Vučić pred razgovore u Briselu: Biće teško i mučno kao i uvek, PR samo izmišlja nove sukobe i provocira

„Nisam optimista i ne mislim da oni planiraju da urade bilo šta“, kazao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, uoči sastanka na tehničkom nivou u okviru dijaloga Beograda i Prištine, a na kome će se razgovarati o implementaciji postignutog dogovora u Ohridu.

Iako kaže da će biti „teško i mučno, kao i uvek“, ipak se nada barem „formalnom napretku“.

Da li će biti nekog formalnog napretka ili neće, nadam se da hoće, utoliko nešto lakše nama, ako ne bude opet ‘ne’

Suštinski problem između strana nije, poručuje iz Verone u intervjuu za TV Pink, „u tome šta će ko da kaže, nego u tome ko će šta i kako da primeni“.

„To vam sada služi kao većma za to koliko ćete brzo da napredujete na evropskom putu“.

Ocenjuje i da je sutrašnji sastanak glavnih pregovarača Petra Petkovića i Besnika Bisljimija važan, ali i da je mnogo važnije „možemo li mi stvarno da normalizujemo odnose sa Albancima na Kosovu ili ne možemo“.

S druge strane, kaže, plaši se da to sa trenutnom vlašću u Prištini – nije realno.

„Jer oni sve što rade svakoga dana to je izmišljanje novih sukoba, ili provociranje naših ljudi, to su beskonačni i bezgranični upadi na Sever i razgovori i ubeđivanja ambasadora Kvinte kako je baš to moralo da se uradi jer su to sve kriminalci. Oni svi u stvari žele da pripadaju nezavisnom Kosovu, svi su Rašići,Trajkovići i tako dalje“.

Problem je u tome, kaže, što „neko“ ne želi da razume da „to ne može na silu“, te poručuje:

„Moramo da razumemo da smo potrebni jedni drugima, da je potrebno da radimo i da živimo zajedno“.

Srpska strana će, kako je kazao Vučić, biti posvećena dijalogu, i ispunjavaće ono što je obećala.

„Ono što smo rekli da nećemo, naravno nećemo, i ja sam to kao što znate ponovio svima , na svakom mestu i svi to znaju. Čuli ste korektnu izjavu italijanskog ambasadora Luke Gorija koji je o tome govorio i rekao da je Vučić vrlo jasno stavio do znanja šta su crvene linije Beograda. Tako da videćemo, ja suštinski nisam optimista“, zaključio je Aleksandar Vučić.

U Brisel će sutra otići glavni pregovarači, Beograda i Prištine, Petar Petković i Besnik Bisljimi.

Sastaće se sa specijalnim izaslanikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine, Miroslavom Lajčakom, na čiji poziv i idu.

Razgovaraće se o implementaciji postignutog dogovora u Ohridu, odnosno o napretku i prvim koracima, potvrdio je na nedavnoj konferenciji za medije portparol Peter Stano.

Stano je danas ujedno izrazio očekivanje da nedavni događaji na Severu Kosova, odnosno paljenje automobila, praćena uzajamnim optužbama na relaciji Beograd-Priština, i najavom Srpske liste o mogućem „opštenarodnom ustanku“, neće uticati na sutrašnji sastanak Petkovića i Bisljimija.

O francusko-nemačkom predlogu koji je u međuvremenu preimenovan u Evropski, a potom postao Sporazum Evropske unije o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, čitajte na našoj tematskoj stranici: Evropski predlogPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.