Vučić: Po prvi put im smeta prisustvo Srbije na KiM-u, a Srbi se bude

Velike sile neće odustati od nezavisnosti Kosova, osim ako mi i Albanci ne postignemo "nešto drugačiji sporazum", a Albanci će teško pristati na bilo šta manje od onoga što smatraju da danas imaju. Smeta im što nismo priznali nezavisnost Kosova i tu će pritisci biti sve veći. Potrebno je najbolje rešenje za nas i Albance i našu budućnost, jer ti pritisci neće stati. Naše je da probamo da nađemo istorijski dogovor sa Albancima. Male su šanse za to, iako bi to bio spas za našu decu. Po prvi put, posle mnogo godina, smeta im "naše prisustvo na Kosovu". Mislili su da su Srbi gotovi na Kosovu, a "Srbi se polako bude" – kazao je u sinoćnom intervjuu na televiziji Pink predsednik Srbije, Aleksandar Vučić. Srbi se, kaže, bude "ne zato što žele da otimaju i zauzimaju", već zato što "uspešno čuvaju ono što je njihovo" – ognjište, decu, bezbednost, jer "razmišljaju o svojoj budućnosti" i tome da "postanu politički činilac" – kaže srpski predsednik. Nakon najave da bi mogao da napiše knjigu o tome kako je zbog Kosova "lično trpeo najžešće pretnje", najavljuje i knjigu o briselskim pregovorima. Verujte mi biće zanimljiva kao triler i to uz sve beleške koje smo imali, kaže. 

Ja hoću da brinem i o svom unuku, a ne samo o svoje troje dece

"Ljudi, dajte da budemo ozbiljni," kaže srpski predsednik, govoreći o Kosovu i ističe da je prvo potrebno da "sebe više ne lažemo" i da kažemo "kakvo je tačno stanje na Kosovu i Metohiji":

Spreman sam da stradam politički

Odgovarajući na pitanje novinara da li misli da će građani da prihvate rešenje za KiM ma kakvo bilo, srpski predsednik, kao i u intervjuu RTS-u, ponavlja da je spreman politički da strada: 

"Teško. Zato sam i spreman da stradam politički."

"Da vidimo šta je to što možemo da preduzmemo da bismo imali mir sa Albancima."

"Za 70 godina biće najveća nacija na Zapadnom Balkanu, mi ćemo tada biti drugi, a mi moramo da brinemo o onima koji dolaze posle nas. Ja hoću da brinem i o svom unuku, a ne samo o svoje troje dece," dodaje.

Nije obrisano, ja lično nisam dozvolio 

Osvrnuo se i na jučerašnju izjavu analitičara Dušana Janjića da, kako je Predsednik Srbije rekao, naredne godine mora nešto da se uradi po pitanju priznanja Kosova i neometanja ulaska u Ujedinjene nacije, što je već pisalo u Briselskom sporazumu, pa je obrisano.

"To nije obrisano, nego to ja lično nisam dozvolio da se pojavi," kaže srpski predsednik, navodeći da je to trebalo da bude član 14 sporazuma, uz član da će regionalnu policiju za sedam opština (četiri srpske opštine na Severu plus tri većinski albanske) – činiti 67 odsto Albanaca, a 33 odsto Srba.

Presudno veče u Briselu: Pretili nam, plašili nas, gotove su karijere

Aleksandar Vučić je potom prepričao i kako su pregovori izgledali u vezi sa ova dva člana sporazuma.

"To je bilo presudno veče – dve nedelje pre nego što je usvojen Briselski sporazum. Ovo je konačna verzija koju morate da prihvatite – oni su počeli da nas plaše, da prete – gotove su karijere. Izvukli su članove naše delegacije sa kojima su imali saradnju ne bi li nam preneli koliko je opasno to što radimo," kaže, navodeći da su "njemu lično rekli" da su "karijere gotove" i to "kad su shvatili ko to ne želi da prihvati".

6:4 da se prihvati papir – ja sam bio protiv, uz mene dvojica Srba sa KiM-a, Đurić i Vulin. Dačić rekao – ako ti nećeš, neću ni ja

"Onda smo mi glasali. Bilo je 6:4 da se prihvati taj papir. Ja sam bio 11. koji je trebalo da glasa. Onda sam ja rekao – čestitam, vi ste ovo prihvatili, ja neću da prihvatim i to upravo zbog ova dva člana. Onda je Dačić rekao – ako ti nećeš, neću ni ja, a uz mene su bili dvojica Srba sa KiM-a, Marko Đurić i Aleksandar Vulin. A na drugoj strani su bili svi ministri iz tadašnje vlade, moje dvoje savetnika i savetnici Ivice Dačića. Onda su došli u Beograd dva dana posle," kaže dalje Predsednik, navodeći da nije prihvatio ni predlog tadašnjeg šefa misije EU u Srbiji, Majkla Devenporta – da odustane od jedne tačke:

Molim te prihvati gotovi smo svi sa tobom 

"E onda su kod mene u kancelariju dolazili moji prijatelji, saradnici, savetnici da mi govore – ja sam ovo gledala sa Koštunicom, posle toga je završio karijeru, ovako je bilo i sa Miloševićem, i sa ovim i sa onim. Molim te prihvati gotovi smo svi sa tobom.

Ne pada mi na pamet 

Onda smo nastavili te razgovore, prošlo je još sedam dana. Oopet su me pozvali – jesi spreman da odeš u Brisel daćemo ti još nešto što tražiš samo da jedna od ovih tačaka…? Ja sam rekao – ne pada mi na pamet. Prošlo je još pet dana, rekli su mi – 'ajde dođi u Brisel prihvatićemo obe ove stvari samo da se ovo završi.

Zašto sam ovo ispričao? Jer mi sole pamet

Zašto sam ovo ispričao? Zato što nam danas neko soli pamet oko Lazarevića, a da se nije setio da kaže da je danas 1.660 dan da Albanci, a ni onaj koji je bio pokrovitelj tog dogovora – nisu ispunili ono što je deo aranžmana, što je najvažniji deo – formiranje ZSO i da ćuti i da ih ne opominje. A da Srbiju opominju svakoga dana za ono za šta ne opominju Albance. Pa tamo je ministar odbrane onaj koji je pravosnažno osuđen za ratne zločine – ubistvo pet vojnika – Rustem Beriša, o Haradinaju da ne govorim…"

 

 

Šta god da predložim ili će reći da nisam imao dovoljno hrabrosti, ili "izdajniče jedan"

Govoreći dalje o unutrašnjem dijalogu, kaže da će predlog za KiM da da kada bude sve saslušao:

"Ako smatraju da je najbolje rešenje nezavisnost Kosova – da to slobodno kažu. Ali i da mirno saslušamo i slobodno čujemo svakog ko misli da ne treba da dajemo ni pedalj kosovske teritorije."

Ali, šta god da predloži za Kosovo:

"Jedni će reći nije imao dovoljno hrabrosti da prizna nezavisnost Kosova, a drugi će reći izdajniče jedan, nešto si uradio protiv naših nacionalnih interesa – jer ne postoji drugi jezik. A šta bi oni uradili – ne znaju ništa." 

O Kataloniji: Utroba mi se prevrće 

Predsednik Srbije se tokom intervjua u više navrata osvrnuo i na pitanje Katalonije.

Ne postoji nijedan razlog da Katalonija dobije svoju državu, kaže:

"A verujte mi za Kosovo da postane država, ako je to bilo na nivou nule za Kataloniju – za Kosovo je, onda, u najmanju ruku minus tri."

"A neću da govorim o svim razlozima u ovom trenutku, dok ne prođe cela kriza u Španiji, da se naši španski prijatelji ne bi naljutili," dodaje. 

"Utroba mi se okreće od svakodnevnog licemerja i Kosova i Katalonije i svega drugog," kaže Vučić, navodeći da se radi o licemerju "velikog dela međunarodne zajednice" i dvostrukim aršinima "koji samo za Srbiju važe". 

O razgovoru sa Jiom: U lice sam mu rekao i nije prvi put  

Govorio je i o razgovoru sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD-a, Brajanom Hojtom Jiom, tokom njegove prošlonedeljne posete Beogradu. Potvrđuje da su teme razgovora bile odnos Srbije i Rusije i Kosovo: 

"To oko Kosova – meni je rekao ne možete da dirate u teritorijalni integritet Kosova. A vi možete da dirate u teritorijalni integritet Srbije? Pre devet godina važilo je jedno pravilo za vas, a danas potpuno suprotno pravilo važi za sve druge – eto to sam mu u lice rekao i nisam mu to prvi put rekao."

Ji sa Srpskom: Važno da se odvojite od Beograda

A predstavnicima Srpske liste, sa kojima se potom sastao u Prištini, Ji je, kaže Predsednik Srbije – preneo da bi "bilo važno da se odvoje od Beograda, da ima što manje uticaja, a da sa Prištinom rade i da Priština ima što veći uticaj".

Histerija i napadi zbog Srpske: Strani faktor, Albanci i domaća javnost. Važno da udarimo Vučića

"Zato sad možete da vidite zašto je bila tolika histerija i toliki napadi na Srpsku listu i pokušaji da Srpska bude pobeđena," dodaje.

Ponavlja da su u tome učestvovali "strani faktor", odnosno "uglavnom zapadne sile", albanski političari, ali i, kako kaže, deo domaće političke javnosti:

"Koja je tu videla prvu priliku za težak udarac meni. Baš ih briga za državu. Država im je bila onako – ofinger, ali je važno da udarimo Vučića."

Srbi javili 

"Idiotska" diplomatija

Govoreći o politici prema KiM-u, Predsednik Srbije ocenjuje da se vodila "idiotska" diplomatija u vreme Borisa Tadića i Vuka Jeremića:

"A  idioti su oni koji se ne bave politikom, bila je takva da smo sami isekli četiri noge na stolici na kojoj smo sedeli."

Vučić je spomenuo Zoran Đinđić, navodeći da je on postao "neprijatelj zapadnog sveta" kad je kandidovao pitanje Kosova. 


Pitali me za slučaj braće Bitići, a šta ću ja Srbima da odgovorim kad me pitaju? 

Predsednik Srbije govorio je i o svom boravku u Njujorku gde je sa Jiom i višim zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara Elizabet Milard razgovarao o slučaju braće Bitići:

"Poslednji put kada su mi Milard i Hojt Ji rekli za to, ja sam rekao – da, saglasan sam sa vama, užasan je zločin ubiti tri brata...Ne znam kakav bi vaš odgovor bio, ili šta mislite šta ću ja Srbima da odgovorim kada me pitaju, oni koji su me izabrali – ko će da odgovara za 2.000 ubijenih građana Srbije tokom agresije '99? Naravno nije bilo odgovora, jer se podrazumeva da za to neće niko nikada da odgovara, jer smo za to sami krivi…Ja sam to rekao i čini mi se da sam dobro razumeo kakva me sudbina čeka posle te rečenice."

A kada su "teško" i "užasno" poraženi, onda su, kaže Vučić – "otišli direktno među Srbe i rekli – okanite se Beograda, idite u Prištinu": 

"Naravno, ti Srbi su odmah javili nama, zato što se ti Srbi doživljavaju i smatraju državljanima Republike Srbije."

Imao je i pitanje za novinare i istovremeno odgovor, u kojem je ponovo pomenuo šefa posmatračke misije EU na Kosovu:

"Jeste li videli i jedan intervju sa jednim od pobednika na izborima na Severu Kosova, u Štrpcu, Partešu, Novom Brdu? Ni sa jednim. U svim novinama ste mogli da vidite intervju sa poraženima, gde se kaže da je tu bilo mnogo problema, nepravilnosti, ne znam ni ja čega, pa sve do Alojza Peterlea. A zašto je to tako? Po tome ste mogli da vidite koliku su energiju uložili," kaže Predsednik Republike Srbije. 

Preko 1,650 dana bez ZSO: Ko je odgovoran? 

Osvrnuo se i na sprovođenje Briselskog sporazuma.

"Sprovedeno je sve sem onoga što je za Srbe potrebno," kaže Vučić i dodaje da je predstavnika EU, kojeg nije imenovao, a sa kojim je imao, navodi, petočasovni razgovor u Beogradu, pitao:

"Kako je moguće da ste reagovali, jer smo kasnili dvadeset i četiri sata u ispunjavanju dogovora o sudijama i tužiocima? Kako je moguće da ste odmah izašli sa saopštenjem? 1650 i nešto dana je taj dan bilo – vi ćutite. Ne, ne, mi to njima svaki put kažemo."

Kaže i da Albanci ne bi smeli "četiri i po godine da ne ispunjavaju" deo sporazuma o ZSO, da, dodaje, za to nemaju podršku.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.