Vučić: Priština htela da kupi srpske duše na jugu, na Severu nije uspela, pomoći ćemo narodu


Sve što međunarodni predstavnici žele od Srbije staje u jednu rečenicu – priznajte nezavisnost Kosova, kazao je večeras Aleksandar Vučić. Ali Srbija će glasnije i jasnije insistirati na sprovođenju Briselskog sporazuma u potpunosti, odnosno stvaranju Zajednice srpskih opština.

Prva tačka više puta odlaganog Saveta za nacionalnu bezbednost i večeras je bila o situaciji na Kosovu i Metohiji i to kroz tri podtačke: Pritisak na Srbiju da prizna nezavisnost Kosova, pritisak sa kojim se suočavaju Srbi i nealbanci i šta bi moglo da Srbiju očekuje kao potencijalni rizici na KiM.

Nastavak dijaloga u maju
„Srbija se nalazi u veoma teškoj poziciji i očekujemo nastavak dijaloga početkom maja. Bićemo spremni ali želim da kažem svim građanima Srbije da se od Srbije očekuje na celoj zapadnoj hemisferi da bude ta koja će da prizna nezavisnost Kosova. A i da je to suština celog procesa manje-više i sve ono što žele od nas staje u jednu rečenicu“.

Baš ta rečenica – priznajte nezavisnost Kosova biće još izraženija u još značajnijoj meri i još drastičnija nego ranije, takođe dodaje srpski predsednik.

Napominje i večeras da će Srbija štititi svoje državne i nacionalne interese.

„I čuvaćemo ono što možemo da čuvamo i ono što nismo do sada uspeli svojoj neodgovornom politikom u prethodnim decenijama da izgubimo“, kazao je Vučić uz opasku na delovanje današnje srpske opozicije.

Kada je u pitanju druga podtačka prve tačke – kako pomoći srpskom narodu na Kosovu i Metohiji, srpski predsednik uverava da će Srbija u narednom periodu još više pažnje posvetiti krajevima južno od Ibra, jer:

„Albanske vlasti želele su da naprave dublji upliv i razdor unutar srpskog stanovništva. Zaista, malim delom – ali nešto su upeli da naprave kupovinom srpskih duša na jugu. Na severu apsolutno ništa, a na jugu zbog nedaća našeg naroda i zato što imamo mnogo više nezaposlenih Srba nego na severu“.

Zato će Srbija pomoći njima – da im pruži nadu u okviru srpskih institucija i sistema, posebno u Kosovskom Pomoravlju do Novog Brda, u Gračanici i Štrpcu i metohijskim enklavama.

Srbija svake godine za pomoć KiM izdvaja 600 miliona evra
„Zato će dobiti ogromnu pomoć Srbije. Po 600 miliona evra se izdvaja svake godine za pomoć. Nije to pitanje samo Srba sa KiM već pitanje cele Srbije“.

„Na severu je situacija značajno drugačija i odatle proističe nervoza pojedinih albanskih predstavnika koji bi po svaku cenu naterali Srbe“.

Spomenuo je i da Osmani i Kurti naglašavaju da Srbija mora da prizna nezavisnost Kosova, a da sve drugo navodno može da se razgovara, ali i da su hteli da sarađuju sa onim Srbima, poput Nenada Rašića i Rade Trajković, koji „neće da poštuju Srbiju“.

Konačno, kada su u pitanju sledeći potezi srpske vlasti, ona će:

„Glasnije i jasnije insistirati na sprovođenju Briselskog sporazuma u potpunosti, odnosno stvaranju Zajednice srpskih opština, prema prvih 6 tačaka Briselskog sporazuma i onako kako je predviđeno prema implementacionom sporazumu iz 2015“, kazao je.

„To ćemo da čekamo i pozivamo se na reči evropskih predstavnika i g. Lajčaka da to što je dogovoreno moraće da bude ispunjeno“, naveo je na kraju dela o Kosovu Vučić.

Tri knjige o ubistvu Olivera Ivanovića 

Međutim, na samom kraju konferencije za medije, odnosno odgovora na novinarska pitanja, otkrio je i šta se nalazi na njegovom stolu – tri knjige o ubistvu Olivera Ivanovića, ali je, štaviše i dodao da je jedna od posebnih tačaka večerašnjeg Saveta za nacionalnu bezbednost bila upravo ona o ubistvu Ivanovića.

„Dve godine laži, dve godine država je direkno i prikriveno optuživana za ubistvo, i ja lično, i njegova udovica, njegova sekretarica i Milan Radoičić, iako je utvrđeno nepobitno da Radoičić nikako nije mogao da bude“.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je nepobitno utvrdilo na poligrafu i na sve druge načine, da Radoičić nije mogao da učestvuje u ubistvu.

Kampanja je trajala, trajala, trajala, dodaje predsednik, a onda su, kaže, zaćutali kada su Albanci nedavno povukli nalog za hapšenje Radoičića.

To upravo vidi kao jedan od načina za rušenje Srbije: da se laž predstavi kao istina.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.