Nestali, ali ne i zaboravljeni

Dan nestalih
FOTO: Britanska ambasada/Priština

Sutra se po deveti put obeležava “Međunarodni dan nestalih”. Ovo je dan za sve ljude širom sveta da zastanu i sete se onih koji se vode kao nestali.

Izgubiti voljenu osobu je bolno. Ali, izgubiti voljene i ne znati njihovu sudbinu ili mesto večnog počinka cepa srce. Ovo je agonija stvarnosti u kojoj mnoge porodice širom Zapadnog Balkana žive duže od dve decenije.

Čak 40.000 osoba je nestalo tokom konflikta devedesetih godina na teritoriji bivše Jugoslavije. Njih 11.000 se još uvek vode kao nestali. Ovo ostaje jedna od najbolnijih ostavština tih sukoba.

Dok se sećamo nestalih, odajemo počast onima koji su naporno radili da pronađu i identifikuju žrtve konflikta i na neki način pruže utehu ožalošćenim porodicama.

U dugotrajnom bolu i patnji, rodila se i neverovatna priča. Više od 70% onih koji su prijavljeni kao nestali, po završetku borbenih dejstava je pronađeno. Ni jedan drugi postkonfliktni region nije postigao tako visok stepen identifikacije (žrtava).

Jedan od razloga je upotreba nove tehnologije sa kojom je došlo do revolucije u identifikaciji posmrtnih ostataka. Koriste se DNK uzorci šire i bliske familije, što će omogućiti dalji napredak kako bi se ovo bolno poglavlje posledica konflikta i zatvorilo.

Ujedinjeno Kraljevstvo je imalo tu privilegiju da pruži podršku i da radi sa vladinim institucijama, kao i lokalnim i međunarodinim organizacijama. One nastoje da porodicama daju nadu da će pronaći svoje najmilije i identifikovati ih, da će pronaći mir.  

Porodice nestalih imaju snažnu priču da ispričaju. Njihovi glasovi i postupci trajna su pomoć za one koji rade na rešavanju ovog pitanja. Klanjamo se njihovoj hrabrosti i odlučnosti. Kao što je Njegovo kraljevsko visočanstvo princ Čarls (Charles) rekao na sastanku sa njima u Londonu: Njihovo dostojanstvo i humanost nam svima može poslužiti kao lekcija i podsetnik da pomirenje nije samo teoretski apstraktni pojam”.

Na samitu o Zapadnom Balkanu koji je održan u Londonu u julu 2018. godine, u Zajedničkoj deklaraciji, regionalni lideri su se obavezali da će obezbediti nepristrasne i efikasne istrage u slučajevima nestalih osoba, rešiti što više slučajeva, aktivno uključiti porodice u proces, te da će se suzdržati od politizacije tog pitanja.

Danas ih sve podsećamo na preuzete obaveze.

Mi ostajemo posvećeni u pružanju pomoći da se ojačaju napori koji imaju za cilj da se pronađu i identifikuju oni koji se još uvek vode kao nestali. Još bliža bilateralna i regionalna saradnja biće ključna u rešavanju otvorenih slučajeva. Ključni deo ovoga je Grupa za nestale osobe, koju su uspostavili instituti za traženje nestalih Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Kosova i Srbije sa Međunarodnom komisijom za nestale (ICMP). Plan grupe jasno navodi aktivnosti koje će zemlje preduzeti po pitanju otvorenih slučajeva nestalih osoba, uključujući i pokretanje glavne javne baze podataka.

Pozdravljamo odlučnost Instituta za nestala lica da zajedno rade prekogranično i da porodice zauzmu centralno mesto u tom procesu. Ohrabrujemo ih da nastave sa istom svrsishodnošću i hitnošću, kako bi porodice koje još uvek tragaju za svojim nestaleim – pronašle mir.

Sećajući se, podvlačimo našu spremnost da pružimo podšku značajnom obimu posla koji se još uvek treba sprovesti. Snažno smo usmereni ka cilju rešavanja više hiljada otvorenih slučajeva. Nastavićemo da radimo sa ciljem da se postigne pravda za žrtve konflikta, za mir njihovih porodica, kao i za trajno pomirenje širom ovog prelepog regiona.Zajednički članak Nikolasa Abota (Nicholas Abbott), britanskog ambasadora na Kosovu, Metju Filda (Matthew Field), britanskog ambasadora u Bosni i Hercegovini, Šan Mekleod (Sian MacLeod), britanske ambasadorke u Srbiji, Karen Medoks (Karren Maddocks), britanske ambasadorke u Crnoj Gori  i Helen Voker-Fleming (Helen Walker-Flemming), otpravnice poslova u Britanskoj ambasadi u Zagrebu. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.