Dr Milovanović na Dan bez duvanskog dima: Prestanite da pušite – najbolja odluka za vas i okolinu

FOTO: KoSSev

Svake godine, 31. maja, u svetu se obeležava Dan bez duvanskog dima, a kako bi se podigla svest javnosti o razornim zdravstvenim, društvenim i ekonomskim posledicama koje izaziva konzumiranje cigareta. Ove godine, slogan Svetske zdravstvene organizacije je „Duvan, pretnja našoj životnoj sredini“. Prema njihovim podacima, svake osme sekunde u svetu umre jedna osoba upravo od posledica cigareta. U Srbiji 35 odsto odrasle populacije konzumira duvan.

O tome koliko duvanski dim utiče i uzrokuje plućne bolesti, razgovarali smo sa subspecijalistom pulmologije u KBC Kosovska Mitrovica, dr Vesnom Milovanović.

„Pušenje kao primarni faktor rizika je u visokom procentu za veliki broj bolesti i skoro da nema organa na koji duvanski dim ne ostavlja posledice“, ukazala je dr Milovanović.

Kako je naglasila, najčešće i dve glavne bolesti koje direktno izaziva cigareta su hronično opstuktivni bronhitis i karcinom pluća.

„U 90 odsto slučajeva pušenje je primarni uzrok kod hronično opstuktivnog bronhitisa, i takođe u 90 odsto slučajeva glavni je uzročnik karcinoma pluća, koji je inače na drugom mestu najčešćih oblika karcinoma“, ističe pulmološkinja.

Milovanović naglašava da, prema statističkim podacima, na dnevnom nivou u Srbiji umre 13 ljudi od karcinoma pluća izazvanog cigaretama, a na godišnjem oko 4,500.

„Kada zapalimo cigaretu i duvanski dim stigne u organizam, sagoreva 8,000 organskih i neorganskih jedinjenja, od kojih je 100 odgovorno za nastanak karcinoma pluća“, navodi ona.

Osim plućnih bolesti, pušenje jednako loše utiče i na srčane bolesti, moždani udar, rak grla.

FOTO: Vesna Milovanović

U dvogodišnjoj epidemiji koronavirusa, koji je, pored brojnih simptoma, izazivao upravo pulmološke probleme, dr Milovanović kaže da su lekari u početku bili u zabludi.

„U prva dva talasa više su oboljevali nepušači, što je za nas lekare bilo zbunjujuće. Međutim, iskustvo je pokazalo da je njihov oporavak bio brži u odnosu na pušače“, navodi pulmološkinja.

Razlog za to, kako je objasnila, jeste taj što je disajna funkcija pušača već oštećena cigaretama, te su se stoga oni teže oporavljali.

Osim toga, dodaje pulmolog, duvanski dim u velikoj meri ugrožava i nepušače.

„Nepušači, koji često udišu duvanski dim, takođe su u čak pet puta većem riziku da obole od karcinoma i ostalih bolesti vezanih za duvanski dim“, kaže dr Milovanović.

Pored punoletne populacije, u svetu cigarete neretko konzumiraju i deca. Prema SZO, osnovni koraci da se to spreči, jeste njihova što ranija edukacija o rizicima i opasnostima štetne navike.

Dr Milovanović potvrđuje da u Kosovskoj Mitrovici trenutno ne postoji savetovalište za pušače, kao ni organizovane edukacije u školama, ali kaže da to imaju u planu.

„Naše odeljenje je još u kovid sistemu. Sa zatvaranjem kovida, u planu imamo da organizujemo savetovališta“, otkriva pulmološkinja.

Na samom kraju razgovora, dr Milovanović imala je i kratku poruku za sve pušače.

„Najbolje što možete da učinite za sebe, ali i za druge, jeste da prestanete da pušite“, poručila je dr.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.