Kurti na Božić ugostio novinare iz Ukrajine

FOTO: Kabinet kosovskog premijera

Dvanaest novinara iz Ukrajine koji borave i rade na Kosovu o okviru programa „Novinari u boravku na Kosovu“ sastali su se juče sa kosovskim premijerom, Aljbinom Kurtijem.

Kurti je, kako je saopštio njegov kabinet, izrazio zadovoljstvo zbog toga što je upoznao ove novinare baš na praznik koji i oni proslavljaju – Božić.

Zahvalio im se na istrajnosti u Ukrajini, kao i na njihovom radu u toku boravka na Kosovu.

Ujedno je poručio da se on, kao i građani Kosova, saosećaju sa njihovim bolom i gubicima, te da „osećaju humanu, građanski i institucionalnu dužnost da pomognu“.

Ukrajinski novinari, kako je saopštio kabinet kosovskog premijera, zahvalili su se na podršci i gostoprimstvu, a sa Kurtijem su podelili i svoja iskustva na Kosovu.

Ovom prilikom kosovski premijer čestitao im je pravoslavni Božić, a njegov kabinet podsetio je da se ovaj praznik u Ukrajini prvi put ove godine obeležava i 25. decembra i 7. januara, odlukom PCU, a nakon početka rata.

Kosovska vlada odlučila je 1. marta, odnosno nakon izbijanja rata u Ukrajini, da ugosti 20 novinara iz ove zemlje kroz program „Novinari u boravku na Kosovu“.

Program prihvata ukrajinskih novinara su pokrenuli Evropski centar za slobodu štampe i medija (ECPMF) i Evropska federacija novinara (EFJ), a finansiran je i podržan od strane kancelarije kosovskog premijera i ministarstava unutrašnjih i spoljnih poslova.

Sprovodi ga Udruženje novinara Kosova uz podršku dva novinarska sindikata u Ukrajini.

Kako je prethodno saopšteno iz ovog Udruženja, program obuhvata obezbeđenu mesečnu platu, smeštaj, uslove za rad, kurseve jezika i integraciju, kao i psiho-socijalnu pomoć u slučaju potrebe.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.