike, kulture, obrazovanja i sporta.

Izrael je 1. februara priznao Kosovo kao rezultat Vašingtonskog sporazuma koji je potpisan pre skoro godinu dana u Vašingtonu. Srbija i Kosovo su potpisale pojedinačne verzije dokumenta sa istovetnim sadržajem osim tačke o priznanju Izraela, koja se našla u verziji za kosovsku delegaciju.

Sredinom marta otvorena je ambasada Kosova u Jerusalimu.

 

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.