Lunaček u PR poslednji put kao izvestilac: "Dokazani prijatelj" za podršku Kosovu sa bilo kog političkog položaja

Poslanica Evropskog Parlamenta, Ulrike Lunaček, boravi u Prištini u poslednjoj poseti kao izvestilac za Kosovo. Sa najvišim kosovskim zvaničnicima sastala se u pratnji naslednika njene funkcije – novog izvestioca – Igora Šoltesa.

"Bili ste glas Kosova u Briselu i Brisela na Kosovu. Iskren i konstruktivan glas" – kazao je na sastanku sa Lunaček kosovski predsednik Hašim Tači, zahvalivši se ovoj poslanici na "iskrenom zalaganju za Kosovo".

Kosovski premijer, Ramuš Haradinaj, pohvalio je "rad i posvećenost" Ulrike Lunaček i njenu "bezrezervnu podršku za Kosovo" u EP-u i institucijama EU.

Predsednik Skupštine Kosova, Kadri Veselji, zahvalio joj se na "velikoj" i "nesebičnoj podršci koju je dala Kosovu", ne samo u okviru EP-a, već i u "svojim dnevno političkim aktivnostima u poslednjih nekoliko godina".

A sama Lunaček istakla je da je "pratila Kosovo od proglašenja nezavisnosti", navode iz Tačijevog kabineta.

"SSP i agenda evropskih reformacija su vodič za evropsku perspektivu Kosova," rekla je takođe, dok je na sastanku sa Veseljijem izrazila zadovoljstvo zbog "dostignuća Kosova u mnogim oblastima".

Naglasila je i posvećenost da podrži Kosovo sa bilo kojeg političkog položaja kao "dokazani prijatelj" Kosova, dodaju iz Veseljijevog kabineta. 

Lunaček se danas sastala i sa poslanicama u Skupštini Kosova, ministarkom evropskih integracija, Duratom Hodžom, i zamenikom kosovskog premijera, Enverom Hodžajem. 

Lunaček je na mestu izvestioca bila osam godina. Menja je slovenački član EP-a Igor Šoltes nakon što je Lunaček, kako prenosi European Western Balakans, odlučila da podnese ostavku na sve političke funkcije u austrijskoj stranci Zelenih. 

Sama Lunaček je u javnosti prepoznata i po svojim izveštajima, na osnovu kojih su izrađivane rezolucije o Kosovu, a u kojima su se pet zemalja EU koje nisu priznale Kosovo pozivale da to učine, uz navode da bi to "pomoglo jačanju stabilnosti u regionu, olakšalo normalizaciju odnosa Srbije i Kosova i ojačalo kredibilitet EU u spoljnoj politici".

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.