Kosova.info objavio navodni Nacrt rezolucije kosovske skupštine o genocidu u Srebrenici

skupstina
Foto: Kallxo.com

Za danas u 10 sati zakazana je sednica kosovske skupštine na kojoj će se, među 11 tačaka dnevnog reda, naći i Nacrt rezolucije o osudi genocida u Srebrenici. Kasno večeras, portal Kosova.info, koji sadržaj objavljuje na srpskom i albanskom jeziku, objavio je navodni nacrt ove rezolucije o kojoj će se glasati u kosovskom parlamentu.

Pozivajući se na više međunarodnih dokumenata i rezolucija o ljudskim pravima, te onim o Srebrenici, među kojima je i Rezolucija kosovske skupštine doneta na današnji dan 2005. godine, u dokumentu se ističe da je „nakon nasilne okupacije Srebrenice koja je bila zaštićeno područje UN-a, od strane oružanih snaga bosanskih Srba, potpomognutih i podržanih od strane tadašnjeg režima Republike Srbije, 11. jula 1995. godine, na planirani način, ubijeno preko 8.000 Bošnjaka, silovan veliki broj žena, prisilno proterano preko 25.000 starijih osoba, žena i dece“.

U dokumentu se ističe da se radi o genocidu i prema presudi Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju od 19. aprila 1993, kao i potvrdi od strane istog suda od 26. februara 2007. godine, te definiciji genocida prema Konvenciji UN-a od decembra 1948. godine.

Ukoliko se radi o verodostojnom nacrtu, i ukoliko ga danas bude usvojila Skupština, to će značiti da kosovski parlament oštro osuđuje genocid u Srebrenici, da se saoseća i iskazuje duboku tugu zbog nevinih žrtava „koje su stradale u genocidu u Srebrenici, tokom krvave agresije u Bosni i Hercegovini“, i da izražava saučešće preživelim članovima porodice.

Takođe, kosovska skupština će u tom slučaju konstatovati i prihvatiti da su, „nakon okupacije Srebrenice od strane vojnih snaga VRS-a, nekoliko dana vršili masakre u Srebrenici i okolini, ubijajući, masakrirajući preko 8.000 dece, odraslih muškaraca i maloletnika“.

Takođe će parlament, ukoliko bude usvojio ovaj tekst, najoštri osuditi „svaku tendenciju namernog i javnog negiranja genocida u Srebrenici s ciljem ocrnjavanja žrtava i prekrivanja motiva počinjenih zločina“.

U zaključcima će se kosovska vlada i druge institucije pozvati da odaju počast žrtvama Srebrenice, a podseća se da je i evropski parlament 11. jul proglasio Danom sećanja na genocid u Srebrenici.

Zemlje u regionu se pozivaju da ulože dodatne napore kako bi pred lice pravde priveli one koji su odgovorni za genocid u Srebrenici.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.