Vučić položio zakletvu, svu snagu posvetiće očuvanju suverenosti Srbije sa KiM kao sastavnim delom, ali i na čvrstom putu EU


Vest je ažurirana

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić položio je zakletvu za drugi predsednički mandat, zaklinjući se i da će Kosovo i Metohiju „čuvati kao njen sastavni deo“. Ne postoji teža ali ni uzvišenija dužnost od one na koju danas po drugi stupa i to u prelomnim trenucima, naveo je u govoru. Citirajući Konfučija i Aurelija, kazao je da se kompromis ne pravi sa idealima, a da će Srbija biti ono što sami Srbi od nje naprave. Važno je da se nikad više ne pobrka ono što se u prošlosti dešavalo samim Srbima – istorija, geografija, puste želje sa realnošću i priznaje da je pitanje Kosova i Metohije ključno pitanje.

Govorio je naizmenično sa dva narativa – nepravdi Zapada prema Srbiji, uz poseban osvrt na bombardovanje, Kosovo i „licemerje“ kada se zahteva osuda kršenja međunarodnog javnog prava u vezi sa teritorijalnim integritetom Ukrajine, dok se ne priznaje to isto Srbiji ’99 i oduzimanje Kosova. Ovi delovi govora su učestalo prekidani dugim aplauzom poslanika. U drugoj naraciji koja je smenjivala prvu, govorio je o politici mogućeg, čvrstim i nepokolebljivim opredeljenjem Srbije za pristup EU i finansijskom podrškom koju Srbija odatle dobija.

Govor u skupštini završio je rečima čuvene anglo-irske spisateljice iz prve polovine 20. veka Rebeke Vest, koja je pisala putopise o Kraljevini Jugoslaviji, provodeći više godina u njoj, a koje je izgovorila kada je započelo nemačko bombardovanje Velike Britanije i zapisala u prologu svoje knjige „Crno jagnje, sivi soko“: „Gospode dozvoli mi da se držim srpski“. Neka živi Srbija!“ – poručio je Vučić.

Zakletva

„Zaklinjem se da ću sve svoje snage posvetiti očuvanju suverenosti i celine teritorije Republike Srbije, uključujući i Kosovo i Metohiju kao njen sastavni deo, kao i ostvarivanju ljudskih i manjinskih prava i sloboda, poštovanju i odbrani Ustava i zakona, očuvanju mira i blagostanja svih građana Republike Srbije i da ću savesno i odgovorno ispunjavati sve svoje dužnosti. Tako mi Bog pomogao“, rekao je Vučić u Skupštini Srbije.

Desnu ruku držao je na Ustavu i Miroslavljevom Jevanđelju, prekrstivši se nakon toga.

Dočekan je i ispraćen nakon polaganja zakletve dugim aplauzom uz himnu „Bože pravde“ koja je intonirana.

Takođe, kada je predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, pročitao koliko je Vučić osvojio glasova na izborima, poslanici starog saziva su dugo aplaudirali.

Vučić je po drugi put izabran za predsednika i to u prvom krugu izbora koji su održani 3. aprila, osvojivši 2,224,914 glasova, odnosno oko 59 odsto, i prema srpskim zakonima, drugi predsednički mandat je maksimum bez obzira na to da li su oba mandata u potpunosti ispunjena – na četiri godine.

Jedanaestoj, posebnoj sednici skupštine predsedavao je Dačić, a prisustvovali su bivši predsednik Tomislav Nikolić, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik uz Željku Cvijanović, predsednicu RS, državni funkcioneri, pripadnici diplomatskog kora, predstavnici tradicionalnih verskih zajednica i crkava.

Zakletvu za prvi predsednički mandat Aleksandar Vučić položio je pre tačno pet godina, 31. maja 2017. godine. Tada se po prvi put, osim na Ustavu, zakleo i na najstarijem sačuvanom ćiriličnom rukopisu – Miroslavljevom jevanđelju.

Vučić se obratio javnosti i pre ulaska u skupštinu, gde je takođe poručio da će čuvati Kosovo i Metohiju, govoreći ispred predsedništva. 

A da ga dočekaju otišli su i simpatizeri u četiri autobusa iz Leposavića i Kosovske Mitrovice, na čelu sa zvaničnicima Srpske liste, koje su ispratili pojedini mediji sa Kosova. Slikom se posle zakletve pohvalio i Petar Petković, direktor Kancelarije za KiM, sa Srpskom listom u autobusu.

Srbija jeste i biće ono što od nje napravimo, svet se dramatično menja

Aleksandar Vučić se nakon polaganja zakletve obratio poslanicima, članovima Vlade i drugim zvanicama.

„Želim da budem predsednik svih, da budem prvi po obavezama i poslednji po privilegijama, da radim više, da ne tražim ništa za sebe, ali da tražim sve apsolutno sve za našu Srbiju“, uverava predsednik.

Veliki Konfučije je rekao da kompromis može da se pravi sa svim osim sa idealima. I to je ono što nameravam da sledim. Meni je ideal Srbija i dobrobit njenih građana

Poručio je da će prioritet biti „mir, stabilnost, nezavisnost u odlučivanju, sloboda Srbije, sigurnost, zdravlje, Evropa, rad, rad i rad“.

„Srbija jeste i biće upravo ono i samo ono što mi od nje napravimo“, rekao je Vučić parafrazirajući Marka Aurelija, ali istovremeno i dodajući

„Važno je da se nikad više ne pobrka ono što se u prošlosti dešavalo samim Srbima – istoriju i realnost, geografiju i realnosti, puste želje i realnost“.

Naglasio je da mu drugi mandat započinje u prelomnim vremenima moderne istorije.

„Preuzimam predsedničku dužnost u vremenima u kojima je premisa o svetu osnovna postala da su drskost i bezobrazluk čin hrabrosti, a smirenost i strpljenje odraz straha. Živimo u vremenima kada svi glasno govore a malo ko sluša i još ređe čuje. Glasovi razuma su sve tiši a vizija čovečanstva sve maglovitija i udaljenija“, ponovio je ono što govori često od izbijanja rata u Ukrajini.

Ipak, dodao je da je danas možda više nego ikada, svet željan istine i pravde, te da će se upravo on za takvu istinu i pravdu uvek boriti.

„Svet možda nikada više neće biti isti ali vam ukazujem na činjenicu da ćemo barem mi pokušati da ostanemo snažni, samouvereni i nepokolebljivi u svojoj principijelnosti, da ćemo kao zemlja ostati da radimo za opštu dobrobit, dok hrabro grabimo napred, uprkos svim nedaćama“.

Svet se dramatično menja, nikada više i nikada brže, kaže Vučić, sa napadom na Ukrajinu kao prekretnicom.

„Sa jedne strane Rusija je želela prekid dominacije, kako kažu, zapadne tvrde i meke moći, sprečavanje daljeg širenje NATO-a. Velika Kina ne želi status kvo, nedodirljivost zapadne snage i bezuticajnost svih drugih. Dok sa druge strane Zapad želi očuvanje sopstvene prevlasti u svetu istovremeno se pozivajući na kršenje međunarodnog javnog prava kako od strane Rusije, tako i od njihovih protivnika, poput NR Kine“, skicirao je predsednik trenutnu geostratešku sliku sveta, dodajući:

„Tačno je da je napadom na Ukrajinu pogaženo međunarodno javno pravo, ali je takođe tačno da se to dogodilo već desetinama puta u savremenom svetu; da su ključni protagonisti i veliki borci za poštovanje normi međunarodnog javnog prava bile neretko i zapadne sile. Uostalom, mi ovde u Srbiji to na najbolji način možemo da potvrdimo. Naša zemlja je 1999. godine napadnuta bez odluke SB UN“.

Prekinut jakim i dugim aplauzom, kazao je potom:

„A da naša zemlja nije okupirala nijednu drugu. Našoj zemlji posle toga otimana je, i dalje, uprkos postojanju rezolucije 1244, i postojanju pravnog poretka te rezolucije, i dalje nam otimaju deo naše teritorije tvrdeći da su u pravu, a mi, ako slučajno kažemo da mislimo drugačije, tog trenutka više nismo za budućnost, nismo demokrate, ne razumemo sadašnji trenutak, već se bavimo suviše prošlošću“.

Kada bi to neko drugi učinio, on bi odmah bio neko ko ruši međunarodni javni poredak, koji ruši sve institucije i ko ruši mir u svetu, kazao je dalje.

Sa druge strane, ponosan je na Srbiju koja poštuje međunarodno pravo i koja ume da osudi kršenje.

„Ali sam ponosan i na Srbiju u kojoj nema ni antizapadanog niti rusofobnog ponašanja. Kod nas su dobrodošli i Dostojevski i Šekspir, i Gete i Hemingvej i to je nešto na šta Srbija može da bude ponosna pa makar bila i jedna od retkih zemalja u zapadnom svetu“, poručio je Vučić.

Kaže da je to kazao kako bi „spasao dušu“ i rekao „šta mu je na srcu“, i da ne misle drugi da ono što oni znaju, on ne zna. Kaže, neretko zna „bolje od svih ostalih“, vidi i oseća „bolje od svih ostalih“, ali to ne rešava problem Srbije niti će da ih reši.

Politika vođenja zemlje nije politika želja već politika mogućeg, naglasio je.

Spomenuo je da je sedam sati razgovarao sa jednim od najvećih a možda i najvećim evropskim liderom.

I šta ćemo sad

„I valjda je čovek osetio potrebu da me sluša i osetio sam potrebu da sve što mi je na duši da ispričam, da izgovorim sve kako se mi Srbi osećamo kada vidimo šta su nam činili po pitanju Kosova i Metohije i po svim drugim pitanjima na Balkanu. I slušao me je pažljivo taj veliki lider, mnogoumniji od mene, sa mnogo više znanja, veliku zemlju vodi. I negde oko tri ujutru mi je rekao, ‘ajd sad Aleksandre da presečemo ovo. Ja sam rekao, slušam vas dragi prijatelju. On mi je rekao nisam u svemu saglasan sa tobom, ali da kažem da si 80, možda čak i 90 posto stvari koje si izgovorio, u pravu. I šta ćemo sad? Ja sam rekao, slušam vas. Vodiš jednu zemlju, predsednik si zemlje. Dovoljno si pametan da znaš da bez obzira na nepravde kojih je u svetu mnogo, postoje stvari koje se neće menjati. Ti mišljenje u mojoj zemlji da promeniš ne možeš. Možemo da se kajemo naknadno, ali to nećemo nikada da priznamo jer veliki to ne priznaju. Za nas suze kajanja i greške ne postoje. One su predviđene za vas, manje zemlje. Ostaje da vidimo šta je to što možeš da uradiš da spasavaš svoju zemlju u budućnosti. Ostaje to da se vidi šta je to što možeš da napraviš da osiguraš budućnost za mlade naraštaje u tvojoj zemlji i šta je to što možeš da prihvatiš kao realnost i šta je to što možemo da napravimo zajedno. I ja sam prvi put čuo od nekoga od zapadnih lidera da je rekao negde, ne direktno, ali negde rekao, OK, nismo mi svi uvek srećni sa tim što smo činili u prošlosti, ali sa tim morate da se pomirite. Makar nešto smo dobili, makar neku vrstu ličnog zadovoljenja sam dobio te noći, koja naravno za našu zemlju ne znači ništa, ali je u pravu taj veliki lider kada je rekao da moramo da budemo posvećeni budućnosti, da moramo da gledamo šta ćemo sa našom decom jer oni nisu dužni da plaćaju ni dugove naše generacije, ni dugove koje su nam ostavili naši rodtelji; ne naši pradedovi, niti bilo ko drugi. Njima moramo da ostavimo što je moguće više čistiju situaciju za budućnost, da oni ne moraju da razmišljaju sa kim će da ratuju sutra i sa kakvim će sve nestabilnostima i problemima da se suočavaju“.

EU mora da bude opredeljenje Srbije

U poslednjem delu obraćanja, ali u delu sa, kako je kazao, najviše posvećenog prostora, kazao je da će se zalagati za evropski put Srbije uz opasku da zna da za to neće dobiti aplauz.

„Mi kada govorimo o Evropi ona nam služi kao poštapalica. Ona nam je postala obavezni deo usputnog pominjanja ali nešto što najlakše možemo svakog dana da kritikujemo, napadamo, ali da opet, kada dođe popodne, ili veče, razmišljamo kako ćemo i koliko podrške da tražimo“, kaže predsednik.

Iako ne misli da su uvek fer prema Srbiji zbog političkih zahteva koje ima, priznaje da ni Srbija nije fer prema EU.

„Lako nam je i lepo da uzimamo novac poreskih obveznika iz EU i mnogo se dobro osećamo, ako ni hvala na to ne kažemo. Lako nam i lepo da prihvatamo ono što nam odgovara, dopada se, ali nam nije lako i lepo da čujemo reči kritike kada nam se nešto ne sviđa“.

Evropska unija ne sme da bude sintagma poštapalica, ona ne sme da bude nešto što je ušlo u rečnik tek onako, već mora da bude naše opredeljenje.

Pred Srbijom je mnogo rada u oblasti vladavine prava, daljoj demokratizaciji društva, medijskih sloboda, ali i to da:

„Preteruju kada kažu da u Srbiji ne može da se čuje drugačije mišljenje. Naravno da preteruju kada to koriste za svoje političke potrebe ali je takođe tačno da i mi možemo uvek bolje ne zbog njih, već zbog nas“.

U želji za kompromisom oko Kosova Srbija nema s kim da razgovara

Ključno političko pitanje je pitanje Kosova i Metohije.

Povezano sa ukrajinskom krizom pitanje Kosova i Metohije biće još istaknutije i još teže za rešavanje, naglasio je.

„Šta god rekao bilo ko sa zapada, Kosovo i Metohija biće veća i važnija tema upravo i zbog toga o čemu je nedavno govorio i predsednik Putin. Oni će vam reći da to nije tako i da Kosovo nije ni slično kao neki primeri u svetu. Oni će to ponavljati besomučno. I što više to budu ponavljali, vi vidite da ih to više muči“, kazao je Vučić.

Izvinjavajući se što to govori i prisutnima u sali, ali i onima koji to slušaju naglasio je da govori istinu.

„A stvarno mislite da sam toliko naivan kada mi kažete da vas se to ne tiče i da vam nije problem da meni, političkom veteranu, to pokušate da prodate. Pa ja vas vidim i vidim koliko vas boli, a možete da zamislite koliko to boli nas i koliko boli ovu zemlju, koliko to boli srpskog čoveka, koliko to boli svakoga u ovoj zemlji. I svakoga dana moramo da slušamo pritiske da biste vi zadovoljili svoje interese i nijednog trenutka ne razmišljajući o našim interesima“.

Kaže da Srbija ima problem da u želji da dođe do kompromisa, „nema sa kim da razgovara“.

„U želji da tražimo kompromis, i takođe znam da ovo niko ne želi da sluša u Srbiji, mi moramo da se borimo za kompromis. Mi moramo da čuvamo naš narod na Kosovu i Metohiji, da brinemo o životima naših ljudi i naših staraca, njihove dece i njihove dece, koji i dalje žive na Kosovu i Metohiji, koji i dalje vole srpsku zastavu, koji i dalje govore srpski jezik i zbog toga moramo da tragamo i dalje za kopromisom“.

Prekinut opet dugim aplauzom, podsetio je da na nesprovođenje odluke o povratku zemlje Visokim Dečanima, kao i na „prvo“ saopštenje Kvinte o tome što se Srbima uskratilo pravo da glasaju na Kosovu, da bi dodao kako se „već narednog dana nastavilo po starom“.

Niko ne treba da ima iluzije, Albanci će uvek imati njihovu podršku, dodaje predsednik.

I onda se postavlja pitanje – na koliko razumevanje, ali i razumnih argumenata Srbija može da naiđe kod Zapada kada je u pitanju kosovsko pitanje?

„Pa čekajte, vi očekujete od nas da se jednako snažno opredeljujemo protiv Ruske federacije i da ostavite po strani sve naše tradicionalne odnose, da ostavite po strani i sve drugo što nemamo problema u snabdevanju gasa, sve to po strani ostavite…a kako mislite ljudi da svakoga dana govorite o zaštiti teritorijalnog integriteta kao vrhovnom principu zaštite međunarodnog javnog prava a da onda nama kažete, vi Srbi zaboravite na poštovanje vrhovnog principa zaštite međunarodnog javnog prava, ali gledajte da se još gore nego mi odnosite prema Ruskoj federacije i nema problema to što oni neće da budu uz vas u SB UN po pitanju vašeg teritorijalnog integriteta, jer dobro je za vas da zaboravite na svoj teritorijalni integritet“.

Zato je zamolio zapadne predstavnike da budu „bar malo fer“ pa da kažu, „razumemo vašu tešku poziciju, ali nema problema mi vas teramo u to“.

„To je jezik koji mi možemo da razumemo. Ne znači da ćemo da poslušamo ali to je jezik koji je mnogo manje licemeran nego ovaj koji nam govori o tome da je to pravda, pravično i pošteno. Jer da je to tako pravično i pošteno, ne biste tako lako razorili teritorijalni integritet i razarali teritorijalni integritet Srbije kao što ste to činili“.

Nakon novog aplauza kaže da je i to izgovorio da spase dušu i da javnost zna da je ima, pošto mnogi kažu „da je nema“.

Ali sutra mi moramo da imamo i dovoljno goriva, hrane, bolnice i fabrike i da držimo najbolje odnose sa zapadnim partnerima da budu tvrdo, istrajno i snažno na evropskom putu

Put vojne neutralnosti Srbije je njena budućnost

Srbija će čuvati ljubomorno svoju vojnu neutralnost.

„Mi nismo politički neutralni. Mi se nalazimo na evropskim putu i znamo svoje obaveze ali svoju vojnu neutralnost mi moramo da čuvamo. Svuda oko nas su ili NATO zemlje, ili zemlje ili teritorije u kojima se nalazi NATO. Ne postoji nijedna teritorija, entitet ili zemlje do Srbije, koja nije u NATO-u. Srbija je kao malo ostrvo i neki to obično navode kao problem, a da vam kažem – šta je problem u tome što verujete svom narodu, junačkom genu svojih građana da smo bili i da ćemo biti u stanju da čuvamo svoju zemlju i da ne želimo da pripadamo bilo kojem vojnom bloku? Želimo samo da imamo pravo da čuvamo svoje granice, svoju zemlju, svoje vojnike da štitimo, svoje nebo. I Srbija danas ima i više snage da sačuva svoju zemlju, nego ranije i Srbija danas ne bi nikome bila lak plen kao što smo na žalost, uprkos našem velikom srcu, bili lak plen 1999.“, poručio je Vučić.

Osvrćući se na to da se već 96 dana, koliko traje rat u Ukrajini, po „stotinu puta i na stotine mesta lagalo kako će Srbija napasti nekog“, niko se nije izvinio Srbiji zbog laži.

„Izvinite što smo lagali od prvog dana i hvala Srbiji što se ponaša kao stub stabilnosti i što nikada nije nikog ugrozila, tražila osim da bude svoja na svome, da ima pravo da čuva svoju slobodu, nebo i svoju zemlju bez ičije pomoći“, govorio je Vučić.

Istakao je da Srbija nikoga ne napada i ne ugrožava, ali da se niko neće drznuti da krene na Srbiju, kao što je to lako uradio ’99, jer je Srbija danas snažnija zbog ulaganja u vojsku.

„Put neutralnosti je put u budućnost Srbije i njene građane“, poručio je u ovom delu.

Vlada mora brzo da bude formirana, pred njom velike reforme

Vučić je kazao i da nova vlada mora brzo da bude formirana, jer je potrebno da se hitno pozabavi sledećom zimom i snabdevanjem energentima. „Situacija je alarmantna“, naveo je.

S druge strane kaže da Srbija ima stabilne javne finansije, zahvaljujući vladi i Narodnoj banci Srbije, i ponavlja da hrane ima dovoljno.

Pred novom vladom veliki su reformski zahtevi – nova energetska politika, zdravstvo i obrazovanje, zatraživši od vlade „da se više angažuje oko uvođenja dualnog obrazovanja u škole“. Tu je i briga o klimatskim promenama i zaštiti životne sredine.

Kazao je i da će plate i penzije da rastu, a da „najvećim delom uvezena inflacija ne sme da pojede primanja“.

Zato će vlada morati naporno da nastavi da radi na tome da penzije prate plate, nakon čega je ponovo usledio buran aplauz.

Govorio je i o praznim selima i tome da dok se govori kako su sela pusta „onda shvatimo da nam je mnogo lepo u gradu“, da bi odmah dodao kako ljudi koji žive u gradu nisu lošiji od onih na selu i obrnuto.

Ipak, uz sve napore teško će se uspeti u tome da se promeni ovaj trend napuštanja sela i odlaska u gradove i da je to globalna pojava.

Od vlade predsednik očekuje da nastavi sa podsticanjem nataliteta i ne plaši se da kaže istinu.

„Nedovoljno je dece, nemamo kome da ostavimo zemlju. Ne ljutite se, mi danas imamo mnogo više emisija o kućnim ljubimcima nego o deci i popularnije su. Izvinite što ovo moram ja da vam kažem kao predsednik. Divni su kućni ljubimci, i pas i mačka i papagaj, svakog od njih volite na svoj način, ali, ljudi mi ne možemo da preživimo ako ne budemo imali više dece. To nije uvreda ni za koga, postoje ljudi koji ne mogu da imaju ili ne žele da imaju decu, ali mi moramo da podstičemo one koji će nam produžiti državu“.

Najbolji odnosi sa Severnom Makedonijom, Albanijom i Mađarskom, čuvamo Bošnjake u Srbiji, moramo da poradimo na odnosima sa Hrvatskom 

Konačno, govorio je i o odnosima sa zemljama u regionu. Na početku, istakavši da Srbija sa Mađarskom ima najbliže istorijski i najbolje moguće odnose, dodao je da su odnosi i sa Rumunijom, Bugarskom, u širom regionu Turskom i Grčkom, veoma dobri.

Naglasio je i da zahvaljujući inicijativi Otvoren Balkan: „Imamo verovatno najbolje u istoriji odnose sa Severnom Makedonijom i Albanijom“.

S druge strane, Srbija će morati da se posveti odnosima sa Hrvatskom, i da pokuša „mnogo toga da promeni“.

„Da pokušamo da pronađemo iste naočare za budućnost, vrata Beograda će uvek biti otvorena za dobar dijalog sa Zagrebom, isto očekujem i sa političkim Sarajevom, ali moraju da razumeju da ćemo uvek štititi poštovanje Dejtonskog sporazuma, naših interesa i međunarodnog prava“.

Vučić će uvek zastupati stav da nema menjanja Dejtonskog sporazuma bez saglasnosti sva tri naroda, te da će Srbija uvek biti uz Republiku Srpsku.

„I toga se ne stidimo i nikoga zbog toga ne ugrožavamo jer ćemo se truditi da svima uvek pružimo ruku podrške, zajedništva i pomoći“, naglasio je.

Istovremeno je govorio i o dobrim odnosima sa Bošnjacima kojih ima u Srbiji u značajnom broju i kojima je Srbija domovina, iznoseći primere za to.

Da kad odem Srbija bude bolje mesto

Konačno, na kraju svog dužeg obraćanja poručio je da mu je glavni cilj da kad ode sa mesta predsednika, Srbija bude bolje mesto nego što je bila kada je došao.

U više zahvaljivanja predsednika Srbije – starom sazivu skupštine, svim bivšim predsednicima Srbije i SRJ, predstavnicima iz RS, patrijarhu Porfiriju, na kraju se zahvalio i svojoj porodici, „kojoj nije bilo lako u prethodnih pet godina, a sigurno neće ni u narednih pet“.

Želim da kažem Danilu, Vukanu i Milici da vas beskrajno volim, i tata bez vas ništa ne bi mogao

Sa balkona skupštine su ga slušala deca Danilo i Milica Vučić, kao i njegovi roditelji Angelina i Anđelko Vučić.

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.