Od 1. jula besplatan roming u zemljama zapadnog Balkana

Telefon Roming
Ilustracija/Foto: RSE

Od 1. jula 2021. godine, građani Kosova tokom boravka u nekoj od zemalja zapadnog Balkana, besplatno će koristiti uslugu rominga u okviru telekomunikacija, rečeno je iz Kosovskog regulatornog tela za elektronske i poštanske komunikacije (KREPK), prenosi Danas

Ukidanje rominga deo je sporazuma koji su potpisali Albanija, Bosna i Hercegovina, Severna Makedonija, Crna Gora, Kosovo i Srbija.

Prva faza primene sporazuma započela je 2019. godine, kada je cena rominga smanjena za 80 odsto, dok je druga faza, odnosno potpuno ukidanje rominga, najavljena za 1. jul 2021. godine.

Zvaničnici KREPK su za Radio Slobodna Evropa rekli da „ne postoji produženje rokova za primenu sporazuma o romingu“, pa se očekuje da će sprovođenje početi blagovremeno.

Ukidanje rominga u telekomunikacionim tarifama za zemlje Zapadnog Balkana tražila je Evropska unija, kao vid olakšavanja komunikacije građana.

Danas.rsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.