Bager na ulici i u Štark Areni, dok „pristojna Srbija“ čuva Kosovo i zemlju

Nemirna Srbija na ulicama i poruka o miru i napretku iz Štark Arene – to su bile dve slike Srbije danas. U više srpskih gradova, kako je i najavljeno, nezadovoljni građani i ekološki aktivisti, usled usvajanja zakona o Referendumu i eksproprijaciji, pokušali su da blokiraju neke od saobraćajnica, u čemu ih je sprečavala policija ali i, kako su učesnici protesta i mediji koji nisu pod kontrolom vlasti javljali, u nekim mestima i neuniformisana lica.

Za to vreme, preko televizija sa nacionalnom frekvencijom gledao se svečan program. Trinest godina života Srpske napredne stranke obeležen je prvo izbornom, pa svečanom skupštinom u Štark areni, uz hiljade okupljenih aktivista i simpatizera SNS. Predsednik je odatle poslao poruke o pristojnoj Srbiji i tome da će čuvati Kosovo i Metohiju ali i da neće vraćati majkama u centralnoj Srbiji decu u kovčezima.

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Bora Konj (@borakonj)

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Bora Konj (@borakonj)

„Mi danas moramo da budemo mirni – i kod kuće i neko ko će da čuva mir i stabilnost u celom regionu. I kada našem narodu na Kosovu i Metohiji prete milion puta, moramo da se ugrizemo za jezik, da tražimo mir, da se borimo za mir i molimo za mir, jer ne želim da ugrozim mir nijednog našeg čoveka na Kosovu i Metohiji, ne želim da ugrozim mir nijednog deteta ovde u centralnoj Srbiji, jer neću nijednoj majci da decu vraćam u kovčezima. Ali ti ljudi takođe moraju da računaju da mi nemamo kud, da su nas doterali u ugao i da mi ne možemo da dopustimo da nam se dogode Oluje i Bljesak ili bilo kakvo proterivanje našeg naroda. Toga više neće biti. Srbija to više nikada neće dozvoliti i to govorim javno, da javnije ne može biti, da me čuju svi u svetu i kažem vam – Rušite me kako i koliko hoćete, ali Srbija to neće više nikome dozvoliti. Malo je Srba ostalo i malo ognjišta imamo da bismo mogli drugima da ih prepuštamo i previše smo ih prepustili svima kojima je cilj bio da proteruju Srbe sa svojih ognjišta i ništa drugo. Srbija mora da pokaže brigu za svoj narod i ništa više“, izgovorio je Alekandar Vučić prekidan i pozdravljan aplauzima.

Kaže da hoće da brine o svim manjinama u Srbiji, pa je tako naveo primer mađarskog lidera Ištvana Pastora koji je takođe kao gost prisustvovao ovom događaju – njih dvojice „braće“, njega Mađara i sebe Srbina, .

I kao što Srbi sa Mađarima imaju odlične odnose, tako bi predsednik hteo da odnosi budu dobri i sa Bošnjacima i svim drugima.

„Hoću da Romi osećaju ovu zemlju kao svoju zemlju. Hoću da svi drugi – Rumuni, Ukrajinci, Rusini, Slovaci, svi osećaju, Albanci osećaju ovu zemlju kao svoju zemlju i da je poštuju baš onoliko koliko mi poštujemo njih“, kaže Vučić.

Zalaže se za poštovanje tuđih žrtava i čuvanje svojih.


Ponavlja da se očekuju pritisci jer niko ne voli uspešniju Srbiju, sledeća je njegova ocena, a zašto bi to i želeli da vide, kada su decenijama gledali Srbiju koja zaostaje, još jedna slika u predsednikovom govoru.

Ipak opet pomirljivo: „Moramo da budemo otvoreni za sve ljude u regonu, zato je ideja otvoreni Balkan važna ideja, velika deja. Suviše smo mali. Moramo da se povezujemo sa drugima. Time će naša ekonomija da raste. Moramo da otvorimo svoje srce i dušu i ruke za druge narode, da njima činimo kad god je moguće i oni će nama“.

Iako je svestan da bi najveći aplauz dobio kada bi nekog opsovao ili ružno rekao, on to ne želi. On zapravo želi sve obrnuto i lepše – rad, vera u snagu, budućnost, vera u bager utovarivač koji gura zemlju napred i koji je za današnju priliku zaista dovežen u Štark arenu.

Drugi bager

Još jedan bager je bio uključen ali u drugoj stvarnosti. Kako su i najavljivali posle ovonedeljnih protesta, građani i ekološki aktivisti, blokirali su saobraćaj u više gradova zbog donesenih zakona o referendumu i eksproprijaciji. Policija u opremi za demonstracije takođe je blokirala deo demonstranata, pre svega u Ulici kneza Miloša u Beogradu, ne dozvolivši im da priđu mostu „Gazela“, ali je deo građana ipak zaustavio saobraćaj kod Sava centra, javio je N1.

Protesti su usledili i u Novom Sadu, Preljini, kod Kragujevca, u Šapcu i Valjevu. Tokom blokade bilo je više incidenata – koškanja i odgurivanja sa policijom. Ima povređenih i uhapšenih. Policija je privodila aktiviste u Preljini, Valjevu, a najveći incident dogodio se u Šapcu, uključujući i tuču.

Video priloge o današnjim događajima u srpski gradovima pogledajte u prilozima N1:

Incidenti širom Srbije tokom blokade – ima povređenih, više učesnika uhapšeno

BLOG UŽIVO: „Blokada upozorenja“ završena uz koškanja, privođenja, pa i motke…

Kako se vidi na snimcima sa društvenih mreža, jedan bagerista nije želeo da stane i krenuo je kroz grupu okupljenih građana.

Osoba koja je pored njega, sa bagera, snimala okupljene građane, šutnula je muškarca koji je pokušao da se popne, a onda je izbila tuča.

Upozorenje – snimci su uznemirijući:

Gde je pristojnost

Vučić je, sa druge strane, na događaju SNS u Štark Areni kazao da su naprednjaci pokazali „kako izgleda pristojna Srbija“, dok su „neki drugi samo želeli da naškode drugima“.

„Hvala vam, jer kada su vam neki pretili bokadama puteva, da urade nešto što niko nije radio decenijama, da nekome zabrani kretanje i slobodu, nisu znali da ste najtvrdokorniji kada vam brane slobodu i zato ste svi došli ovde, u inat onima koji nisu hteli da ovde budete“, kazao je Vučić.

I dok su se za svečanom govornicom ređali mladi aktivisti SNS, listajući postignuća srpskog predsednika i njegovih pratilaca, za godišnjicu osnivanja SNS-a mnogi su ostali da svečanost prate ispred hale, preko unapred postavljenih video bimova.

Po ulasku u Arenu, svog su lidera pozdravili dugotrajnim aplauzom, dok je na tribini razvijen veliki transparent sa Vučićevim likom, zastavom i grbom Srbije.

Skupu prisustvuju članovi SNS-a, ali i gosti iz drugih stranaka, lider SPS-a Ivica Dačić i funkcioner socijalista Dušan Bajatović, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor, a tu su i predstavnici Srpske liste sa KiM, Goran Rakić i Igor Simić.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.