Visoki Dečani ponovo dislocirani, pa vraćeni; Manastir: Nastavlja se terorisanje

Oznaka sa imenom za Manastir Visoki Dečani ponovo je izbrisana na Google maps. Ovo je drugi slučaj ove godine, a u prošlosti su Visoki Dečani izmeštani sa Google mapa više puta, uključujući i to da su se jednom našli i u Leskovcu.

Kao i u februaru, i juče je lokacija vodila do kružnog toka u Dečanima, umesto do jednog od najznačajnijih manastira Srpske Pravoslavne Crkve i jednog od četiri spomenika UNESCO na Кosovu i Metohiji, saopštio je sinoć manastir.

„Provokacije se nastavljaju“, saopštio je juče manastir uz prikaz pogrešne lokacije na Google Maps.

Oni su od juče na vezi sa svojim IT timom koji je zadužen i za Google nalog.

U međuvremenu, kasno sinoć, manastir je ponovo lociran znatno bliže svojoj lokaciji.

„Nadamo se da se ovakvi incidenti više neće ponavljati“, poručili su iz manastira Visoki Dečani.

Kao i u februaru, Dečanci su sada takođe podsetili na to da u samom gradu i dalje nema putokaza za Manastir. Takođe, na tabli o najvažnijim resursima u Dečanima u prošlosti nije bilo fotografije manastira niti preporuke da se poseti isti.

„Za sve ovo vreme u celoj Metohiji pa ni u centru grada nema ni adekvatne oznake gde je put za manastir. I pored toga Manastir Dečani je najposećeniji istorijski i kulturni spomenik na Кosovu i Metohiji kao i ostali srpski pravoslavni manastiri“.

U zasebnom obraćanju na društvenim mrežama potom su podsetili i na ostale probleme, koji uprkos sudskim odlukama i zvaničnim dokumentima – već godinama nisu sprovedene u delo.

Prošlo je 6 godina od odluke Ustavnog suda Кosova kojim se potvrđuje imovina manastira Dečani. U novembru 2020. potpisan je dogovor o zaobilaznom putu za Crnu Goru van specijalne Zaštićene zone manastira. Sporazum su potpisali predstavnici: EU, OEBS-a, SPC, КFOR-a i dva ministra tadašnje kosovske vlade kao i gradonačelnik Dečana.

„Ni jedno ni drugo kosovske institucije ne poštuju i nastavljaju sa pravnim bezakonjem. Ovakav nečastan odnos najbolje pokazuje nespremnost kosovskih institucija da poštuju sopstvene pravne norme i osnovne verske slobode SPC, čime se nastavlja terorisanje manastira Visoki Dečani koji je od kraja rata četiri puta oružano napadan granatama albanskih ekstremista, zbog čega je pod stalnom zaštitom КFOR-a“, jedna je od mnogobrojnih sličnih poruka iz Dečana tokom godina.

Manastir je u međuvremenu prošle godine uvršten na listu 7 najugroženijih evropskih spomenika kulture, što je pokrenulo lavinu ljutnje i neodobravanja od strane samog političkog vrha Kosova, ali i samih Albanaca na Kosovu. Zvaničnici su čak pisali i Unesku da skine ovaj manastir sa liste ugroženih.

„Cela ova situacija pokazuje potrebu posebne dodatne zaštite srpske pravoslavne baštine od otvorenoh pravnog bezakonja prištinskih vlasti na КiM, etničke i verske diskriminacije koja se sprovodi na svim nivoima i koja je sada najintenzivnija u poslednjih 23 godine nakon oružanog konflikta na КiM“, navodi manastir u saopštenju.

Ove poruke su prenesene i svim međunarodnim predstavnicima koji su ovih dana posetili manastir i svojim prisustvom dali podršku njegovoj zaštiti, dodali su u manastiru, podsećajući i na nedavnu posetu grupe zapadnih diplomata.

Oba puta ove godine manastir je ‘pomeran’ na lokaciju kružnog toka u Dečanima. Zašto je to urađeno i šta to znači, pitali smo IT stručnjake kada se desilo sredinom februara.

„Razlog je to što usled toga što je lokacija prošla verifikaciju, pin ne može mnogo da se pomeri, tj. pomeren je za maksimalno rastojanje za koje sistem to prihvata“, naveli su tada za KoSSev iz IT tima.

Pretpostavljali su da su korisnici prijavljivali da je manastir upisan na pogrešnoj lokaciji, na šta Google ne zna kako da reaguje i usled čega uklanja manastir sa mape ili ga stavi pod upitnik.

Međutim, kako navode, za tako nešto je potrebno da veliki broj Google korisnika prijavi da se objekat nalazi na pogrešnoj lokaciji.

Kasno sinoć Visoki Dečani su ponovo vraćeni znatno bliže svojoj lokaciji.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.