Vučić: Priština ne da referendum 16. januara na Kosovu, Beograd će obavestiti Brisel, razgovori ni na vidiku

Foto: Instagram Budućnost Srbije

Kosovske vlasti neformalno su obavestile zvaničnike u Beogradu da neće da dozvole održavanje referenduma 16. januara na teritoriji Kosova i Metohije, na šta će Srbija reagovati i razgovarati sa Briselom. 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ovu informaciju je potvrdio na zajedničkoj sednici sa vladom Srbije, otvorenom za javnost.

„Mi ćemo pokušati da razgovaramo sa Briselom i svima – da ih uvere i ubede, kao što i svaki put kada smo imali bilo koje izbore na teritoriji naše zemje, da se omogući građanima srpske zajednice da glasaju“, kazao je srpski predsednik.

I danas je naveo da je važno da članovi vlade znaju da kosovski predstavnici odbijaju svaku vrstu dijaloga.

„Razgovor i sporazum koji je čak napisan o nestalim osobama, svaku pomisao da primene Briselski sporazum, posebno kada je reč o ZSO“, naglasio je Vučić.

Istovremeno je opet ponovio da Srbija sa druge strane, kako on ističe, svim kosovskim zvaničnicima dozvoljava ulazak.

„Sve njihove zvaničnike, formalne neformalne, da ulaze na teritoriju centralne Srbije i nikakve probleme po tom pitanju ne pravimo, niti osećaju poseban pritisak. Ali kad oni prebace 100.000, kao da su prebacili 10 milona. To što je za nas sitnica, za njih je veliko“, ovako vidi predsednik Srbije razmeru snaga i odnosa Beograda i Prištine.


Vučić: Spremni da potpišemo sporazum o nestalima, ali Priština ta koja blokira dijalog

Četiri ministra iz Prištine nisu dobila dozvolu Srbije da posete Medveđu, Bujanovac i Preševo

Bokserima Kosova srpska policija nije dozvolila odlazak u Beograd

Zbog svega što je naveo, Srbija se, navodi, ponaša odgovorno, ozbiljno, ali suprotno njoj, kosovske vlasti direktoru Kancelarije za KiM Petru Petkoviću i ostalim zvaničnicima ne dozvoljavaju u kontinuitetu da dođu na Kosovo.

„I to nailazi na sve veću osudu kod međunarodne zajednice, ali je to njihovo čedo koje moraju da ljuljaju i paze“, kaže Vučić još jednom.

Na kraju dela o Kosovu naveo je da je zabrinut za ono što bi, kako vidi, „mogli da budu budući potezi Prištine“, te da ni na vidiku nema skorih razgovora sa Prištinom.

I nemamo na vidiku nastavak razgovora sa Prištinom u Briselu, to da imate u vidu, ni najavljeno, ni bilo šta

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić raspisao je referendum o potvrđivanju Akta o promeni Ustava Republike Srbije za 16. januar 2022. godine. Prethodno su poslanici ove nedelje jednoglasno usvojili Predlog Zakona o izmenama Zakona o referendumu i narodnoj incijativi, koji je takođe skoro jednoglasno donešen 25. novembra. Ovo novo glasanje iznuđeno je bilo posle dvonedeljnih blokada puteva i autoputeva širom Srbije u kojima su građani zahtevali da se unesu izmene u ovaj zakon.

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.