Vučić: Potpuno sam uveren da ne bi trebalo da priznamo Kosovo

Vučić
FOTO: Pink/Printscreen

„Sve smo izgubili od 1961. do 1991. godine“, Srbiji su „poprilično vezane ruke i nema direktni suverenitet na Kosovu od 2008. godine“. Međutim, „nije sve baš tako“, Srbija ima „svoj Ustav i svoje propise“, ali i predsednika koji je sada „potpuno uveren da ne bi trebalo da prizna nezavisnost Kosova“.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, večeras gostuje u Hit Tvitu na TV Pinku.

Govoreći o dešavanjima na Kosovu i svemu što je prethodilo kosovskoj nezavisnost, Vučić kaže da je sasvim sigurno da „mi nismo uvek bili beli anđeli“, ali i da nema sumnje da je spoljni faktor – oni koji su dolazili sa Zapada, uticao na razaranje bivše Jugoslavije iz različitih razloga i ciljeva.

Vučić ocenjuje da smo „mi sve izgubili od 1961 do 1991. godine“.

„1961. bilo je po zvaničnom popisu koji nam nije bio naklonjen i koji su vodili komunisti Albanci 28 odsto Srba na Kosovu, a 4 odsto Crnogoraca. Mi smo uspeli sebe da oteramo na ispod 10 odsto već 1991. Sa svim tim Milošević je već u lošoj situaciji i onda kod nas postoji mitski odnos naravno, a kod Albanaca želja da uz pomoć Amerike i suprotno pravnim propisima isteraju ono što niko drugi ne može da dobije“, kazao je Vučić.

Tvrdi da Zapad sada ne može da objasni zašto je dao nezavisnost Kosovu, a Albanci sebi „ne mogu da objasne da imaju nezavisnost jer je u mnogim prerogativima i kompetencijama nemaju i dalje“.

Sa druge strane, tvrdi da smo mi u teškoj poziciji „jer smo pod pritiskom najvećih zapadnih sila da priznamo kosovsku nezavisnost“.

Ujedno dodaje da su Beogradu „prilično vezane ruke u svemu“, jer od 1999, a posebno od 2008. Srbija nema direktni suverenitet.

Sa druge strane, predsednik kaže da dobro zna sa kakvim se problemima suočavaju Albanci, ali i da Srbija ima „svoj Ustav i svoje propise“, te da zna da nije sve baš tako „kako nam predstavljaju“.

I večeras je kritikovao EU zbog toga što nije reagovala povodom izjava kosovskog premijera o ujedinjenju sa Albanijom i kazao da bi drugačija reakcija bila da je neko iz Srbije rekao „da treba da se ujedinimo sa Republikom Srpskom“.

„Dakle istog sekunda bi nam objasnili da smo mi ljudi prošlosti i da smo mi teret Balkana, da unosimo krize i sve drugo“, tvrdi Vučić, te dodaje da je sada ubeđen da Srbija ne treba da prizna nezavisnost Kosova.

„Ja sam potpuno uveren da mi ne treba da priznamo nezavisnost Kosova, takvu politiku vodimo, ja kao predsednik imam i ustavno ograničenje, ali i kao slobodan čovek mislim da to ne treba da uradimo, da se borimo politički koliko je moguće, da čuvamo mir da bismo imali pravo da kažemo ovo što danas kažemo, da bismo imali pravo da obeležavamo i stradanje Srba, poštujući sve druge žrtve“, kazao je Vučić.

Vučić je i danas govorio o Kosovu nakon sastanka sa predsednikom Slovenije: O tome čitajte u: Vučić: Da neće EU da reaguje povodom Kurtijevih izjava na Vaskrs? O dešavanjima u Srbiji od juče čitajte u: Bager na ulici i u Štark Areni, dok „pristojna Srbija“ čuva Kosovo i zemlju

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.