Na Kosovu se obeležava 23 godine od ubistva porodice Jašari

FOTO: Kallxo

Na Kosovu Albanci danas i naredna dva dana obeležavaju „epopeju OVK“, ili „noć požara“, u znak sećanja na trodnevni otpor porodice Jašari prema srpskim snagama, događaj koji na Kosovu vide kao početak rata, dok Adema Jašarija vide kao „oca OVK“. Kosovski lideri, pre svega Aljbin Kurti i Vjosa Osmani, borave u Prekazu, odakle kosovski mediji danas prenose brojne izveštaje sa „izložbe 59“ – fotografije perioda od tragedije 59, odnosno 58, članova porodice Jašari koje su ubile srpske snage 1998. do jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova deceniju kasnije.

Italijanska ambasada je objavila video u kojem se prikazuje i Adem Jašari.

Uživo prenos boravka u Prekazu, prikazala je na svojoj zvaničnoj Fejsbuk stranici i Vjosa Osmani.

„Pre 23 godine, 5,6,i 7 marta, specijalne srpske snage stacionirale su se u Prekazu. Ubili su i masakrirali decu, žene, starije i svakog ko je pokušao da pobegne. Pedesetdevet članova porodice Jašari i još nekoliko drugih ubijeni su u trodnevnom napadu“, napisao je Aljbin Kurti na Tviteru, dok je Osmani održala govor.

FOTO: Vjosa Osmani FB

„Svi oni koji su posetili Memorijalni kompleks u Prekazu, videli su da je tamo 59 grobova, jer je toliko ljudi palo za slobodu, tokom trodnevne borbe, koja danas s pravom nosi epitet epohe OVK. Zbog toga se današnja izložba naziva ‘Izložba 59’ u čast 59 poginulih u bici 5., 6. i 7. marta u Prekazu“, navela je Osmani.

FOTO: Vjosa Osmani FB

„Svaka slika je priča za sebe, svaka ima poruku. Put koji smo prešli simbolizovao je otpor komandanta Adema Jašarija sa porodicom koji je bio završen u februaru 2008. godine, kada smo krunisali trud i krv onih koji su se borili i pali, čineći Kosovo državom! Ovaj put nije bio ni lak ni kratak. Prvo smo iskusili proterivanje iz svojih domova, ubistva, silovanja, etničko čišćenje naše domovine, i dalje nastavljamo da živimo sa jezivim bolom od preko 1600 nestalih zbog nasilja, još uvek neutemeljenih. Ne smemo se zaustaviti dok se sudbina svakog od njih ne iznese na videlo“, navela je dalje.

Istakla je pomoć međunarodnih partnera, pre svega NATO-a, ali i istakla podsećanje na žrtvu dece u ovoj porodici.

„A kada pogledamo ove slike, moramo gledati pravo u suzne oči mališana. Neka nam njihove suze posluže kao ogledalo u koje gledamo svaki put kada treba da donosimo odluke za svoju zemlju i bol u njihovim očima pretvaramo u motiv da dobro i časno radimo za svoju budućnost. U danima poput ovih, ali i dokle god možemo disati, pobrinimo se da razgovaramo sa svojom decom i sa generacijama koje ćemo ostaviti o deci Jašari i o svoj drugoj deci koja su pala pred oltar slobode , za cveće koje nije smelo da cveta, za njihovu žrtvu, tako da su danas kosovska polja ispunjena novim cvećem koje cveta i širi najprijatnije arome, u slobodi“, deo je takođe govora Osmani.

FOTO: Avdulah Hoti FB

I dosadašnji kosovski premijer Avdulah Hoti, bio je u Prekazu.

Kaže da se radi o vanrednom žrtvovanju porodice Jašari, da su u pitanju „istorijske razmere koje prevazilaze bilo koju žrtvu koju neko može da učini za slobodu i nezavisnost svoje zemlje“.

Za to vreme, pojedini mediji, kao što je to u dužem članku danas objavio Kallxo, donose natpise kako je „kula Jašari“ koja zapravo čini „memorijalni kompleks u Prekazu“ gde je pre 23 godine „izvršen masakr nad 59 članova prodoice Jašari“, sada mesto u kojem su „kule u stanju masakra i u opasnosti od urušavanja zbog nedostatka institucionalne nege“.

Navode da je budžet za održavanje Prekaza 4, 555.381 evro, te da za ovu godinu sredstva nisu opredeljena osim 690.000 evra, što je nastavak prošle godine.

Istovremeno, kao opomenu kosovskim vlastima za ono što vide kao nebrigu, objavili su svedočenja onih koji obilaze Prekaze i koji ga vide kao albansku „Meku i Medinu“.

„Svake godine dolazim ovde i poklanjam se onima koji su ovde pali. Odavde je sve počelo za slobodu Kosova. Ovde se osećam obaveznim da je sveto mesto Meka i Medina Albanaca gde svi treba da dođemo i poklonimo se sa najvećim poštovanjem. U čast mučenicima koji su pali za slobodu Kosova“, rekao je Sabri Ljuši iz Lipljana.

Prema podacima FHP, od 58 članova porodice Jašari koji su sahranjeni kasnije, bilo je 18 žena, i 10 dece od kojih je nastarije imalo 16 godina. Nije ubijena samo 11-godišnja devojčica.

„Srpska policija je negirala bilo kakvu nezakonitost u napadima i tvrdila da je progonila ‘teroriste’ koji su napali policiju. Portparol policije negirao je ‘laži i izmišljotine’ o mučenju kako su javili neki lokalni i strani mediji i rekao „da policija nikada nije koristila takve metode, niti će ikada“, naveo je Fond u jednom od svojih izveštaja.

Zvanični srpski policijski izvori, imaju suprotno tumačenje u odnosu na tumačenje sa Kosova:

Adem Jašari, sa svojim bratom Hamezom Jašarijem bio je vođa OVK, koju je zvanična Srbija videla kao terorističku grupu Jašari, koji su stradali sa članovima svoje porodice jer su odbili da se predaju u dreničkom selu Donjem Prekazu, istočno od Srbice, gde su živeli.

Srpske snage bezbednosti (PJP i SAJ) su okružile Jašarijevu porodičnu kuću i pozvale na predaju, dajući dvosatni rok za predaju. I dok se više desetina civila predalo i udaljilo sa lica mesta, iz Jašarijeve kuće započelo se sa upotrebom teškog naoružanja kada su ubijena dva policajca, a ranjena tri. Policija je potom uzvratila teškom artiljerijom i praktično uništila i Jašarijevu kuću, uz 56 članova Jašarijeve porodice.

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.